Головна Новини Суспільство події Карантин в Україні через коронавірус: чи допоможуть заходи уряду і як можна уникнути паніки
commentss НОВИНИ Всі новини

Карантин в Україні через коронавірус: чи допоможуть заходи уряду і як можна уникнути паніки

Експерти оцінили антикоронавірусні заходи Кабміну, а також розповіли, як уникнути паніки у зв'язку з карантином

12 березня 2020, 14:49 comments4349
Поділіться публікацією:
Карантин в Україні через коронавірус: чи допоможуть заходи уряду і як можна уникнути паніки

Експерти оцінили на прохання видання "Коментарі" введені урядом України обмежувальні заходи (карантин), а також розповіли, як уникнути паніки і чи є можливість урезонити спекулянтів.

"Влада замовчувала і замовчує, що у неї немає методів лікування, крім спостережного"

Політичний експерт Олександр Савченко вважає, що українська влада провалила підготовку до нашестя вірусу.

"Не закуплені в потрібній кількості необхідні препарати, не велася профілактична робота. Громадяни України за своїм розумінням почали готуватися відбивати напад найбільшого вірусу, – підкреслює Савченко. – Ніхто в Україні не знає, що робити, якщо у нього або його родини є підозра на коронавірус, куди звертатися, чи потрібно виходити з будинку у цьому випадку. Влада замовчувала і замовчує, що у неї немає методів лікування, крім спостережного".

Закривати кордони для іноземних громадян, як це вже робиться, на думку експерта, варто.

"Але це не повинно стосуватися КПВВ на Донбасі й адмінмежі з Кримом, які є частиною України, – вважає Савченко. – Більше того – необхідні екстрені неординарні заходи. З метою не допустити виникнення спалаху коронавірусу на непідконтрольній території, їх слід було б забезпечити медичними масками і необхідними медпрепаратами".

Експерт упевнений: уникнути паніки можна було б при відповідній інформаційно-просвітницькій роботі.

"Зараз вона провалена, але це не означає, що її проводити не треба. Паніка охопила громадян, вони закуповують борошно, сірники, сіль, цукор. Це ознака того, що українці відчувають себе незахищеними, – говорить Савченко. – Можливість урезонити спекулянтів є. За допомогою того ж РНБО слід прийняти перелік важливої в ракурсі епідемії внутрішньої продукції, що безмитно ввозиться до нас, а також заборонити вивезення подібної продукції. Якісь зрушення в цьому напрямку вже видно. Ну, а Антимонопольному комітету варто бути більш жорстким, припиняючи змову з метою накручування цін на ті чи інші продукти і товари".

"Ідея закриття кордонів не є адекватною відповіддю на виклики в зв'язку з коронавірусом"

Юридичний експерт, керівний партнер в юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар нагадує, що Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила пандемію коронавірусу. Й обмежувальні заходи, введені українським урядом, це правильний крок, який може стримати поширення вірусу, підкреслює експерт.

"Такі ж обмежувальні заходи вводяться в країнах ЄС, – зазначає Бондар. – Проте як завжди програна комунікація з суспільством, у результаті чого ми бачимо панічні настрої у людей, які закуповуються папером, гречкою, макаронами і звичайно ж доларами".

На сьогодні в Україні виявлена мінімальна кількість заражених, але експерт переконаний, що таких людей більше.

"Більшість українців не звикла ходити по лікарням, а лікуються самостійно в домашніх умовах, – пояснює Бондар. – Тому можуть бути випадки, коли людина не підозрює, що у нього коронавірус, а просто лікує, як застуду".

Ідея закриття кордонів, на переконання юриста, не є адекватною відповіддю на виклики в зв'язку з коронавірусом. Підвищені заходи безпеки, як превентивні заходи мають місце бути, але не більше.

"Що стосується зростання курсу долара, цього слід було очікувати, бо коронавірус спровокував початок світової фінансової кризи, – вважає експерт. – І це призвело до відмови Мінфіну від чергового розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), внаслідок низького попиту. Більш того спекулянти почали виходити з таких високоризикових активів як українські ОВДП, а отже збільшився попит на валюту, що призводить до додаткового тиску на курс. На сьогодні НБУ продовжує використовувати резерви, для стабілізації ситуації, однак така політика може призвести до ще більших проблем".

Питання девальвації гривні, на думку Бондаря, давно назріло. І тепер, вважає експерт, є два можливих сценарії розвитку подій: планова девальвація (як мінімум до курсу закладеного в бюджеті на 2020 рік), або ж НБУ і далі буде "палити" резерви для утримання низького курсу.

