Головна Новини Політика Скандали.Політика Корупція, скандали і закони: боротьба за тютюновий ринок України при Зеленському
commentss НОВИНИ Всі новини

Корупція, скандали і закони: боротьба за тютюновий ринок України при Зеленському

У зв'язку з розглядом законопроекту №1049 про тютюновий ринок "Слуга народу" потрапила в скандал з компанією "Теддіс-Україна"

12 лютого 2020, 12:00 comments2051
Поділіться публікацією:
Корупція, скандали і закони: боротьба за тютюновий ринок України при Зеленському

Тютюнову компанію "Теддіс-Україна" визнали монополістом на тютюновому ринку України, і антимонопольники оштрафували її на 6,5 млрд грн. Однак не тільки боротьбою з АМКУ виробник сигарет відомий в Україні. Вже після зміни влади компанія засвітилася в найбільшому скандалі у пропрезидентській партії "Слуга народу".

3 жовтня 2019-го під час розгляду законопроекту №1049 та правок у нього народні депутати України від "Слуги народу" Олександр Дубинський та Олександр Юрченко на засіданні комітету ВР з питань податкової політики несподівано запропонували нову поправку. Нардепи запропонували зобов'язати компанії-виробників тютюнових виробів продавати свою продукцію оптом не дорожче 80% від її максимальної роздрібної ціни. Решта 20% у співвідношенні 7% і 13% ділилися між компаніями — оптовими і роздрібними продавцями сигарет.

Згідно стенограмі засідання, Олександр Дубинський пояснив поправку в документ, що стосувалося порядку роботи єдиного рахунку для сплати податків, зборів та єдиного соціального внеску, боротьбою з монополією "Тедіс-Україна".

В цей раз компанія зберегла мовчання, правда після остаточного ухвалення документу різко проти виступили найбільші платники податків країни – тютюнові компанії Philip Morris (РМ) і JTI також заявили про можливе закриття своїх підприємств. Відбулася зустріч "табачників" з прем'єр-міністром України Олексієм Гончаруком та членами Кабміну, за підсумками якої випустили оптимістичний прес-реліз.

Тим часом у ЗМІ з'явились публікації, в яких ініціатором поправки назвали народного депутата України від партії "Слуга народу" Андрія Холодова, має інтереси в тютюновому бізнесі допомогою компанії "Т-кіоск". У великому інтерв'ю сам нардеп підкреслив, що монопольне становище на ринку і домовленості з виробниками дозволяють "Тедісу" отримувати близько 7% маржі і контролювати 75-80% оптового тютюнового ринку.

За версією ж журналістів, виробники сигарет намагаються зберегти монопольне становище дистриб'ютора "Тедіс-Україна" на вітчизняному ринку з допомогою Меморандуму з Кабінетом Міністрів. Мовляв, у текст документа спеціальним пунктом внесені гарантії від Кабміну про зміну механізму оплати 5% податку з роздрібних продажу тютюнових виробів.

Також у ВР були подані 3 законопроекти, положення яких були переведені у якості поправок до законопроектів №1210 і 1209-1. Мета пропозицій, за версією журналістів, полягає в концентрації засобів 5% акцизного податку, що йде від роздрібної торгівлі відразу в місцеві бюджети, в тютюнового оптовика ТОВ "Тедіс-Україна".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!