Головна Новини Політика Скандали.Політика "ТОП-5" кримінальних справ, відкритих на Труханова на посаді мера Одеси
commentss НОВИНИ Всі новини

"ТОП-5" кримінальних справ, відкритих на Труханова на посаді мера Одеси

Найвідомішими справами Труханова залишаються покупка заводу "Краян" та будівництво терміналу в одеському аеропорту

11 лютого 2020, 19:57 comments2502
Поділіться публікацією:
"ТОП-5" кримінальних справ, відкритих на Труханова на посаді мера Одеси

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про недосконалу біографію Одеського міського голови Геннадія Труханова, але мудрі повір'я свідчать, що не варто зациклюватися на минулому. Журналісти зробили підбірку кримінальних проваджень, за якими одеський мер проходить в якості підозрюваного на сьогоднішній день і ось, що у них вийшло.

Корупційна схема при купівлі будівлі під Євромерію

Справа заводу "Краян", що прогриміла в 2018 році, в суді банально розсипалася — слідство не змогло довести злий умисел в покупці будинку, вартість якого з експертизи менш ніж за рік чомусь виросла в 50 разів. Правда, Вищий антикорупційний суд розглядає апеляцію прокуратури на виправдувальний вирок суду, але судових перспектив справа, на думку юристів, не має. Тим більше, що покупка будинку оформлялася після рішення, прийнятого на сесії міськради і як залучити до цього рішення мера — юридична загадка.

Будівництво нового терміналу Одеського міжнародного аеропорту

Настільки хвацько яке стартувало в 2016-2017 роках справу про Одеському аеропорту застопорилося до весни 2019 року, проте потім було передано з НАБУ в поліцію Одеської області, де і перебуває до сих. По суті, справа не закрита і його розслідування може бути відновлено, але довести злий умисел мера в "світової угоді" з бізнесменами Борисом Кауфманом і Олександром Грановським, без участі останніх, навряд чи можливо. Але навіщо договору "полюбовно" партнерам здавати мера — серйозне питання.

Купівля аеродрому "Застава"

Менш відомо справу аеродрому "Застава", будівля якого мерія в 2016 році викупила у ТОВ "Авіакомпанія" Одеса "за 147 млн ​​грн. Багато в чому справа схожа на справу" Краян "з тією різницею, що крім будівлі мерії дісталися 140 га землі, які за версією провідного наслідок Державного бюро розслідувань (ДБР) належали ТОВ, у всякому разі, суди за право власності на цю землю точилися давно. Як результат, на думку ГБР, чиновники мерії за вказівкою мера дезінформували депутатів про необхідність угоди на 147 млн ​​грн. Однак, як і в случ ае з будівлею заводу "Краян", довести злий умисел мера буде дуже непросто.


Чи не викуплений борг за кредитами за тепло для одеситів


Дещо більше шансів у справи "про кредит Одеської тепломережі". Ще в 2005 році для потреб КП "Теплопостачання Одеси" була відкрита кредитна лінія в банку "Надра" під заставу муніципальної нерухомості. Кредит повернуто не був, а в 2015 році банк "Надра" збанкрутував і заборгованість мерії була виставлена ​​на продаж за 104 млн грн., Однак чиновники чомусь не взяли участь в аукціоні, а дозволили викупити заборгованість якійсь фірмі "Південь капітал". Пізніше вже у цієї фірми чиновники купили борги мерії за 194 млн грн. — на 112 млн грн. дорожче, ніж купили борги Одеської міськради на відкритому аукціоні. На думку прокуратури Одеської області і СБУ, які ведуть слідство за даним фактом, у наявності як мінімум недбалість мера і чиновників мерії, які не спробували викупити свій борг на відкритому аукціоні і заощадити гроші міської казни. Справа вважається досить перспективним для залучення мера Одеси до відповідальності, правда, слідство у ній фактично стояло 3 роки і лише в листопаді 2019 року прокуратура почала вивчати документи, що стосувалися угоди.


Скандальна декларація


І, нарешті,  найнебезпечнішою справою для одеського мера оглядачі вважають справу про внесення недостовірних даних в електронну декларацію за 2015-2016 роки. Під час обшуку в квартирі екс-дружини мера Тетяни Колтунової у справі про Одеський аеропорт, знайшли особисті речі, в тому числі банківську карту Геннадія Труханова, а також робочий кабінет, що говорило про можливе спільне проживання мера і екс-дружини. Згідно із законодавством спільне проживання навіть з екс-дружиною означає необхідність внесення в декларацію майна, яке належить їй, чого мер не зробив. Підсумок — відкриття кримінального провадження за ст. 366-1 КК України "Декларування недостовірної інформації".

Ще весною 2019 року дану справу було передано до суду, де і триває його неспішний розгляд. Як свідчить практика подібних справ, виявлення особистих речей мера у його дружини суддя може трактувати як доказ спільного проживання, тобто, здійснення інкримінованого злочину, так і результатом звичайного візиту до екс-дружини, у якої випадково забув свої речі. У першому випадку це загрожує обвинувальним вироком Геннадію Труханову, правда покарання за нього невелике — максимум до 2 років в'язниці, навіть умовно, але сам факт вироку, по-перше, змусить градоначальника піти зі свого поста, а по-друге, не дозволить взяти участь в чергових місцевих виборах 2020 року.

Політичні експерти оцінюють ймовірність судового вироку по даній справі вельми високо, що дозволить припинити політичну кар'єру Геннадія Труханова та поборотися за крісло мера іншим гравцям. Цікаво також, що підозрюваний в багатомільйонних корупційних злочинах одеський градоначальник може отримати покарання як невеликий аферист, "забув" внести дані в свою декларацію.


Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв про скандал російських паспортів з Криму для договорів в "Укрсиббанку".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!