"Депутати "забетонували" свою недоторканність": у Раді розгромили прийнятий законопроект

За словами нардепа Олександри Устінової, прийнятий законопроект знімає юридичну відповідальність у рамках депутатських повноважень

Прийнятий сьогодні парламентом у другому читанні законопроект про недоторканність народних депутатів провокує правові колізії, вважає народний депутат від фракції "Голос" Олександра Устінова. Про це вона розповіла у кулуарах Верховної Ради кореспонденту "Коментарі".

"Підтримавши правку, яку пропонувала саме фракція "ОПЗЖ", депутати фактично "забетонували" депутатську недоторканність, - каже Устінова. - Тому що там сказано: "депутат не несе юридичної відповідальності при виконанні депутатських повноважень". Там окремо, звичайно, кажуть, що мову про голосування і роботу взяли, але ця правка читається так, що, фактично, депутат не несе ніякої юридичної відповідальності за будь-які свої дії при виконанні депутатських обов'язків. Саме тому "Голос" був єдиний, хто голосував проти цієї правки, але вона об'єднала весь зал. Чому? Тому що ніхто не хоче знімати депутатську недоторканність. Саме тому всі підтримували, всі натискали зелені кнопки і говорили: "так, ми не хочемо нести юридичну відповідальність за все, що робимо в рамках своїх депутатських повноважень".

За її словами, цей закон створює правову колізію, тому що правоохоронні органи взагалі тепер не мають права відкривати справи проти депутатів.

"Вони повинні йти до єдиної людини в цій країні – Генпрокурора і просити про дозвіл відкрити справу. Якщо вони раптом розслідують справу і виходять на народного депутата, а потім йдуть до Генпрокурора – всі докази, які були зібрані до моменту виходу на нардепа, не можуть бути використані в суді", - розповіла Устінова.

Трактуванням правки поділився з "Коментарями" і народний депутат від фракції "Слуга народу", голова комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.
"В даному випадку тлумачення правки відбувається таким чином: народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання, десь у ВРУ та її органах, а також за висловлювання при здійснення депутатських повноважень, за винятком відповідальності за образи і наклеп; остання фраза відноситься до питання висловлювання", - пояснив Монастирський.

Нагадаємо, "Коментарі" повідомляли, що Рада підтримала у другому читанні законопроект "Слуг народу" №2237, який концентрує владу в руках генпрокурора і вводить "контрольовану" недоторканність нардепів.