Головна Новини Політика Скандали.Політика Усик на "Миротворці": прорахунок боксера чи перемога Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Усик на "Миротворці": прорахунок боксера чи перемога Кремля

Українські експерти оцінили участь боксерів Олександра Усика та Василя Ломаченко у документальному фільмі релігійної тематики

7 травня 2020, 16:46 comments2771
Поділіться публікацією:
Усик на "Миротворці": прорахунок боксера чи перемога Кремля

Українські боксери Олександр Усик та Василь Ломаченко у російському документальному фільмі заявили про єдність росіян і українців, після чого потрапили в базу сайту "Миротворець" за "заперечення російської агресії", "участь в антиукраїнських пропагандистських заходах", "маніпуляцію суспільно значущою інформацією". Експерти оцінили неоднозначну ситуацію для видання "Коментарі".

"Іде війна за релігійну ідентичність"

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов оцінює заяви Усика і Ломаченко, зроблені ними в російській стрічці, вкрай негативно. Як і сама участь у проекті.

"І так оцінюю це не тільки я. Ряд вітчизняних зірок спорту, включаючи тенісиста Сергія Стаховського, вже висловили аналогічну думку з приводу "виступа" наших боксерів під російську дудку, – підкреслює Валерій Димов. – Це однозначно буде використовуватися (вже використовується) на інформаційному фронті гібридної війни, яку веде Росія проти України".

Росіяни, за словами керівника ЦОІТ "Форум", мають достатньо ресурсів для створення подібного роду "продукту", мета якого – представити РФ у вигідному для неї світлі. В тому числі для можливого скасування санкцій, введених за окупацію Криму та частини Донбасу.

"Потрібно розуміти, що війна триває на всіх фронтах. І перемоги агресора на дипломатичному, релігійному (а в стрічці є елементи про важливість "православної єдності" під долонею РПЦ), культурному фронті призводять до реальних жертв на військовому фронті, – зазначає Валерій Димов. – Всім відомі відносини Усика з Онуфрієм, так само як переваги Ломаченко однієї з конфесій, яка давно має називатися РПЦ в Україні, але чомусь продовжує називатися УПЦ МП. І тут вже – питання до нашої влади, яка чомусь вважає, що можна десь зійтися посередині у війні з агресором на своїй території і за свою ідентичність. Що неважливо, як називається вулиця, головне, щоб була освітлена. Неважливо, в яку церкву ходіть – російську чи українську. Такого роду "закриванням очей" офіційний Київ так чи інакше підіграє російської агресії. І Кремль тут же використовує такого роду одностороннє розведення інформаційних військ для нової атаки".

Експерт підкреслює, що зараз йде не просто війна, а війна за ідентичність. В тому числі – релігійну.

"Меседжі, які зробили Усик з Ломаченко в стилі "ми один народ" працюють в руслі пропаганди Кремля, – впевнений Димів. – Вони працюють на доктрину Путіна – "ми один народ, немає такої країни, як Україна, немає інших конфесій крім російської православної церкви, немає інших ідентичностей, окрім росіян". Так що – так, боксери заслужено потрапили в "Миротворець". Тому що вони підіграють агресору на фронті інформаційної війни. І можна не сумніватися, що такого роду атаки триватимуть. І акторів для роликів і стрічок будуть підбирати залежно від того, в якому жанрі Кремль хоче просунути той чи інший теза".

"Кожен має право на власну точку зору"

Політичний аналітик Сергій Лозовський впевнений: "Будь-яка людина – боксер, слюсар, артист – не просто має право на свою точку зору. Він зобов'язаний її мати. А якщо цього немає, то можна говорити, що людина обділена. А якщо держава не дає висловлювати ту чи іншу точку зору, можна говорити про обділенність держави. Демократичними нормами – так точно".

Люди, підкреслює експерт, висловлюють те, що у них на душі. Подобається це комусь чи ні.

