Головна Новини Суспільство події Призов "піджаків" в армію: експерти оцінили можливість протестів
commentss НОВИНИ Всі новини

Призов "піджаків" в армію: експерти оцінили можливість протестів

В Україні до 2020 року планують закликати на строкову службу офіцерів запасу – осіб до 43-х років, які не проходили військову службу, але закінчили кафедри військової підготовки. Експерти оцінили на прохання видання «Коментарі» цю ініціативу, в тому числі, не може вона стати причиною для протестів

4 березня 2020, 10:59 comments7361
Поділіться публікацією:
Призов "піджаків" в армію: експерти оцінили можливість протестів

Начальник відділу комплектування офіцерським складом управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Сергій Волков повідомив, що конкретної дати початку призову такого роду категорії поки немає. Але військкомати вже почали піднімати відповідні картотеки. До участі в операції Об'єднаних сил офіцерів запасу обіцяли не залучати. Закликати ж можуть на 18 місяців, протягом яких відбудуться курси перепідготовки та підвищення кваліфікації у військових вишах. Три місяці наведено на підготовку за військово-облікової спеціальності. І потім – призначення для проходження військової служби, як правило, у небойових частинах ВСУ.

"Ідея викличе відторгнення у призовників"

Експерт з національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия вважає, що подібна ініціатива пов'язана з катастрофічно низькою кількістю офіцерів і сержантів в армії.

"Таким методом намагаються "залатати дірки" – в надії, що після цього призову якийсь відсоток залишиться служити за контрактом, – пояснює експерт. – Але без адекватної системи навчання офіцерів – нерозумна ідея, з урахуванням того, що це лише викличе відторгнення у призовників. Не варто забувати і про фінансову сторону медалі. Держава насилу справляється з фінансуванням звичайних призовників. Тепер, виходить, на її плечі лягає фінансування призову резервних офіцерів?"

Ще один мінус, за словами Іраклія Джанашия, – це величезний корупційний клубок який вже зараз формується. А саме – нові можливості вымагати гроші за "відкіс".

"Але інформацію про такого роду заклик варто перевірити, – упевнений експерт. – Сам закон ще не прийнятий, а профільний міністр чудово усвідомлює всі перераховані ризики. Він неодноразово і сам заявляв про них".

"Призов офіцерів запасу — не нововведення"

Політтехнолог, експерт в питаннях національної безпеки і оборони Катерина Коваль підкреслює, що мова йде не про нововведення.

"Заклик на строкову службу офіцерів запасу врегульовано розділом 10 Інструкції про організацію виконання положення про проходження громадянами України військової служби в Збройних Силах України, затвердженої Наказом міністра оборони України від 10.04.2009 року № 170. Згідно цієї Інструкції, громадяни України до 43 років, які пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу і мають первинне військове звання, у разі необхідності наказом голови Міноборони можуть бути покликані на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, – зазначає Катерина Коваль. – Так що вручення повістки про призов офіцера запасу є цілком правомірним. Раніше покликаних офіцерів запасу було всього кілька сотень людей".

Експерт виключає появу хвилювань у зв'язку з цим питанням саме тому що заклик офіцерів запасу давно відображено в відповідних нормативно-правових актах.

"Але реалізації інформаційної політики з боку держави хотілося б в інших масштабах і з великою кількістю деталей", – підкреслює Коваль.

"Більшість громадян готові захищати Україну"

Політичний соціолог Олексій Полтораков уточнює: "Намір закликати так званих "піджаків" – це не стільки ініціатива, скільки плановий організаційно-мобілізаційний процес. Він пояснюється насамперед тим, що на тактичному рівні діяльності ВСУ (взвод-рота-батальйон), особливо т. зв. "лінійних" підрозділах, відчувається дуже велика нестача офіцерів низової ланки. До речі, яка збільшується недоборами студентів на військові кафедри (особливо на бюджетні місця)".

В силу цього, підкреслює Полтораков, зайво політизувати подібні організаційно-мобілізаційні ініціативи військових не слід. Особливо з урахуванням того, що збройний конфлікт на сході України все більш явно переходить у стадію його "заморожування", нагадує ситуацію "ні миру – ні війни".

"Нагадаю, що в Україні вже давно діє "особливий період", ключові особливості якого пов'язані саме зі службою контрактників і строковиків (гарантії, пільги та інше). Як бачиться, деякий "хайп" навколо теми призову "піджаків" пов'язаний перш всього з горезвісної "втомою від війни" та похідної від неї миротворчої риторикою нинішньої влади, насамперед президента", – говорить Полтораков.

За словами експерта, поточні соціологічні дані свідчать про дещо інші суспільні настрої: про досить високу внутрішню "мобілізаційно/мотиваційну готовність" українців. Так, для 64% опитаних ключова складова їх патріотизму – саме готовність захищати Україну, і якщо потрібно – саме з зброєю в руках.

"Для порівняння: участь у виборах – лише 38% (тобто, у півтора-два рази менше), а повага до влади – 26% (тобто в 2,5 рази менше). А це чітко свідчить про те, що аж ніяк не призов "піджаків" може стати досить причиною для можливих протестів проти влади. Не виключено, що нею може стати якраз непорозуміння миролюбної поступливості останньої", – резюмує соціолог.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Україні не мають наміру відмовлятися від призову на строкову службу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!