Головна Новини Суспільство мистецтво і культура У центрі столиці археологи знайшли палац
commentss НОВИНИ Всі новини

У центрі столиці археологи знайшли палац

Вченим вже вдалося встановити майстрів, та дату загадкової будівлі

5 серпня 2019, 21:19 comments3172
Поділіться публікацією:
У центрі столиці археологи знайшли палац

На території Національного заповідника "Софія Київська" тривають розкопки. Археологи натрапили на споруду часів Київської Русі. Унікальний археологічний об'єкт біля древньої Софії вчені розкопали в кінці червня. Тоді вони припустили, що наткнулися на залишки Софійських воріт з надбрамною церквою. Але за місяць детальних досліджень виявилося, що дослідники знайшли щось більше.

"Виявлені стіни споруди за своєю конструкцією набагато складніші, ніж в'їзні ворота, адже тут були помпезні арки і колони. Будівля має набагато більшу площу, ніж ми припускали. Можливо, це палац ", — розповів археолог Тимур Бобровський.

Вченим вже вдалося встановити дату споруди загадкової будівлі — це кінець XII століття. А зводили її майстри з Чернігова.

"Судячи зі знайдених на плінфи клеймах у вигляді геометричних фігур і п’ятикутної зірки, можна впевнено сказати, що споруду побудувала артіль чернігівських зодчих", — розповідає Бобровський. Відзначимо, що п’ятикутна зірка — це язичницький символ древніх слов’ян.

До речі, дослідники з’ясували, що спорудження намагалися реконструювати в XVII столітті, але з невідомих причин в XVIII столітті його розібрали, так як біля стін будівлі виявили залишки будівельних матеріалів XVII століття.

Також на тереторії храму вчені знайшли  різнокольорові браслети.

"На територіях храмів ми такі браслети не знаходимо, оскільки духовенство їх не носило. Якщо виявиться, що будівля мала світське призначення, стане ясно, звідки вони тут з’явилися — їх могли носити мешканці палацу", — пояснив Бобровський. Вивчення фундаментів повинні закінчити цієї осені, а знайдені знахідки будуть зберігатися в заповіднику.

 Як повідомляли раніше "Коментарі", музей становлення нації відкрився в Києві.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!