Головна Новини Суспільство події Військові бази за стандартами НАТО на Донбасі: експерти оцінили ініціативу Міноборони
commentss НОВИНИ Всі новини

Військові бази за стандартами НАТО на Донбасі: експерти оцінили ініціативу Міноборони

Експерти розібралися, для чого Міноборони хоче створити військові бази в Маріуполі і Сєвєродонецьку за стандартами НАТО

10 лютого 2020, 09:55 comments3138
Поділіться публікацією:
Військові бази за стандартами НАТО на Донбасі: експерти оцінили ініціативу Міноборони

Міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що в Маріуполі (Донецька область) та Сєвєродонецьку (Луганська область) будуть побудовані військові бази за стандартами НАТО. Експерти на прохання видання "Коментарі" оцінили ці плани.

"Стоїть питання створення для нових об'єднань постійних пунктів дислокації"

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков зазначає: "Наскільки я розумію, мова йде просто про створення відповідної інфраструктури для бригад, які базуються в Сєвєродонецьку (53-я механізована) та Маріуполі (56-я мотопіхотна). З початку російської агресії проти України у нас з'явилося багато нових бригад. У них часто не було постійного пункту дислокації. Їх розсіювали, де могли. А тому стоїть питання створення для нових об'єднань постійних пунктів дислокації в класичному розумінні – з місцями проживання для особового складу, з місцем для збереження техніки, для тренувань".

На думку аналітика, озвучені плани – це не тільки наслідки того, що були створені нові бригади (які тепер потрібно забезпечити відповідною інфраструктурою), але й реалізація стратегії національної безпеки і воєнної доктрини, суть яких – посилення присутності ВСУ на сході України.

"Адже до 2014 року на півдні та сході нашої країни присутність збройних сил згорталася, – підкреслює Бєлєсков. – З погляду ситуації на Донбасі (операція Об'єднаних сил, конфлікт низької інтенсивності), розміщення бригад за периметром ООС – це правильно. Якщо відбудеться загострення, можна буде здійснити швидке перекидання сил і засобів. Але у випадку повномасштабної війни з Росією, є ризики, що 20-я армія РФ, яка нависає над нашими кордонами, може фланговим ударом вийти в тил цих підрозділів".

"Тези про "бази НАТО в Україні" можна розглядати і як тиск на Москву"

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко нагадує, що з точки зору нашої євроатлантичної інтеграції, закріпленої в Конституції України, ми і так можемо наближатися до стандартів НАТО. А тому цілком логічно, що будь-які нові об'єкти в структурі оборони повинні бути наближеними до вимог, що висуваються Північно-Атлантичним альянсом.

"Така стандартизація дає перспективу не тільки усунення з української армії негативних радянських традицій, але і більше можливостей стати зрозумілими для західних партнерів, – зазначає експерт. – А більш високий рівень зрозумілості – це і більш високий рівень підтримки і прискорення реінтеграції".

З точки зору війни у Донбасі такі заяви, як зробив наш глава Міноборони, є подразниками для Кремля, наголошує Петренко.

"Тому, фактично, тези про "бази НАТО в Україні" можна розглядати і як тиск на Москву, – каже експерт. – Мета такого тиску — примус росіян піти на поступки у мирному врегулюванні проблеми на Донбасі. Питання в тому, що одними заявами примусити росіян до миру буде складно — необхідні практичні кроки. Тому без реальних дій такі заяви можуть призвести до зворотного результату – посилення російського тиску".

Ще один розріз цього питання – місце в ньому самого міністра оборони.

"Останнім часом ходять чутки, що Загороднюка можуть змінити під час наступної кадрової чистки Кабміну. Тому в його інтересах — сформувати власне потужне лобі, щоб утриматися на посаді", – вважає Петренко.

І заяви про "бази за стандартами НАТО" на Сході – це, на думку експерта:

а) спроба отримати підтримку серед українських військовослужбовців;

б) спроба сформувати собі імідж міністра — "євроатлантичного інтегратора", сподіваючись, що його інтереси буде відстоювати "колективний Захід";

в) посилення обороноздатності (навіть на словах і перспективи) – це спроба отримати підтримку серед населення (зрозуміло, що влада, яка орієнтується на рейтинги, не буде звільняти міністра, який має позитивний рівень підтримки серед населення).

"Поки це швидше схоже на навмисне поглиблення конфлікту"

Директор Центру вивчення української політики Максим Семенов оцінює заяви Загороднюка щодо відкриття баз за стандартами НАТО в Маріуполі та Сєвєродонецьку вкрай негативно.

"Звичайно, самі по собі стандарти НАТО є лише технічними регламентами облаштування систем безпеки, казарм і т. д., і, загалом-то, можуть копіюватися країнами виходячи з принципу ефективності, а не з принципу залучення до діяльності Альянсу. Проте в даному випадку справа інакша, – вважає Семенов. – Поки президент Зеленський, Донецьк, Луганськ, Москва і європейські партнери шукають взаємоприйнятні можливості врегулювання конфлікту на Донбасі, міністр оборони, явно підтримуваний американськими "яструбами", просуває фактичні кордони НАТО до "ЛДНР" і Росії".

Такі дії, на думку експерта, викличуть негативну реакцію Кремля і ватажків невизнаних "республік", адже будуть розглянуто загрози безпеки, і значно ускладнять реінтеграцію непідконтрольних Києву територій.

"У цьому зв'язку і Зеленський, і опозиція повинні вимагати від міністра Загороднюка (підконтрольного, до речі, президенту) звіту про те, яким чином створення баз за стандартами НАТО на Донбасі посприяє врегулюванню конфлікту. Поки це швидше схоже на навмисне поглиблення конфлікту", – вважає Семенов.

Раніше "Коментарі" писали, що експерти оцінили роль США в деокупації Донбасу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!