Головна Новини Суспільство події Коронавірус в Україні: як епідемія позначиться на ситуації на Донбасі
commentss НОВИНИ Всі новини

Коронавірус в Україні: як епідемія позначиться на ситуації на Донбасі

Експерти розповіли, як буде розвиватися ситуація на Донбасі в контексті карантину через коронавірус

19 березня 2020, 14:16 comments4066
Поділіться публікацією:
Коронавірус в Україні: як епідемія позначиться на ситуації на Донбасі



Експерти розповіли виданню "Коментарі", як епідемія коронавірусу може відбитися на окупованому Донбасі. Зокрема, наблизить або віддалить вона можливу реінтеграцію.

Питання реінтеграції відкладуть на потім

За словами директора громадської організації "Українська правова консультативна група", члена комісії з реінтеграції Донбасу при президентові України Надії Волкової, зараз складно передбачити, що буде з тимчасово непідконтрольними територіями Донецької і Луганської областей.

"Політично ситуація не змінилася. Скоріше, є ризики того, що територію буде "законсервовано", – говорить Волкова. – Нагадаю, що є серйозні проблеми з перетином КПВВ (з 16 березня українська сторона посилила роботу пунктів пропуску на лінії розмежування, почавши пропускати на підконтрольну територію лише тих, у кого є реєстрація на ній, так само як в ОРДЛО – тільки тих, у кого є реєстрація там; а окупаційна влада взагалі прийняла рішення з 21 березня закрити всі пункти пропуску на лінії зіткнення на Донбасі – прим. ред.). До того ж, український уряд нездатний зараз приймати будь-які розумні заходи, всі знаходяться в стані паніки. І тут точно не йдеться про прискорення реінтеграції територій, які шість років знаходяться не під контролем України".

За словами експерта, питання повернення територій стосується не тільки фізичного повернення, але й економічного і фінансового.

"А, як ми знаємо, економіка України зараз в дуже поганому стані. Тому реінтеграційні рішення, швидше за все, прийматися не будуть", – резюмує Волкова.

Серйозний виклик для самопроголошених республік

Політолог Микита Трачук вважає епидемию коронавіруса одним з головних викликів "республік" за час їх існування.

"Якщо в Україні досить розвалене медобслуговування, то на непідконтрольної території ситуація явно гірше, – зазначає експерт. – І хоч тамтешні "влади" запевняють, що поки не зафіксували випадків зараження коронавірусом, це не означає, що їх немає. Тим більше, що, як нещодавно заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова, на тимчасово окупованому Донбасі лікарі просто не можуть перевірити на коронавірус людей з симптомами ГРВІ з-за відсутності тестів. В ситуації ОРДЛО можуть розраховувати тільки на те, що їх "пронесе". І на Росію".

Між тим, РФ у зв'язку з поширенням коронавіруса заборонила в'їзд в країну осіб без російського громадянства. А відповідні паспорти, в обхід українських законів, отримали, як відомо, близько 100 тисяч жителів ОРДЛО.

"Не думаю, що Росія повністю відгородиться від їй же породжених утворень, – каже Трачук. – Думаю, вона буде завозити туди певну гуманітарна допомога, включаючи медикаменти. Можливо, будуть приїжджати і російські лікарі. Але вся ця ситуація не сприяє реінтеграції ОРДЛО в Україну. Швидше, посилить розрив, зробить можливість возз'єднання більш важкою... Ми бачимо, що всі зараз закриваються один від одного. Про який реінтеграції може йти мова в таких умовах? Невідомо ще, що чекає на саму Україну. І те, що, на думку деяких, здатне підштовхнути ОРДЛО до повернення в лоно нашої країни (помирає ледве дихає економіка, є проблеми з медикаментами, відчувається якась "брошенность" і незахищеність), може статися і в самій Україні".

Світ для Донбасу можуть відкласти

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко не виключає, що епідемія коронавіруса сповільнить процес досягнення миру на Донбасі. І сподівається, що вдасться все ж зробити обмін полоненими, який був запланований на початок квітня.

"Крім переговорів на рівні Мінська, повноцінний запуск якихось інших публічних майданчиків малоймовірний. Я маю на увазі ту ж Нацплатформу примирення, – уточнює експерт. – І економіка України, і економіка так званих "ДНР" і "ЛНР" отримає серйозний удар. Особливо постраждають представники малого і середнього бізнесу. Зокрема ті, хто торгує на ринках, займається внутрішнім "човникарством". Вони втратять доходи, а можливо й роботу".

При цьому, на думку Дяденко, якщо в Україні президент і уряд можуть вживати якісь заходи, якщо ситуація серйозно погіршитися, то в "ЛДНР" навряд чи хтось буде піклуватися про звичайних громадян.

"Не виключено, що через складну гуманітарну ситуацію доведеться залучати міжнародні організації для надання допомоги, щоб громадяни по той бік лінії розмежування просто вижили", – говорить експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що експерти пояснили, якими можуть бути сценарії можливих економічних наслідків для України через коронавіруса, а також – як на них слід реагувати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!