Головна Новини Суспільство події Перевірка температури через коронавірус на держкордоні та КПВВ поблизу Криму й ОРДЛО: експерти неоднозначно оцінили рішення української влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Перевірка температури через коронавірус на держкордоні та КПВВ поблизу Криму й ОРДЛО: експерти неоднозначно оцінили рішення української влади

Експерти неоднозначно поставилися до ініціативи влади перевіряти температуру не тільки на держкордоні, а й на КПВВ у районі Криму та окупованих територій Донбасу

27 лютого 2020, 10:55 comments5396
Поділіться публікацією:
Перевірка температури через коронавірус на держкордоні та КПВВ поблизу Криму й ОРДЛО: експерти неоднозначно оцінили рішення української влади

Внаслідок епідемії коронавірусу українська влада планує ввести температурний контроль (скринінг) не тільки на держкордоні, але й на КПВВ у районі адміністративного кордону з АР Крим, а також на лінії розмежування з окремими районами Донецької і Луганської областей (ОРДЛО). Експерти прокоментували це рішення для порталу "Коментарі".

25 лютого про рішення ввести температурний контроль у зазначених місцях заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час засідання координаційної наради щодо ситуації з контролю за коронавірусом. А 26 лютого заяву про те, що на кордоні з тимчасово окупованими територіями Донбасу будуть введені додаткові заходи санітарної безпеки через ризик поширення коронавірусу, повідомила українська сторона в Тристоронній контактній групі переговірників у Мінську. Опитані нашим виданням експерти неоднозначно поставилися до такого роду ініціатив.

"Це міра вимушена і тимчасова"

Директор Кримського експертного центру Олексій Стародубов вважає цей крок цілком логічним.

"Це – необхідна міра, яка дозволяє взяти під контроль ситуацію з коронавірусом, – зазначає він. – Природно, це міра тимчасова, оскільки боротьба з вірусом триває по всьому світу. І ті тенденції, які зараз спостерігаються, в тому числі в Китаї, дозволяють сподіватися, що епідемія в найближчому майбутньому піде на спад".

Стародубов не заперечує, що процедура перевірки буде займати певний час. І це дещо ускладнить перетин лінії розмежування на Донбасі та на умовному кордоні з окупованим Кримом.

"Але, повторюся, це міра вимушена і тимчасова, – зазначає експерт. – Вона дасть можливість нашим фахівцям оперативно допомогти потенційним носіям вірусу (тим більше враховуючи, що система охорони здоров'я на окупованих територіях того ж Донбасу вкрай слабка) і не дозволить поширитися епідемії далі вглиб України".

"Черги на пунктах пропуску нові перевірки збільшать"

Голова Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш критикує ініціативу офіційного Києва.

"Вважаю це однозначної дурістю, порожньою витратою державних грошей і створенням ще одного фактора роздратування населення", – пояснює експерт.

З парацетамолом, за словами Гармаша, на окупованій території проблем немає. А черги на пунктах пропуску нові перевірки збільшать (як і наслідки цих черг, серед яких – хвороби і смерті).

"Загалом, примусь дурня Богу молитися, він і лоб розіб'є", – резюмує голова ЦДСП Донбасу.

"Тема стає все більше політичною та економічною"

Голова громадської організації "Re:Старт" Оксана Чепіжко вважає, що тема короновірусу з чисто медичної стає все більше політичною та економічною.

"Однак для локалізації короновірусу на території України заходи, які мають намір ввести на адмінмежі з Кримом і на КПВВ в районі лінії розмежування на Донбасі, прийнятні вельми умовно, – вважає Чепіжко. – І навряд чи вони принесуть очікуваний ефект. А ось у політичній площині російські ЗМІ можуть їх використовувати для ілюстрації "безпорадності та середньовічного типу мислення" влади нашої країни".

Цей захід, вважає експерт, можна було б вважати адекватним лише за умови гострого спалаху епідемії коронавірусу в Криму або на тимчасово підконтрольних територіях Донеччини та Луганщини.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що "уханьський" українець зняв на відео будні в Санжарах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!