Головна Новини Суспільство події Самоізоляція під час коронавірусу: як використовувати карантин з користю
commentss НОВИНИ Всі новини

Самоізоляція під час коронавірусу: як використовувати карантин з користю

Експерти розповіли, хто і як в Україні може під час карантину поліпшити свій професіоналізм або підвищити доходи

25 березня 2020, 12:27 comments3645
Поділіться публікацією:
Самоізоляція під час коронавірусу: як використовувати карантин з користю

Приблизно кожен п'ятий житель планети (близько 1,7 млрд осіб) знаходиться на домашній самоізоляції у зв'язку з пандемією COVID-19, пише The Guardian. Експерти розповіли виданню "Коментарі", хто і як в Україні може використовувати час карантину з користю: поліпшити свій професіоналізм, підвищити доходи і так далі.

"Пандемії, економічні та інші кризи в епоху глобалізації можуть повторюватися все частіше"

Самоізоляція під час коронавірусу – виклик для всіх країн. І він несе в собі економічні збитки як для окремих громадян, так і для держави в цілому, зазначає політолог Максим Джигун.

"Ніхто до цього готовий не був. Ми бачимо сьогодні, як Китай, який і був джерелом вірусу, тяжко боровся з інфекцій. Як постіндустріальний Захід відчуває проблеми. Зрозуміло, що ще складніше Україні, – говорить експерт. – До нових обставин у нас не були готові ані економіка, ані самі громадяни, які не можуть себе забезпечити в сформованих умовах (в першу чергу — в матеріальному сенсі). Але потрібно розуміти: в сучасному світі слід бути готовим до різного розвитку подій. Пандемії, економічні та інші кризи в епоху глобалізації можуть повторюватися все частіше. І потрібно вміти пристосовуватися жити в нових умовах".

На думку Максима Джигуна, величезною проблемою українського суспільства є патерналізм (система відносин, при якій влада забезпечує потреби громадян, а громадяни в обмін на це дозволяють диктувати владі моделі їх поведінки, як публічної, так і приватної). Таке собі – очікування "батьківської руки". Щоб хтось прийшов і щось повирішував за нас.

"Більшість наших громадян не здатні забезпечити себе самостійно, привчитися жити в незвичайних умовах. Вони очікують, що хтось "зверху" дасть вказівку, забезпечить їх існування у важкий час. Це проблема, яка не дає нам самим змінюватися, самим шукати шляхи виживання в нових обставинах, – вважає політолог. – І найбільш стійкими, незважаючи на черговий удар по ним карантинними заходами, є представники малого та середнього бізнесу. Саме ці підприємці давно зрозуміли, що працювати на когось (в тому числі – на державу) – не панацея. Що в умовах посттоталітарного українського суспільства, за відсутності нормально функціонуючої економічної, політичної системи, слід розраховувати на себе. І очевидно, що саме такого роду підприємці будуть першими, хто зможе пристосуватися, переналаштуватися – і вистояти в цю бурю".

Найменш здатні протидіяти обставинам, що склалися, соціально-вразливі верстви населення.

"Це студенти, пенсіонери, бюджетники, які залежать від держави. Під час самоізоляції їм складно щось зробити. Втім, у молоді як раз більше шансів, адже її представники куди більш гнучкі, ніж старше покоління. І можуть почати працювати онлайн. Пропонувати ті чи інші свої навички, здібності. Розвивати в собі нові, – зазначає Максим Джигун. – Підлаштовуватися під мінливий ринок, а то й давати йому нові напрямки. Ті, хто може змінити свої знання, насититися новими, будуть здатні використовувати цю складну ситуацію на свою користь. Адже, як казав легендарний прем'єр Великобританії Уїнстон Черчілль, будь-яка криза – це нові можливості".

"Починати треба з нових форм отримання освіти і перекваліфікації робітників"

За словами голови громадської організації "Re:Старт", акціонера в Банк Юнісон, фінансового експерта Оксани Чепіжко, карантин глобально змінює всю структуру світової економіки, прискорюючи перехід на нові форми роботи.

