Головна Новини Політика Скандали.Політика Скандал між "Нацкорпусом" і Сивохою: що спровокувало зрив презентації платформи примирення України
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал між "Нацкорпусом" і Сивохою: що спровокувало зрив презентації платформи примирення України

Експерти оцінили риторику радника РНБО Сивохи і спробу активістів «Національного корпусу» зірвати презентацію Національної платформи примирення і єдності

13 березня 2020, 11:34 comments4435
Поділіться публікацією:
Скандал між "Нацкорпусом" і Сивохою: що спровокувало зрив презентації платформи примирення України

"Нацкорпус" спробував зірвати 12 березня презентацію Національної платформи примирення та єдності. Експерти на прохання порталу "Коментарі" дали оцінку цим подіям.

На думку радника секретаря Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) України з питань реінтеграції та відновлення Донбасу Сергія Сивохи, спроба зриву презентації – доказ того, що війна для деяких – це великі гроші, та її невигідно закінчувати. У свою чергу, "Нацкорпус" направив в СБУ заяву про державну зраду з боку Сивохи через організацію "примирної платформи".

"Вся риторика Сивохи і представників платформи зводилася до констатації внутрішнього конфлікту"

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко називає основними причинами зриву платформи – контрверсійні повідомлення, контрверсійний образ, а також процеси у взаємовідносинах між різними акторами у владі.

"Контрверсійно формувати повідомлення про наявність виключно гібридної війни при точному, міжнародному визнанні незаконної окупації з боку Росії АР Крим, – підкреслює Тищенко. – Так само як апріорі вкладати в повідомлення негативні ярлики щодо ветеранів АТО – ще до початку діяльності, особливо в статусі радника керівника державної структури".

На думку експерта, вся риторика Сивохи і представників платформи зводилася до констатації внутрішнього конфлікту.

"А порівняння з "бурштиновою республікою" – взагалі з інших вимірів, – впевнена Тищенко. – Складно говорити про примирення апріорі фактично нівелюючи елементи національної ідентичності. Ну, а сам захід був зірван людьми, які, ймовірно, мають прямі апеляції до одного з високих посадових осіб".

"Сивохо просто недостатньо орієнтується в природі та причинах конфлікту"

"Йдучи за логікою Сивохи, "мир", у тому розумінні, яке вкладає в це слово наша сьогоднішня влада (а саме – припинення бойових дій під час агресії ворога), — це менші гроші, – зазначає голова Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш. – Сивохо просто недостатньо орієнтується в природі та причинах конфлікту, тому робить такі популістські, розраховані на емоційних дурників заяви. Насправді, причина інциденту на презентації платформи, звичайно, не в грошах, а в лукавстві нашої влади".

Де-факто, вважає експерт, ми маємо реалізацію Києвом курсу Москви на локалізацію війни, переведення її з міждержавного конфлікту в розряд внутрішнього, цивільного. А де-юре і публічно, нам розповідають про агресора, невизнання "республік" і так далі.

"Ось ця двозначність, я б сказав суперечливість, і викликає підозри і конфлікти. Сивохо так і не відповів однозначно: з ким, в якій формі та про що буде вестися діалог, – пояснює голова ЦДСП Донбасу. – Крім того, потрібно говорити, що такий діалог, як пропонує Сивохо, сьогодні шкідливий і небезпечний. Він здатний ще більше посилити нерозуміння і неприйняття один одного людьми, що живуть на волі й в окупації. Адже зрозуміло, що з тієї сторони в діалозі братимуть участь люди, уповноважені на це представниками окупаційної влади. А оскільки діалог буде публічним, можна собі уявити, яку реакцію можуть викликати їх посили в українському суспільстві. Явні антиукраїнські прояви можуть призвести до посилення стигматизації населення Донбасу, причому не тільки окупованого".

Спочатку треба звільнити ці території, дати людям можливість вільно говорити, а потім вже вести з ними публічні дискусії про те, хто правий і хто винен, впевнений Гармаш. Зараз же, зазначає експерт, це дасть, швидше, протилежний ефект примирення і єдності.

"Черговий "хайп" на темі війни"

Кризовий керівник, експерт з питань ОРДЛО Руслан Ригованов називає ситуацію з "Національною платформою примирення" черговим "хайпом" на темі війни.

"Хайп ні чим не відрізняється від "війни до переможного кінця". Товариство розірвано. Довіра мертва і похована в мармурово-золотому склепі. Сивохо звинуватив патріотів, патріоти звинуватили Сивоху. Ситуативно всі вперлися рогами в землю, – зазначає Ригованов. – Риторика радника РНБО не відповідає риториці проактивної частини українців. Він видає меседжі агресора, що неминуче вело (і вже призвело) до конфлікту".

На думку експерта, в черговий раз сталося зіткнення двох фронтальних світів: світу "постсовку" і світу "україноцентризму".

"Такі сутички відбуваються у кожному з нас кожен день, – говорить Ригованов. – Проблема в розриві комунікації влади і народу. Проблема в непрофесіоналізмі людей, які беруться за створення змін, не розуміючи глибину процесів, що відбуваються. Відвертий "злив" інтересів України правлячою верхівкою неминуче буде вести до протистояння. Не даючи особистих оцінок сторонам конфлікту, зазначу лише те, що якщо говорити про реінтеграції, то потрібно починати з внутрішньої реінтеграції, зі створення діалогу всередині суспільства. Чому сьогодні всі "платформи і примирення інтеграції" включають в себе однозначно одіозних, спрямованих на Росію індивідуумів? Діалог повинен бути спочатку всередині суспільства".

Вироблення інструментів деокупації має йти між прихильниками миру і прихильниками війни, впевнений експерт. А інструменти повинні нести рішення і для радикальних патріотів, і для громадян, які мають "радянське" мислення.

"Це складний процес. Він глибокий. Першим пунктом повинна стояти повістка дня про формування єдиної нації. Використовувати слова миру для знищення нашого суверенітету – не менше зрада, ніж бездумне виконання всіх забаганок агресора", – резюмує Ригованов.

Раніше "Коментарі" писали, що Сивоху звинуватили у державній зраді: "Нацкорпус" написав заяву до СБУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!