Головна Новини Суспільство події Медична реформа в Україні: як на ній відіб'ється епідемія коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Медична реформа в Україні: як на ній відіб'ється епідемія коронавірусу

Експерти вважають, що епідемія коронавіруса значно вплине на всі сфери життя в нашій країні

20 березня 2020, 16:07 comments5211
Поділіться публікацією:
Медична реформа в Україні: як на ній відіб'ється епідемія коронавірусу



Опитані виданням "Коментарі" експерти спрогнозували, як епідемія короновариуса позначиться на медичній реформі в Україні.

Потрібно затримувати лікарів в країні

Коронавірус виявив найбільш слабкі місця в українській системі охорони здоров'я, вважає віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

"Формула колишньої глави Моз Уляни Супрун "гроші ходять за пацієнтом" виявилася неспроможною. А от бажання екс-міністра знищити українську систему охорони здоров'я дало свої плоди: у зв'язку з масовими скороченнями, лікарів не вистачає навіть для швидкої допомоги у великих містах, не говорячи вже про селищах міського типу, – зазначає юрист. – Епідемія коронавіруса розкрила і неспроможність адміністративної реформи, згідно з якою повинні були ліквідувати частину лікарень, поліклінік, в тому числі у великих містах... На мій погляд, з метою повернути громадянам України можливість отримання медичних послуг (чого зараз багато елементарно позбавлені), необхідно переглянути ті закони, які просували Супрун та інші іноземні "експерти". І це необхідно робити оперативно".

На думку Ростислава Кравця, держава має максимально мотивувати медперсонал залишатися в Україні, а не бігти в ту ж Польщу, де доглядальниці отримують в рази більше, ніж у нас лікарі і медсестри.

"Потрібно піднімати зарплати медиками, поступово збільшувати їх штат, – вважає юрист. – Також слід провести аналіз потрібних капіталовкладень у ремонт існуючих лікарень, фельдшерських пунктів та поліклінік – замість того, щоб закривати їх, як пропонували "реформатори", що фінансуються іноземними урядами. Упевнений: громадяни інших країн не мають провести в Україні реформи. Нинішня ситуація в черговий раз підтверджує, що нам необхідний закон про "іноземних агентів". Їх треба усувати від влади і впливу на прийняття законів. Як і депутатів, які мають медичний бізнес і зацікавлені лише в зароблянні грошей приватними клініками".

Пора серйозно говорити про реформи

Аналітик Михайло Подоляк впевнений, що давно пора серйозно говорити про так звані реформи останніх років.

"Це були навіть не реформи (коли ретельно продумані ризики, наслідки і логістика), а спроби реалізації хворобливих амбіцій малоосвічених людей, – вважає експерт. – І всі реформи в підсумку звелися лише до руйнування залишків тих чи інших галузей. У тому числі – і без того неефективну медичної".

На думку аналітика, нинішня системна криза не стільки зупинить або продовжить "реформу", скільки поставить питання про тотальну перезавантаження всього і всіх.

"Очевидно, що наша медицина (як, мабуть, все держава) абсолютно не готова до вирішення складних протиепідемічних завдань, – говорить Подоляк. – Немає коштів, немає розуміння, немає управлінців з антикризовими навичками. Якщо вірус-апокаліпсис в повній мірі розгорнеться на нашій території, нам дуже пощастить, якщо на допомогу прийдуть професійно підготовлені іноземні менеджери. І ніяк інакше. Ми ж, схоже, на даному етапі можемо лише підносити "качки" хворим, а не вирішувати управлінські завдання".

Охорона здоров'я потребує глибоких змін

Світ вже ніколи не буде таким, як раніше. І Україна не зможе далі безглуздо тупцювати на місці і деградувати економічно, соціально, духовно, упевнений доктор політичних наук, політичний експерт Валентин Якушик.

"Ще деякий час віджиле старе буде намагатися висмоктувати живлющі соки з усього, що здатне до розвитку, і знищувати паростки майбутнього. Але виклики сьогодення невблаганні, – підкреслює експерт. – Криза всім нам дає шанс: одним – прокинутися від сплячки і невіри в свої власні і наші спільні сили, іншим – відчути, що прийшов їх час, що їх готові почути і довірити їм відповідальні завдання, третім – зрозуміти, що краще піти на угоду зі слідством" (з юстицією), а не за звичкою – з совістю, а також змінити своєї касти нібито всевластных "господарів життя" і допомогти розкрити суспільству секрети "розпилу бюджету" і прислужництва перед транснаціональними корпораціями та їхніми ставлениками".

На думку Валентина Якушика, охорона здоров'я в Україні – найважливіша сфера майбутніх глибоких якісних змін.

"Нам довгий час під виглядом медичної реформи намагалися "продати" постулати соціального дарвінізму та псевдолиберализма з ліквідацією на практиці інститутів "соціальної держави" та повної комерціалізації системи охорони здоров'я, – говорить експерт. – Природне право людини на гідне життя і здоров'я намагалися підмінити товарно-грошовими відносинами, в яких громадянин – це просто джерело доходів для фармакологічної індустрії та інституційних придатків для реалізації її продуктів і послуг, трудяща людина – просто робочий ресурс для отримання прибутку, а не творець, малозабезпечені пенсіонери – не найцінніші живі душі, а громадська тягар".

Час найгострішого загальносвітової кризи дає нам можливість провести інвентаризацію наявних "фізичних" і концептуальних ресурсів, піднятися над політичними чварами і вийти на загальнонаціональну згоду, вважає Якушик.

"Це, звичайно ж, не легко, – упевнений доктор політичних наук. – Для цього потрібні ефективні майданчики для плюралістичної експертної та загальнонаціональної дискусії, необхідні розумні вольові зусилля з боку суспільства і держави, поступово здобуває (за зразком Нової Зеландії або Фінляндії) характеристики "learning State" – мислячого держави, здатної до самонавчання. З ідеалів лібералізму нове реформоване держава візьме тісні зв'язки з реальним, а не фіктивним, імітаційним громадянським суспільством. Поступово держава може стати "сагіпд State" – "піклуються" державою, сприйняли кращий досвід передових країн Східної Азії".

Експерт підкреслює, що в сфері охорони здоров'я у багатьох азійських країнах успішно співіснують підтримувані державою дві паралельні системи: сучасна "фармакологічна", "індустріальна", "академічна" медицина і вивірена віками народної практики традиційна медицина, яку в нас чомусь наполегливо офіційно намагаються називати "нетрадиційної".

Раніше "Коментарі" писали, що у Києві з'явиться можливість перевіритися на коронавірус будинку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!