Головна Новини Суспільство події Надзвичайний стан в Україні: у чому обмежать українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Надзвичайний стан в Україні: у чому обмежать українців

Експерти розповіли виданню «Коментарі», чи можуть українські урядовці ввести всеукраїнський Надзвичайний стан (НП) у зв'язку з коронавірусом, а також – які можуть бути наслідки такого рішення

19 березня 2020, 10:34 comments7449
Поділіться публікацією:
Надзвичайний стан в Україні: у чому обмежать українців

Україна ще не пройшла пік епідемії і до кінця березня ситуація може стати ще серйозніше. У цьому контексті влада може розглянути введення Надзвичайного стану на всій території країни.

Експерт у питаннях національної безпеки і оборони Катерина Коваль нагадує, що у Чернівецькій, Житомирській і Київській областях вже введений режим Надзвичайної ситуації (НС) через зафіксовані випадки зараження коронавірусом Covid-19.

"Однак введення Надзвичайного стану  всеукраїнського масштабу – це куди більш жорстка значуща міра, виняткова ситуація, коли під загрозою знаходиться життя нації, – пояснює експерт. – Також його можуть вводити при спробі захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства".

"Насторожує заборона на акції протесту"

На думку Катерини Коваль, враховуючи світові тенденції, зокрема, те, що відбувається в країнах Європи, можна сказати, що сценарій з введенням НП вельми вірогідний і для України.

"Ряд заходів, властивих для НП (всякого роду обмежень), введений в Україні у рамках карантину (на всій території) та НС (в окремих регіонах). Але при НП все куди жорсткіше, – підкреслює експерт. – Адже допускає хоч і тимчасові, обумовлені загрозою, але – обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод громадян. Зокрема, обмежується пересування, може бути введена комендантська година, посилюється охорона громадського порядку (патрулі). Вводиться заборона на проведення мітингів, страйків. Може бути примусове відчуження або вилучення певного майна у юросіб і фізосіб – як і у випадку з військовим становищем. Можлива евакуація людей з місць, що стали небезпечними для проживання у зв'язку з епідемією. Не виключено особливий порядок розподілу продуктів харчування і предметів першої необхідності, інші заходи. До того ж влада може призупинити діяльність партій і громадських об'єднань, запровадити обмеження для ЗМІ, обмеження по використанню Інтернету і зв'язку".

Катерину Коваль насторожує заборона на можливі акції протесту.

"На жаль, наші правителі за всі роки привчили нас не вірити нікому з них. І є ймовірність, що люди, які стоять зараз у влади, скористаються введенням НП і можуть проголосувати, наприклад, за той ринок землі", – зазначає експерт. – Також є інформація, що Мін'юсту доручили розробити законопроект про фактичний перерозподіл влади. А саме: щоб президент зміг самостійно, без обов'язкової в таких випадках підтримки парламенту, оголошувати режим НП. Таким чином, мова йде про внесення змін у Конституцію не по процедурі. І ми не можемо бути впевнені, що мова піде тільки про цьому пункті. Таки чином, може виникнути привід говорити про узурпацію влади. Нинішня влада робить все більше помилок. І їй чимало прощають. Але якщо мова піде про узурпацію влади, то при всій вірі чималої кількості людей у Зеленського, такі дії можуть стати фатальними. Будемо сподіватися, що влада це розуміє".

"Режим надзвичайної ситуації — напівзахід"

Надзвичайний стан в Україні для уповільнення поширення вірусу потрібно було вводити ще тоді, коли в європейських країнах почала збільшуватися кількість хворих, вважає експерт Українського інституту політики (УІП) Єва Антоненко.

"Китаю вдалося успішно впоратися з поширенням вірусу саме з причини швидких жорстких обмежувальних заходів, які критикували в окремих демократичних країнах, – пояснює експерт. – Як ми можемо бачити з того, що відбувається, введений режим надзвичайної ситуації – напівзахід, яка може навіть погіршити наслідки. Підтвердження тому – фотографії наземного транспорту, набитого людьми. Крім того, далеко не всі з тих, хто зараз може перебувати вдома, там знаходиться. При цьому, в країну повертається велика кількість трудових мігрантів з країн на карантині. І за дотриманням рекомендованої при цьому самоізоляції також ніхто не стежить".

