Головна Новини Політика рада "Антиколомойський" закон: які перспективи голосування в Раді
commentss НОВИНИ Всі новини

"Антиколомойський" закон: які перспективи голосування в Раді

Українські політичні експерти оцінили ймовірність прийняття "антиколомойського" закону

5 травня 2020, 10:57 comments6061
Поділіться публікацією:
"Антиколомойський" закон: які перспективи голосування в Раді

Верховна Рада (ВР) планує розглянути на позачерговому засіданні, яке заплановане на 12 травня, законопроект про регулювання банківської діяльності, відомий як антиколомойский. Видання "Коментарі" звернулося до українських політологів, щоб прояснити ситуацію з прийняттям даної ініціативи.

"ПриватБанк Коломойському не потрібен"

Директор Українського інституту політики Руслан Бортнік вважає досить великий ймовірність прийняття "банківського закону".

"Є певний антиколомойский консенсус щодо цього проекту – за 250 голосів, – зазначає експерт. – Перешкодити прийняттю може хіба що якийсь радикальний сценарій, включаючи зрив позачергового засідання парламенту. Але, швидше за все, його все ж таки приймуть наступного тижня. Адже він, нагадаю, відкриває можливість отримання траншів МВФ".

На думку Руслана Бортника, після того, як пара десятків правок із загальної кількості в 16,5 тисячі, були враховані, законопроект стане краще. Особливо стосовно частині, що має відношення до іншим банкам, а не виключно до ПриватБанку.

"Команда Коломойського може спробувати оскаржити його, шукати інші механізми боротьби за ПриватБанк, використовуючи міжнародні суди – про що вже було заявлено. Але все це може бути частиною великої гри, – вважає керівник УІП. – Коломойському не потрібен ПриватБанк – це виїдене яйце, порожня шкаралупа, велика структура без активів. Йому важливо, щоб зняли претензії в його сторону щодо виведення активів з Приватбанку перед націоналізацією. Так що боротьба за цей банк має досить формальний, нарочито публічний характер. А за лаштунками можуть полягати домовленості, коли і вовки будуть ситі, і вівці – цілі, і Коломойський – задоволений, і ПриватБанк залишиться у власності держави".

"Голосування буде політичним"

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко впевнений: "Незважаючи на те, що профільний комітет трохи допрацював сам законопроект, його основна канва і цілі залишаються тими ж, що і були. А серед нардепів є досить поширення думка, що в такому вигляді цей законопроект є неконституційним. І за такий документ певна частина депутатів голосувати не готова".

Так що голосування, на думку експерта, буде політичним. Мовляв, це треба задля підтримки МВФ, незважаючи на всі проблеми законопроекту.

"Це вимагає додаткових переговорів, щоб мати впевненість, що голоси будуть, – наголошує Богдан Бондаренко. – Але на даний момент ситуація незрозуміла. І не факт, що вона проясниться до дня голосування, незважаючи на те, що в квітні знайшлося більше 226 голосів, щоб запустити особливу процедуру, що дозволяє якомога швидше розглянути даний законопроект".

"Голоси повинні знайтися"

Голова громадської організації "Re:Старт", акціонер в Банк Юнісон, фінансовий експерт Оксана Чепіжко думає, що вже нічого не завадить прийняттю "антиколомойського" закону.

"По-перше, Верховна Рада дала добро і запустила спеціальну коротку процедуру. По-друге, як мені відомо, Комітет вже подужав 16 тис. правок і підготував порівняльну таблицю, – пояснює експерт. – Також не варто забувати, що закон приймається під тиском МВФ. Як показує практика, голоси під цей проект повинні знайтися. Про це говорить і те, що Коломойський вже зараз заявив про намір (у разі прийняття закону) подати позов до Європейського суду з прав людини".

Оксана Чепіжко вважає, що цей закон в його нинішньому вигляді не відповідають світовим стандартам, так як ігноруються рішення судів України.

"Якщо він буде прийнятий парламентом, захистити свої права колишні власники банків зможуть фактично лише через ЄСПЛ, – підкреслює експерт. – І найцікавіше, я щось не побачила, як цей законопроект зможе погіршити життя Ігоря Валерійовича. А ось те, що він серйозно погіршить інвестиційний клімат в країні, я не сумніваюся".

Таке Оксана Чепіжко зазначає, що прийняття закону у другому читанні і в цілому не дає 100% гарантії виділення значної суми за кредитом МВФ. Адже з'являються нові й нові умови, наприклад – неможливість відставки директора НАБУ Ситника.

Як повідомляв портал "Коментарі", народные депутати України будуть розглядати у другому читанні всього близько 230 поправок до фінальної версії так званого антиколомойского закону №2571-д про банках-банкрутах замість поданих рекордних 16586.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!