Головна Новини Політика рада "Здай корупціонера - отримай премію": експерти порахували, як приживеться ця формула в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

"Здай корупціонера - отримай премію": експерти порахували, як приживеться ця формула в Україні

Новий закон "про обличителях корупції" став широко обговорюватися в мережі

17 жовтня 2019, 18:37 comments2485
Поділіться публікацією:
"Здай корупціонера - отримай премію": експерти порахували, як приживеться ця формула в Україні

Сьогодні народні депутати прийняли у другому читанні законопроект №1010 "Про внесення змін до закону "Про запобігання корупції" про обличителях корупції". Ним, зокрема, передбачено виплату грошей за повідомлення про корупцію. Експерти оцінили цю норму, а також розповіли виданню "Коментарі", чи буде вона працювати в наших реаліях.

Аналітик ГО "Слово і Діло" Валентин Гладких підкреслює, що корупція у нас будується на довірі. І неформальні зв'язки часом виявляються більш ефективними, ніж формальні.


"Цей закон якраз і націлена на те, щоб зруйнувати такі зв'язки, — вважає експерт. – Тобто, потенційний (або бувалий) корупціонер, до якого підходять з проханням "вирішити" питання за певну суму, буде тепер боятися, що його хочуть піймати і "здати". В якійсь мірі закон стимулює людей повідомляти про "схемах", в яких їм пропонували взяти участь (або у яких вони взяли участь з метою вивести на чисту воду "велику рибу"). Не думаю, що це буде панацеєю від корупції. Але певний результат може принести".


Основна все ж, підкреслює Гладких, це ефективна робота правоохоронних органів. Навіть якщо вони отримують певну інформацію, їм потрібно збирати доказову базу. Причому таку, щоб її не змогли "розкачати" в суді.


"Як один із заходів боротьби з корупцією "викривачі" прийнятні. Але лише як один із заходів, — продовжує аналітик. — І ще... Мені дуже не подобається "совкова" оцінка цього закону в стилі "це все стукацтво". Потрібно розуміти, що цивілізований світ будується на тому, що добропорядні громадяни допомагають державі боротися з правопорушниками. І в цьому сенсі допомогу громадян у більш эффеективном виконання державою функцій порядку і законності можна тільки вітати. При цьому саме держава також повинна діяти в інтересах громадян, захищаючи їх права і свободи".

 

За словами адвоката Тетяни Матяш, прийнятий закон визначає поняття "викривач". І передбачає для нього права та звільняє від відповідальності.


"Виплати можуть призначатися тільки після вироку корупційного правопорушення на суму від 5000 прожиткових мінімумів. На сьогодні це 9 860 000 гривень", — зазначає експерт.


Тетяна Матяш зізналася, що їй не подобається ст. 53-8 (Звільнення викривача від юридичної відповідальності).


"Це норма дає підстави для величезної дискусії, — пояснює вона. — Я так розумію, що і священики, і адвокати можуть бути викривачами і звільняються від відповідальності за видачу конфіденційної інформації. На моє переконання, це суперечить спец закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", а також правилами адвокатської етики. Тобто, це нехороший прецедент. Потрібно отримати роз'яснення про порядок її застосування".


Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв про думку експертів щодо законопроекту про народовладдя, що передбачає питання референдумів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!