"Але чим довше буде низький курс, тим вище запрацюють премію фінансові спекулянти, які заходили в ОВДП рік тому, – попереджає експерт. В кінцевому підсумку це призведе до різкої девальвації за 30 грн./1$ і втечі вкладників банків з депозитів. Це некомпетентність чи злий умисел – вирішувати вам".

"А як же бути, скажімо, з метрополітеном, де одномоментно переміщається 1000 чоловік?"

Вчора на засіданні Кабміну були прийняті заходи, які, якщо їх найближчим часом не змінити, гарантовано потоплять українську економіку чи надовго посадять її на мілину. У цьому впевнений громадський діяч, кандидат юридичних наук Сергій Войченко.

"Нагадаю, що до 3 квітня уряд забороняє проведення в Україні масових заходів. Очевидно, що ці заходи будуть продовжуватися і далі, а 3 квітня – щоб не нагнітати паніку і психоз в діловому співтоваристві, – каже Войченко. – Головна зброя молодих реформаторів у боротьбі з коронавірусом – це заборона громадянам збиратися "більше трьох". Уряд постановив, що скупчення понад 200 українців у одному місці може посприяти експансії вірусу, а якщо, приміром, десь збереться 199 громадян, то вірусу – смерть. Урядові чиновники щиро вважають, що якщо заборонити концерти і футбол, то вірус сам собою зникне і поширюватися не зможе. А як же бути, скажімо, з метрополітеном, де одномоментно переміщається 1000 чоловік? Як бути з маршрутками і автобусами, куди наштовхується по 50-100 чоловік, і які курсують по містам сотнями й тисячами? Там що, зараження не відбувається?"

На думку експерта, після медичної реформи, у керівництві охороною здоров'я не залишилося нікого, хто б пояснив, що при повітряно-крапельному поширенні інфекції подібні заходи не працюють взагалі.

"Вірус, якщо він і справді існує в природі, буде поширюватися вільно, як у великих скупченнях людей, так і малих, – підкреслює експерт. – Однак, у переліку заходів кинувся в очі звичний і милий серцю кожного українця пункт: виділити 100 млн грн. на закупівлі або провадження індивідуальних засобів протиепідемічного захисту. Простіше кажучи, уряд виділив 100 млн гривень для пошиття марлевих пов'язок, які вже давно кимось куплені задешево. Як пити дати – без тендеру хтось ці гривні освоїть. Цікаво буде дізнатися, кому персонально пощастило зробити цей скромний патріотичний гешефт? Однак, якщо поширенню реальної епідемії ніякі заборони зборів і культурних заходів не завадять, то по українській економіці удар буде завдано фатальний".

Войченко упевнений, що необхідні реально дієві противоепідемілогічні заходи.

"Замість того, щоб імітувати роботу, а на справі шкодити власній країні, забороняючи концерти і футбол, я б розпорядився ізолювати в будинках або лікувальних установи найбільш уразливі групи громадян – дітей (вони майбутнє країни і їх треба берегти), громадян, хронічно хворих легеневими захворюваннями, і пенсіонерів у віці 75 , – ділиться експерт. – А для забезпечення їх ліками та харчами, на надання патронажних послуг цій групі громадян мобілізував б армію і національну гвардію, можна ще залучити волонтерів. В пунктах базування гвардійців і військових влаштував би тимчасові склади товарів першої необхідності, розподілив підопічних за списками між армійцями і гвардійцями. Природно, медпрацівникам і силовикам, які беруть участь у протиепідемічної операції, встановив би преміальні та нагородні. Призначив б спеціальну прес-групу з медичних працівників, уповноважених від Кабміну, хто отримав би на три місяці ексклюзивне право коментувати хід урядових заходів. І зобов'язав би реагувати на намагання сіяти паніку і подавати брехливу інформацію населенню".

З урахуванням того факту, що епідемія на 90% є психогенною, то не згадка про неї в ЗМІ, як паніки, стало б головною зброєю в боротьбі з вірусом, вважає експерт.

"Логіка та здоровий глузд вказують на те, що ніякого збитку, що виходить за звичні рамки коронавірус людям, не завдає, а його наносять ЗМІ та урядові чиновники своїми дурними, корисливими і провокаційними діями", – резюмує Войченко.

Раніше "Коментарі" повідомили, що в Кабміні пояснили, як буде діяти карантин і які вводяться обмеження.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!