Суд відмовив Україні в екстрадиції екс-нардепа Онищенко

Україна підозрює Онищенко в організації «газових схем»

Німецькі судді Вищого земельного суду Ольденбурга відмовили Україні в екстрадиції колишнього народного депутата Верховної Ради Олександра Онищенко, яка на батьківщині підозрюється в організації так званих "газових схем". Про це повідомили у виданні Deutsche Welle з посиланням на відповідну рішення суду Німеччини.

Судді уточнили, що існує висока вірогідність недотримання українськими правоохоронцями стандартів міжнародного права і Європейської конвенції з прав людини з приводу умов утримання у в'язниці колишнього народного депутата Олександра Онищенка. Саме в цьому полягає причина відмови в його екстрадиції з Німеччини в Україну.

Також видання повідомляє, що суд запросив опис умов утримання під вартою Онищенко в Києві. Але Україна поінформувала суд Німеччині тільки "в загальних рисах" і пообіцяла, що міжнародні стандарти будуть дотримані. Суд Німеччини така відповідь не влаштувала.

За даними НАБУ, колишній народний депутат перепродував газ державного підприємства "Укргазвидобування" в 2013-2016 роках і завдав збиток на 740 мільйонів гривень компанії і 1,613 мільярдів гривень державі. В липні 2016 року Верховна Рада схвалила затримання і арешт Олександра Онищенко, але він втік з України в Європу. 29 листопада 2019 року Онищенко затримали в німецькому Ахім.

Як повідомляв портал "Коментарі", США звинуватили Росію у відправцi військових літаків до Лівії.