Головна Новини Політика рада Карантин у владі і закони "під шумок": як коронавірус позначиться на Верховній Раді
commentss НОВИНИ Всі новини

Карантин у владі і закони "під шумок": як коронавірус позначиться на Верховній Раді

На думку експертів, монобольшість Верховної Ради зможе використовувати карантин у власних цілях, "під шумок" прийнявши резонансні закони, адже через коронавірус в стіни парламенту зможуть потрапляти лише нардепи та їх помічники

13 березня 2020, 12:00 comments3297
Поділіться публікацією:
Карантин у владі і закони "під шумок": як коронавірус позначиться на Верховній Раді

У четвер, 12 березня, голова Верховної Ради Дмитро Разумков через введення в Україні карантину обмежив доступ до будівлі парламенту всім, окрім нардепів і помічників. Експерти розповіли виданню "Коментарі", як коронавірус COVID-19 може позначитися на роботі українського парламенту. Зокрема – не спробує монобольшість використовувати ситуацію, щоб провести через зал засідань ряд резонансних ініціатив.

Коронавірус і закони "під шумок"

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзивидзинський нагадує, що вчора голова Верховної Ради (ВР) Дмитро Разумков підписав розпорядження "Про додаткові заходи по попередженню виникнення гострої респіраторної хвороби".

"Їм, зокрема, тимчасово (до 3 квітня) обмежений вхід до адмінбудинку, споруди та службові приміщення ВР усіх осіб, окрім нардепів, їх помічників, працівників Апарату парламенту. Експерти, запрошені на засідання комітетів і тимчасових слідчих комісій Ради, можуть брати в них участь у режимі відеоконференції, – зазначає експерт УІП. – На даний момент відомо, що пленарні засідання будуть проходити, всупереч рекомендаціям Кабміну не збиратися більше 200 осіб. Пояснюється це тим, що необхідно провести рішення державної ваги, в тому числі про виділення з резервного фонду бюджету коштів на боротьбу з коронавірусом".

За словами Дзивидзинського, експертне середовище стурбоване, що представники чинної влади можуть спробувати "під шумок" включити турборежим для прийняття ряду суперечливих законів. В тому числі – про відкриття ринку землі, про трудовий кодекс, про ігровий бізнесі.

"Це можуть зробити під приводом надзвичайної державної ваги даних законів і можливого відходу ВР на позапланові канікули через епідемію коронавірусу, – зазначає експерт. – Але треба розуміти, що подібний формат прийняття ключових для життя країни законів під час загального карантину буде яскравим прикладом того, що влада пропихає необхідні їй документи без широкого консенсусу і згоди суспільства. Думаю, влада на це не піде. Прийняття рішень таким чином однозначно викличе суспільний супротив. Коронавірус пройде, а наслідки таких законів влади згадають".

"Раді потрібні позапланові канікули"

Політтехнолог Борис Тизенгаузен сумнівається, що влада буде використовувати цей якоюсь мірою зручний для себе момент, щоб "продавити" потрібні їй закони.

"Коли людей обманюють безпосередньо ("ми забороняємо зборів більше 200", а самі при значно більшому скупченні народу проводять непопулярний закон), ніяка заборона не завадить людям вийти під ВР і влаштувати колотнечу, – вважає експерт. – Тож думаю, що зараз резонансні, суперечливі закони чіпати не будуть. На тлі коронавіруса, паніки, народ, який і так накручений, може повести себе не дуже адекватно. Наслідки прорахувати неможливо".

Борис Тизенгаузен припускає, що через якийсь час нас чекає припинення роботи парламенту.

"Це було б логічним і правильним, – вважає політтехнолог. – У парламенті у нас – група ризику: нардепи постійно літають у закордонні відрядження, зустрічаються з іноземцями. Тож на місці влади я б не ризикував – і відправив Ради на позапланові канікули".

"Карантин може бути змовою монобольшинства"

Політолог Андрій Мішин вважає оголошення карантину змовою монобольшості з допомогою нового уряду.

"Використовуючи ілюзію пандемії, кажучи, що запобігає епідемію, влада отримала можливість заробляти (подивіться, як різко піднявся в ціні ринок нерухомості в Києві) і протягувати потрібні владі закони. Ті самі складні документи, які раніше буксували. В тому числі, щодо ринку землі та інших непопулярних реформ, – каже Мішин. – Не виключаю змін у Виборчому кодексі, а також спробу провести певні законопроекти, пов'язані з Донбасом і частково узгоджені в нормандському форматі. Навряд чи випадково 11 березня створена певна консультативна група в Мінську, яка буде допомагати писати закон про особливий статус".

Експерт впевнений: ситуація з карантином буде використовуватись владою як для наживи, так і для просування непопулярних рішень у турборежимі.

Як раніше писали "Коментарі", спалах коронавіруса під силу зупинити світовим урядам, вважають китайські вчені. Пандемія в світі може закінчитися вже до літа.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!