Головна Новини Суспільство Кримінал Хвиля арештів в ОРДЛО: кому вигідний новий переділ
commentss НОВИНИ Всі новини

Хвиля арештів в ОРДЛО: кому вигідний новий переділ

Колишній міністр оборони ДНР» Ігор Гиркин (Стрелков) повідомив про чергову хвилю арештів «ополченців» на непідконтрольній владі частини Донеччини. Експерти висловили порталу «Коментарі» свою думку про це «переділ»

8 квітня 2020, 13:48 comments3672
Поділіться публікацією:
Хвиля арештів в ОРДЛО: кому вигідний новий переділ

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки оборони Іван Ступак зазначає, що Гиркин – колишній співробітник спецслужб Російської Федерації. І у своєму повідомленні про чергову хвилю арештів "ополченців" він вказав, що серед заарештованих – екс-начальник Головного розвідуправління "ДНР" Філіппова. Вона "рулила" цим "відомством" деякий час після "Похмурого" (польовий командир Сергій Петровський, він же "Похмурий", є полковником ГРУ ГШ ЗС РФ) за призначенням колишнього ватажка "ДНР" Захарченко. Майже всі заарештовані – теж з колишніх "хмуровців". Ще одна важлива деталь: затриманим "інкримінуються особливо тяжкі злочини, які не були безпосередньо пов'язані з бойовими діями".

"Ця деталь говорить про те, що всі події розгортаються виключно всередині "республіки" – і ніяк не пов'язані з вільною Україною або бойовими діями, – наголошує Ступак. – Такі турбулентності в "Л-ДНР" відбуваються періодично. Нові лідери змінюють старих, зачищають вертикаль і розставляють своїх людей на ключові посади".

На думку експерта, подібне пов'язано виключно з боротьбою за контроль над грошовими потоками і контролем над розподілом гуманітарною допомогою з РФ. Звичайно – в інтересах окремих відповідальних осіб "молодої республіки".

"В результаті такого переділу обов'язково будуть загиблі, поранені, заарештовані, а кому ну вже дуже пощастить – просто звільнені зі своїх посад, – каже Іван Ступак. – Очевидно, що подібні процеси відбуваються поза дипломатичної юрисдикції вітчизняного МЗС, але, сподіваюся, під уважним і щільним контролем з боку українських спецслужб".

"Москві довелося використовувати регулярну армію"

Ветеран, військовий і політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко пропонує згадати, що завдання, яке поставив Гиркину Кремль (а саме – підняти на Донбасі антиукраїнське повстання), той провалив.

"Місцеві жителі явно не поспішали поповнювати  загони росіян. Щоб врятувати ситуацію, Москві довелося використовувати регулярну армію, якою керували не реконструктори типу Гиркина, а досвідчені кадрові офіцери, – підкреслює експерт – Тому його спокійно і без усякого шуму з Донбасу прибрали в 2014-м. З цієї пори пропагується до цього російською пропагандою "витязь російського світу" і "польовий командир всієї Новоросії", перетворився у звичайного клоуна".

Через Гиркина, вважає Кочевенко, Кремль канализирує невдоволення "російських патріотів" щодо своєї політики в Україні в цілому і на Донбасі зокрема.

"Гиркин говорить тільки те, що йому дозволяють. І лише тому він досі живий, – упевнений експерт. – Москва безпосередньо включила окупаційні адміністрації Донецька і Луганська у свою вертикаль і не потребує будь-яких складних комбінацій для заміни неугодних".

"Внутрішні розборки, Кремль не при чому"

Політичний експерт Дмитро Воронков підкреслює, що ми бачимо не перший і точно не останній переділ сфер впливу в псевдореспубликах. Але навряд чи до нинішнього мають відношення російські куратори.

"Найбільш високі пости, які мають стратегічне значення, поки не чіпають. А решта – це більше локальний рівень, місцеві розборки. Які цілком зрозумілі, – вважає експерт. – За великим рахунком, на окупованому Донбасі з 2014 року встановилися (і завмерли) лихі 90-ті в гірших їх проявах. Там йде постійний переділ сфер впливу між певними групами. При цьому немає ніякої державності або законності, як би це не показували".

Пандемія, на думку експерта, зручний час, щоб влаштовувати ті чи інші розбирання на окупованому Донбасі. Адже Росії зараз немає особливої справи до того, що там відбувається, якщо мова, звичайно, не про перевороти, що зачіпають верхівку.

"Важливо розуміти, що незалежно від того, яка група там буде домінувати – всі політичні рішення приймаються виключно за вказівкою Кремля, – зазначає Воронков. – А те, що відбувається зараз – внутрішні гри ОРДЛО".

Як повідомляв портал "Коментарі", раніше Росія закривала кордон, але потім зробила виняток для мешканців так званих "ДНР" і "ЛНР"



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!