Головна Новини Суспільство події "Гостросюжетна фальшивка": видання "Ліга" звинуватило "СтрануУА" в публікації фейків
commentss НОВИНИ Всі новини

"Гостросюжетна фальшивка": видання "Ліга" звинуватило "СтрануУА" в публікації фейків

Експерти розповіли, як і навіщо видання «СтранаУА» опублікувало головний фейк українського медіапростору в грудні

27 січня 2020, 17:30 comments4426
Поділіться публікацією:
"Гостросюжетна фальшивка": видання "Ліга" звинуватило "СтрануУА" в публікації фейків

Інтернет-портал "СтранаУА" — частий антилідер у рейтингах порушників журналістських стандартів, що складаються Інститутом масової інформації. Крім того, цей ресурс відзначився публікацією головного фейку українського медіапростору в грудні. Про це пише у своєму матеріалі "Мийте руки після фейків. Як і навіщо "СтранаУА" запустила фальшивку про розстріл групи СБУ" видання "Ліга".

Автори статті нагадали, що "СтранаУА" опублікувала з посиланням на анонімні телеграм-канали неправдиву новину про нібито розстріл оперативної групи СБУ в Закарпатській області. Сайт повідомив про чотирьох хлопців офіцерів незважаючи на те, що Служба безпеки двічі протягом тижня спростувала дані, оприлюднені телеграм-каналами.

Новину "СтраниУА", яку "Ліга" назвала "гостросюжетною фильшивкою" розтиражував ряд українських ЗМІ, розраховуючи на чесність рейтингового видання. Правда, незабаром всі вони дали спростування від СБУ. У той же час фальшивку підхопили десятки російських медіа: РИА Новости, Московський комсомолець, Україна.ру, Аргументи і факти, БФМ.ру і Лєнта.ру, канали Зірка, Царгород і Рен.ТВ, які, на відміну від українських ЗМІ, новину не спростували.

Видання "Ліга" вважає, що мета фейку "СтраныУА" полягала в ударі по авторитету спецслужб і України. Мовляв, схожі вкидання росіяни неодноразово робили і на адресу Збройних сил України, в тому числі через сайт "СтранаУА".

Крім того, цей фейк опосередковано грає на непростих відносинах між Україною та Угорщиною, адже "розстріл опергрупи СБУ", як випливає з новини, "відбувся" на україно-угорському кордоні.

"Поки Росія веде інформаційну війну з Україною, "СтранаУА" просто робить на цьому гроші, — наводить "Ліга" думкe експерта з інформаційних технологій Дмитра Золотухіна. — Главред "СтраниУА" Ігор Гужва створив ресурс для заробляння грошей: йому платять, а він створює наратив, вигідний замовнику".

"Ліга" підкреслює, що тільки 62% текстів на ресурсі "СтранаУА" написані без порушення стандартів. У 12% матеріалів порушено стандарт достовірності, джерело відсутнє.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що "фейк" видання "СтранаУА" ввів в оману наших читачів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!