Головна Новини Суспільство події Фейки про зв'язок коронавірусу та 5G: що відбувається насправді і кому вигідно поширювати неправдиву інформацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Фейки про зв'язок коронавірусу та 5G: що відбувається насправді і кому вигідно поширювати неправдиву інформацію

Спалах коронавірусу спровокував появу в інформпросторі неправдивих новин. Часто фейки вкидаються спеціально, щоб спровокувати людей вести себе не адекватно

9 квітня 2020, 15:03 comments3921
Поділіться публікацією:
Фейки про зв'язок коронавірусу та 5G: що відбувається насправді і кому вигідно поширювати неправдиву інформацію



Інформація про нібито зв'язок між 5G і спалахом коронавірусу Covid-19 призвела до знищення 20 веж стільникового зв'язку у Великобританії. Конспірологічні теорії, вкидання, фейки можуть стати приводом для неприємних ситуацій і в Україні, особливо, коли суспільство "закипає". Експерти розповіли виданню "Коментарі", хто в цьому зацікавлений і як цьому протистояти.

Кому вигідно поширювати фейки

Політтехнолог, експерт Українського інституту політики Олександр Теплюк нагадав, що новини про нібито шкоду 5G зв'язку на здоров'я людей і про зв'язок його з спалахом COVID-19 спочатку набрали обертів в соцмережах. А потім призвели до того, що у Великобританії почали палити вежі стільникового зв'язку, приносячи чималі збитки операторам.

"За всім цим цілком може стояти протистояння спецслужб, в першу чергу американських, які є основними супротивниками просування зв'язку 5G в Європі, – зазначає політтехнолог. – Адже основним лобістом цього проекту є Китай через свою компанію Huawei. Так, нещодавно у Великобританії було прийняте рішення Ради національної безпеки під головуванням прем'єра Бориса Джонсона – допустити участь Huawei в проекті 5G, обмеживши його частку ринку законом лише у 35%".

Дане рішення, на думку Теплюка, може стати можливим розколом Five Eyes (англомовний розвідувальний альянс, до яких входять Австралія, Канада, Нова Зеландія, Великобританія і США).

"Спецслужби США і не лише побоюються, що Китай, продаючи і просуваючи свої технології в світі, отримає доступ не тільки до фінансових даними багатьох країн, до особистих даних фізичних осіб, до інформації про ядерні і військові об'єкти, але і до даних агентів під прикриттям, які працюють по всьому світу, – вважає експерт УІП. – Аналізуючи подібні ситуації, зокрема, сьогодні легко за допомогою соцмереж та інших інформаційних каналів можна маніпулювати жителями навіть економічно розвинених країн, напрошується сумний висновок: Україна, у разі подібних атак, швидше повністю відкрита, ніж захищена".

На думку Теплюка, залишається лише сподіватися, що найближчим часом ми не потрапимо в поле "обстрілу" спецслужб світових гравців. І що зможемо сформувати справді ефективні структури своїх спецслужб.

Масовий психоз на фоні новин про коронавірус

На думку політолога Володимира Цибулька, карантинні заходи, крім запобігання зараження, повинні ще й запобігати масовим психозам.

"У такий час у багатьох з'являється недовіра до дій влади, бажання відшукати містичні мотиви виникнення вірусу, – зазначає експерт. – Влада, яка не займається просвітою громадян, ризикує втратити контроль над ситуацією".

Прив'язку випромінювання зі станцій мобільного зв'язку до виникнення вірусу Цибулько вважає "заміщенням гарячого – кислим".

"Такі хвилі паніки обумовлені страхом людей перед майбутнім, неконкурентністю на ринку праці, а часто просто медійним психозом, – пояснює політолог. – Тільки регулярна просвітницька та роз'яснювальна робота влади разом з чітким застосуванням законів дозволять зробити втрати від пандемії та карантину мінімальними. Зокрема, уникнути панічних настроїв".

Новинний простір переповнений часто не правдивою інформацією

Виконавчий директор Українського інституту медіа і комунікації Діана Дуцик зазначає, що зараз дуже складна інформаційна ситуація. Інформаційний простір (і традиційні ЗМІ, і соцмережі, і інші канали комунікації) переповнений різного роду повідомленнями про пандемію, до того ж, не завжди достовірними.

"Ситуація ускладнюється, оскільки велику роль відіграє психологічний фактор, адже мова йде про здоров'я і життя, – підкреслює медіаексперт. – Увиключають така емоція як страх. Тому людям складніше фільтрувати інформаційні потоки, вони часто дезорієнтовані".

На думку Діани Дуцик, не можна сказати, що є "хтось великий і страшний", кому вигідна така ситуація.

"Накладається безліч факторів, – вважає експерт. – Перший – це непрофесіоналізм самих журналістів. Другий – це суперечлива інформація від влади, яку цитують журналісти. Третій – це свідоме поширення фейків і дезінформації з боку Росії (декілька країн і міжнародних структур вже звинуватили РФ у поширенні дезінформації про COVID-19). Тому нам усім треба включати критичне мислення, наскільки це можливо в даній ситуації і не піддаватися на інформаційні провокації".

Раніше "Коментарі" писали, що світова економіка може недоотримати понад 5 трлн дол. за два роки через пандемії коронавіруса COVID-19



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!