Єва Антоненко нагадує, що, судячи із заяв західних лідерів, до 80% населення їх країн може перехворіти коронавірусом.

"Крім того, за оцінками Інституту епідеміології та інфекційних захворювань національної Академії Медичних Наук України, коронавірусом в Україні може захворіти більше 9 мільйонів чоловік, – підкреслює експерт. – Головне в даних умовах сповільнити швидкість поширення вірусу, і саме для цього країни вводять обмеження. В іншому випадку пропускна здатність лікарень просто не впорається з кількістю хворих, техобеспечения лікарень не вистачить на всіх".

А це, підкреслює експерт, призводить, по суті, до такої великої кількості жертв, як у тій же Італії. Нагадаємо, що там підтверджено понад 35 тисяч випадків зараження коронавірусом, при цьому померло майже 3 тисячі осіб.

"Нам необхідно усвідомити, що ситуація дійсно небезпечна, і проблеми від введення надзвичайного стану можуть окупитися уповільненням поширення вірусу, – каже Єва Антоненко. – Більшість держав не просто так вводить жорсткі обмеження на шкоду економіці, Шенгену і навіть політичної репутації своїх країн в регіоні".

"Люди ігнорують заклики до самоізоляції"

"Наскільки мені відомо, варіант введення НП розглядається керівництвом країни як один з ймовірних. Це викликано тим, що Україна ще не пройшла пік епідемії і до кінця березня ситуація може значно погіршиться", – каже політичний експерт Денис Гороховський.

На думку експерта, слід розуміти, що такі радикальні рішення вимагають від влади цілого ряду нетипових кроків, які необхідні для контролю ситуації.

"Це стосується і економічного блоку питань, – пояснює Горозовский. – По суті, всі бізнес-процеси в країні заморожуються мінімум на два місяці – і як це позначиться на економіці країни, так і на житті пересічних громадян, більшість з яких не мають ніякої фінансової подушки у вигляді особистих заощаджень. Також це стосується і гуманітарного блоку. З одного боку, сьогодні українська медицина реально не готова до епідемії: у нас не вистачає персоналу, у нас не вистачає ліжко-місць для ізоляції хворих, а головне – у нас не вистачає медичного обладнання. Все це сильно вплине на смертність".

Разом з тим, підкреслює Горохівський, у зв'язку з особливостями менталітету, а також мізерним рівнем довіри до влади, люди просто ігнорують заклики до самоізоляції, тим самим ускладнюючи ситуацію ще більше.

"Для цього типу громадян рекомендації влади не мають сили і вони почнуть слухати виключно, коли це будуть прямі заборони. Для цього необхідно буде задіяти не тільки поліцію, але і армію, – вважає політексперт. – Крім того, владі необхідно буде вирішити проблему забезпечення громадян базовими речами, такими як продукти харчування і проблеми першої необхідності. Дозволи на продовження роботи магазинів тут однозначно не вистачить, так як на складах запаси у всіх обмежені. Та частина продуктів, яка завозилася з-за кордону, на сьогоднішній день недоступна. Місцевих виробників відправлено на карантин. Також виникає питання з логістикою, особливо, якщо в умовах НС будуть введені блок-пости і обмежений в'їзд в населені пункти".

Враховуючи ймовірність, що влада не зможе якісно вирішити всі ці питання, можливо, варто відмовитися від ідеї НП. І обмежитися вже прийнятими заходами і локальними режимами Надзвичайних ситуацій, вимоги яких набагато лояльніше, ніж при НП, вважає Гороховський.

Як повідомляв портал "Коментарі", Кабмін може ввести в Україні надзвичайний стан, якщо це буде необхідно. Про це під час позачергового засідання парламенту заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!