Закон податкової амністії: в паламент внесений проект

Верховна Рада зареєструвала законопроект, який передбачає амністію капіталів

Верховна Рада України зареєструвала законопроект, який передбачає податкову амністію. Про це свідчать дані сайту парламенту.

Так, законопроектом (№1232) встановлюється нормативне визначення поняття "спеціальне декларування", під яким розуміється фактично режим звільнення платників податків — фізичних осіб від юридичної відповідальності за порушення податкового законодавства України, що мали місце протягом будь-якого одного або декількох податкових періодів до 1 січня 2020 року включно, за умови подальшої сплати податкових зобов'язань, у порядку, строки і розмірах, передбачених цим законопроектом.

"Разом з тим спеціальне декларування не застосовується до податкових агентів, доходів (активів), отриманих злочинним шляхом, корупційними або пов'язаними з ними, правопорушеннями і до доходів, що були виявлені за результатами податкової перевірки контролюючими органами до 1 січня 2020 року", — йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.

Для того, щоб скористатися правом на спеціальне декларування платники податків будуть зобов'язані подати спеціальну декларацію з 1 січня по 31 березня 2020 року і сплатити податкові зобов'язання по прихованих доходів (активів) у розмірі:

- 5% — для валютних цінностей, рухомого і нерухомого майна, цінних паперів, часток (паїв) у майні юридичних осіб, майнових прав на об'єкти інтелектуальної власності та/або фінансових інструментів;

- 10% — для всіх майнових прав;

- 2,5% — для активів, за рахунок яких відбулося придбання в Декларантом облігацій внутрішньої державної позики, випущених Національним банком України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Раді запропонували законопроект про свободу вибору мови виступів в парламенті.