Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Український «соловей» на Євробаченні-2020: експерти оцінили вибір українців і пояснили політизацію конкурсу
commentss НОВИНИ Всі новини

Український «соловей» на Євробаченні-2020: експерти оцінили вибір українців і пояснили політизацію конкурсу

Експерти прокоментували український відбір на Євробачення та оцінили шанси гурту-переможця

24 лютого 2020, 14:43 comments5148
Поділіться публікацією:
Український «соловей» на Євробаченні-2020: експерти оцінили вибір українців і пояснили політизацію конкурсу

У 2019 році Україна через скандал під час національного відбору на Євробачення (в тому числі щодо гастролей переможниці Maruv в РФ, в результаті чого остання відмовилася підписувати контракт) не була представлена ​​на міжнародному пісенному конкурсі. Цього року перемогу в фіналі нацвідбору на Євробачення-2020 отримала група Go-A з етнопіснею "Соловей". Експерти оцінили для видання "Коментарі" вибір глядачів і журі (він збігся), а також — чи реально не політизувати пісенне змагання як всередині нашої країни, так і на міжнародній арені.

"Політизація Євробачення нам дісталася в спадок від "совка""

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков нагадує, що свого часу СРСР не брав участі в Євробаченні, тому що не був членом Європейського мовного союзу через невиконання норм з питань свободи слова, і створив свій альтернативний конкурс — "Інтербачення".

"Тож політизація Євробачення нам дісталася в спадок від "совка". Гібридна війна з РФ тільки погіршила ситуацію, — підкреслює аналітик. — Як правило, пряма політизація виступу позбавляє країну шансів на успіх в конкурсі. Згадаймо, що група "Гринджоли", колишній голос "Помаранчевого Майдану", підтриманий політичною Європою, на Євробаченні зайняла лише 19 місце з 24. Тому що для Європи цей конкурс — це саме розвага: легка, яскрава, розслаблювальна".

Етномотиви на Євробаченні — це нормально, за умови, що вони аранжовані в сучасне звучання і ритми, продовжує Кочетков.

"Саме так, з грамотно вплетеними етномотивами, на Євробаченні перемогли Руслана (в 2004 році з піснею" Wild Dances "- прим. Ред.) Та Джамала (в 2016 році з піснею"1944"- прим. Ред.). Причому, у Джамали була навіть ненав'язлива ретрополітізація, — підкреслює політтехнолог. — Загалом, не так важливі політизація та етномотиви, важливо, щоб це було зроблено талановито й з почуттям міри. Група Go-A — професійна, Україну на Євробаченні вона не зганьбить, але оскільки їхня пісня — чисте етно, то навряд чи їй вдасться зайняти високе місце".

"Навіть пісенний конкурс перетворюється на якесь політичне змагання"

Політтехнолог, партнер SIC Group, Глава Інституту демократії і розвитку "PolitA", член IGAPA Катерина Одарченко підкреслює, що формування зрозумілого, концептного, позитивного культурного продукту (як та ж Руслана) є здоровою інформаційною стратегією.

"При цьому, в більшості країн, коли формується політична нація, це робиться комплексно. Мова й про політику пам'яті, й про ідею громадянина — Не домінування етносу, а формування здорового громадянського патріотизму (коли не важливо, хто ти етнічно, важливо — що ти громадянин України, і це формує здоровий патріотизм). І про формування позитивної національної ідеї про майбутнє, — зазначає Катерина Одарченко. — В Україні ж, на жаль, без формування якихось подібних основ, йде політизація всіх процесів. У тому числі — спорту та культури".

У підсумку, підкреслює політтехнолог, навіть пісенний конкурс (як всередині країни, так і за її межами) перетворюється на якесь політичне змагання. Що, втім, характерно не тільки для України.

"Ми надаємо дуже багато якогось символічного сенсу цьому заходу"

Політолог Микита Трачук вважає, що неправильно використовувати будь-які міжнародні майданчики, навіть культурні, як і Євробачення, для презентації проблем нашої країни.

"Пісня-переможець нацвідбору мене не вразила. Ні добре, ні погано — ніяк... Не був якось зворушений або вражений цією композицією, — зазначив політолог. — Але це — справа особистісного сприйняття. Проблема України набагато глибше і ширше. Євробачення — не той конкурс, де потрібно себе якось політично подавати. Це розважальний формат. І те, що у нас багато років йде якась нездорова політизація навколо і національного відбору, і самого конкурсу — мені абсолютно незрозуміло. Ми надаємо дуже багато якогось символічного сенсу цьому заходу. Якщо ж подивитися, як ті ж держави ЄС готуються до конкурсу, то побачимо, що вони роблять це зі стьобом. І багато хто ставиться до Євробачення нарочито несерйозно".

Трачук впевнений, що абсолютно реально не політизувати це музичне змагання. Тим більше, що на міжнародній арені це нікому не потрібно.

"Мені здається, ми маємо справу з якимось національним комплексом: як тільки отримуємо якийсь майданчик за кордоном, нам чомусь потрібно обов'язково розповісти світу про свої проблеми, — зазначає політолог. — Пора зрозуміти, що Євробачення придумано, щоб радувати глядачів і слухачів якісними та різноманітними композиціями. Це конкурс, розвага. Але у нас цього, схоже, не розуміють".

Раніше "Коментарі" повідомляли, хто представить Україну на Євробаченні-2020.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!