"Особливо це стосується сфери послуг, яка, наприклад у США дає близько 70% ВВП, – підкреслює Оксана Чепіжко. – Дистанційні послуги (доставка їжі, віддалене онлайн-навчання й далі) стають реальністю. У цьому сенсі чим швидше ми зможемо освоїти ці форми, тим швидше і успішніше подолаємо наслідки кризи".

Починати, на думку експерта, треба з нових форм отримання освіти і перекваліфікації робітників.

"Особливо актуально це для наших заробітчан, які у найближчому майбутньому не зможуть повернутися до колишнії умов роботи за кордоном, – вважає Оксана Чепіжко. – Приблизно один мільйон людей в нашій країні будуть фундаментом цих перетворень. І держава має створити всі умови для стимулювання малого і середнього бізнесу, який повинен стати флагманом цих змін".

"Ставте більш глобальні завдання, які помітно поліпшать ваше життя"

З введенням карантину звичний уклад життя багатьох українців кардинально змінився. Карантин і загроза захворювання коронавірусом по всьому світу багатьох лякає. Але це ж – і час поліпшити себе, свій професіоналізм і навіть підвищити доходи, впевнений сертифікований міжнародний коуч, командний коуч, автор проекту Free Soul (методика виходу на новий рівень особистого та професійного росту) Роман Кириченко.

"Для початку потрібно постаратися справитися з тривожністю і панікою. Осмислити і прийняти ситуацію. І подумати, як використовувати час карантину з користю для себе, – говорить експерт. – Зробити справи, які відкладали в довгий ящик (генеральне прибирання в шафі, ревізію в домашній бібліотеці і так далі). Подібні "чистки" відмінно заспокоюють нерви. Плюс – наводять лад у думках і "готують" вас до наступних ваших особистих – "карантинних" завдань і цілей".

Роман Кириченко радить розвивати і закріплювати в собі нові корисні звички, на які в звичайному робочому графіку не було ні часу, ні сил. Це можуть бути зарядка, заняття англійською онлайн, багато іншого. А потім можна переходити на новий рівень.

"Ставте більш глобальні завдання, які помітно поліпшать ваше життя. Продумайте і запишіть покроковий план, як досягти бажаного, – радить коуч. – Я багато працюю з бізнесменами і зазначу, що часто люди бізнесу ставлять за мету отримання додатково доходу. Не тільки від основної справи, але і від другорядних. Така мета особливо актуальна в епоху кризи – коли основний бізнес може просісти або зовсім закритися".

Практично всі подібні цілі можна здійснити, запевняє Роман Кириченко. Просто потрібно приділяти цьому час і планувати свої кроки. Експерт також радить уявити, що ви вже досягли поставленої мети. Відчути емоції, подумати про те, як змінилося ваше життя. Це, за словами коуча, допоможе вам рухатися швидше і остаточно переконатися в те, що напрямок обрано правильно.

Щодо практичних порад (як налаштуватися на конструктив і провести карантин з користю для особистісного зростання), то Роман Кириченко дає наступні:

1. Прийняти ситуацію такою, якою вона є. Так склалися обставини – і змінити їх ми не в силі. Тому потрібно планувати життя в рамках сформованої ситуації.

2. Завжди пам'ятайте, що ви не один. Подумайте: хто вам може допомогти в цей момент, як можна розділити долю з друзями або рідними. Намагайтеся більше спілкуватися з конструктивними і розсудливими людьми, продумувати спільні дії, партнерство.

3. Якщо ви працюєте під час карантину, за можливості, обмежтеся 4-6 годинами. Також важливо обладнати зручне робоче місце.

4. Будуйте чіткі плани на наступний день. А увечері підводьте підсумки і аналізуйте – чи всього досягли. Усвідомлюйте, що саме ви керуєте своїм життям і при бажанні здатні змінити його вектор.

5. Залишайте час для відпочинку. Зрозумійте, що вам приносить найбільшу радість – і створюйте умови для присутності цього в вашому житті. Наповнюйте життя тим, що вам подобається (займіться танцями, слухайте музику або влаштуйте перегляди кращих комедій). Коли в житті присутня радість, проблеми вирішуються легше і швидше.

Раніше "Коментарі" публікували рекомендації психологів про те, як не піддатися паніці під час карантину.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!