Новий бюлетень і сканери: нардеп Качура пояснив деталі нового виборчого кодексу

За словами нардепа Качури, на дільницях можуть встановити сканери, які будуть зчитувати голоси з бюлетенів

Новий виборчий кодекс дозволить спростити бюлетені та боротися з кандидатами-"клонами". Про це розповів кореспондентові "Коментарів" Олександр Качура, народний депутат від партії "Слуга народу", заступник голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Як заявив Качура, попередній виборчий кодекс був дуже складно виписаний.

"Мені здається, що з самого початку, коли його створювали, закладали приховану мажоритарну систему та закриті списки. В чому це полягало: бюлетень був дуже складний, фактично, виборець не міг розібратися, що треба де заповнювати. Це величезні такі були баули паперу і знову ті ж самі зайшли, скориставшись схемами-прогалинами у тому виборчому кодексі", - каже нардеп.

Качура зазначає, що попередній склад парламенту заклав норму про 10 фіксованих партійних місць в разі, якщо партія потрапляє до парламенту.

"Це виходить не пропорційна система з відкритим списками, а псевдопропорційна система, де фактично є прихована мажоритарка, та, яка була з регіональними партійними списками. Ті ж самі місця можуть продаватися. На це вказав президент Зеленський, який заветував виборчий кодекс", - розповів Качура.

Важливе питання, яке обговорюють при зміні кодексу, вигляд виборчого бюлетеня. Качура запевнив, що бюлетень дуже спростили.

"У бюлетені виборець зможе, по-перше, визначитися з партією. І, по-друге, обрати реального кандидата, який буде просуватися потім по партійному списку вверх. Тобто, у нас будуть в кожній області округи, де партії висуватимуть кандидатів. І в залежності від того, скільки конкретний кандидат набере голосів, він підіймається догори по списку", - пояснює нардеп. За словами Качури, це і є демократична виборча пропорційна система.

Планується, що буде 300 депутатів за пропорційною системою. Обрати кандидата виборець зможе, поставивши відповідну цифру. Так, кандидати навіть з однієї партії будуть конкурувати ідеями, вважає Качура. Списки будуть вивішені на виборчій дільниці, однак є ідея розміщувати їх прямо у кабінках, що людина змогла подивитися номер свого кандидата.

Також наразі тривають переговори з міжнародними представниками щодо запровадження системи спеціальних електронних сканерів.

"На великих виборчих дільницях буде звичайна урна, але там буде сканер - він буде втягувати бюлетені, одразу фіксуючи волевиявлення громадян, і передавати до центрального сервера. Тобто, вплив дільничної виборчої комісії буде мінімальним", - розказав Качура.

Раніше у кодексі було закладено врегулювання відносно Центральної виборчої комісії (ЦВК). Однак Качура каже, що це не відповідає конституційним принципам, адже ЦВК проводить не тільки вибори, а й референдуми, тому має регулюватися окремим законом. Качура зазначив, що у новому кодексі передбачена можливість ЦВК боротися з кандидатами-двійниками.

Крім того, у новому кодексі усунули орфографічні помилки та юридичні протиріччя з минулої версії документу. Однак зміни не є вичерпними, зазначає депутат, і будуть дооопрацюватися. Зокрема Качура пропонує знизити прохідний бар'єр до Верховної Ради України. "Мені здається, що в нашій країні є партії, які б могли зайти до парламенту, хоч і не подолали бар'єр у 5%, а набрали 3-4%", - каже Качура. За його думкою, в цьому проявляється "різнобарвність суспільства" і "справжній парламентарізм, коли представляються думки всіх".

Раніше "Коментарі" писали, що Зеленський ветував новий Виборчий кодекс і повернув його до Ради.