Головна Новини Політика рада Рада прийняла закон про обличителях корупції
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада прийняла закон про обличителях корупції

Викривачам корупції стануть платити за інформацію

17 жовтня 2019, 11:50 comments2689
Поділіться публікацією:
Рада прийняла закон про обличителях корупції

Верховна рада України прийняла у другому читанні законопроект №1010 "Про внесення змін до закону "Про запобігання корупції" про обличителях корупції". Законопроект подав в Раду президент Володимир Зеленський.

За нього проголосували 252 депутати.

Закон говорить, що викривачем буде вважатися фізична особа, яка повідомила про можливих факти корупційних правопорушень, якщо така інформація стала йому відома у зв'язку з трудової, професійної, господарської, громадської, наукової діяльністю, у зв'язку з проходженням служби або навчання.

Держава гарантує викривачам захист та конфіденційність. Законом також передбачено грошову винагорода, яку може скласти до 10% від суми корупційних дій.

У той же час сума виплати за інформацію про корупцію обмежена — вона не може бути більше 3000 мінімальних зарплат. Гроші обіцяють виплачувати після винесення вироку. Якщо про злочин заявила група осіб, сума винагороди буде поділена порівну.

Заплатять інформаторам тільки у випадку, якщо сума правопорушення або збитків державі більш ніж в 5000 разів перевищує встановлений прожитковий мінімум.

Відзначається, що повідомити про корупцію можна буде анонімно. В такому випадку будуть розслідувати інформацію тоді, коли вона стосується конкретних осіб і є факти, які можна перевірити.

Як повідомляв портал "Коментарі", експерти допускають, що в Україні законопроект про обличителях може принести непогані результати





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!