"І як на це реагують ті чи інші сайти, які вважають, що їх думка – єдино правильне – це вже проблеми сайтів, – зазначає Сергій Лозовський. – І неважливо, як ці сайти називаються – "Миротворець", "Мракобіс" або ще як – суть одна".

Усик і Ломаченко, за словами аналітика, закликали не до війни, а до миру.

"І я такі заклики можу тільки вітати, – каже Лозовський. – Для мене їх дії – дії мужніх людей, не рахуються з тим, що більшість українців піддалися зараженню пропаганди... Мені здається, що ототожнення зірок спорту, культури, будь-яких людей публічних професій з національними ідеями – неправильно. Це залишилося нам від СРСР, із спадщиною якого так завзято бореться українська влада, перетягуючи ті чи інші радянські ідеї в нову реальність. Не думаю, що Тайсон, Роналду або Маккартні так вже сильно "заморочуються" тим, під яким прапором вони рухаються до вершини".

"Гнучкість підходів — основа політики"

Питання російсько-українських відносин складний і "багатошаровий" так як розділяється на політичний, правовий і побутовий аспекти, підкреслює аналітик, фахівець з політичного PR в ToShoNado.Agency Андрій Попов.

"У багатьох українців, якщо не в більшості, є родичі та друзі в Росії, – зазначає аналітик. – Кров, як відомо, не водиця – які б не були конфлікти між країнами, особисті зв'язки більшість розривати не стане. Люди просто не будуть піднімати в спілкуванні політичні теми".

При цьому є ще політичний і правовий аспекти.

"Будь-який громадянин України розуміє, що Володимир Путін і його кліка ведуть відверто ворожу політику щодо нашої країни і народу, спрямовану на розкол і дезінтеграцію України як держави. Щоб потім "зібрати" розколоті території урожай яблук з осені, – пояснює Андрій Попов. – Українці все частіше намагаються лавірувати в цих обставинах, щоб і особисті зв'язки не розривати, але і Путіна своїми діями не підтримувати. Таким чином як би розділяючи РФ на дві категорії: на окремих росіян (багато з яких навряд чи бажають зла українцям) і – на російське держава, відверто до нас вороже".

Цей тренд, на думку експерта, зараз набирає обертів. А тому ініціативу Ломаченко з Усиком він розглядає як елемент "побутової дипломатії".

"Я не думаю, що вони навмисно просувають позицію Кремля в Україні. Швидше – їм просто сказали висловитися "за мир", зіграли на їх очікуваннях, – говорить Андрій Попов. – Вони слабо розуміли, як їх словами та іменами будуть маніпулювати згодом. Участь у явно політичних і пропагандистських акціях з їх боку було помилкою, яка їх мирні наміри лише компрометує".

Аналітик вважає, що нам як державі треба відійти від чорно-білої порядку часів Порошенко, включаючи давно дискредитований "Миротворець", і прийняти світ різнобарвним.

"Гнучкість підходів – основа realpolitik. Це тим більш важливо, так як чим більше співчувають українцям росіян буде в самій РФ, тим складніше Путіну буде просувати його агресивні плани, – упевнений Андрій Попов. – Тобто, "побутова дипломатія" може стати важливим аргументом і основою нашої "м'якої сили". Саме на таку "м'яку силу" у передвиборчій кампанії "напирав" Володимир Зеленський. Але зараз він це напрямок показово згортає, що прямо впливає на його рейтинги".

На думку експерта, Україні слід більш чітко зафіксувати відтінки відносин між людьми та державами, окреслити ту "червону лінію" у відносинах з РФ і росіянами, яка буде зрозуміла і прийнята більшістю.

"Такі сучасні реалії, які треба враховувати, – пояснює Андрій Попов. – За окремими сегментами треба буде нарощувати свій вплив в тому числі через "побутову дипломатію", а по іншим, таким як сепаратизм і тероризм – надійно припиняти. Причому в судах і публічних процесах, а не на сумнівних "миротворців", які не мають ніякої юридичної сили. На нашому боці правда та право – ці козирі треба використовувати максимально".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!