Головна Новини Суспільство події Надзвичайна ситуація: чого варто очікувати українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Надзвичайна ситуація: чого варто очікувати українцям

Експерти оцінили для видання «Коментарі» рішення Кабінету міністрів ввести на 30 днів надзвичайну ситуацію на всій території України, а також продовжити на цей же період (до 24 квітня) всі карантинні обмеження

25 березня 2020, 15:55 comments3964
Поділіться публікацією:
Надзвичайна ситуація: чого варто очікувати українцям

Кабінет міністрів України під час позачергового засідання одноголосно прийняв рішення про введення режиму надзвичайної ситуації по всій території країни. Також вирішили продовжити карантин, введений у зв'язку з поширенням коронавіруса, на 30 днів – до 24 квітня 2020 року. Зазначається, що рішення уряду зумовлене стрімким поширенням COVID-19 на території нашої країни – випадки захворювання виявлені у 13 областях, а також у місті Київ.

"Здоров'я та життя важливіше"

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко вважає подібні заходи виправданими.

"Поки що єдиним дієвим інструментом проти поширення вірусного захворювання COVID-19 є саме стримуючий фактор – карантин, – аргументує експерт. – Вченими низки країн доведено, що звуження контактів, недопущення великого скупчення людей в одному місці, самоізоляція ведуть до того, що поширення інфекційного захворювання знижується. Приклад країн, які не вводили карантинні заходи (Нідерланди, Великобританія) вже довели помилковість таких кроків. І та ж Британія пішла на безпрецедентні жорсткі заходи в рамках боротьби з коронавірусом".

Для України, на думку Олександра Мусієнка, дуже важливі карантинні заходи по ряду причин.

"У нас дуже невелика частина людей проходить тестування. Ми не знаємо реальну ситуацію з зараженням, – говорить глава ЦВПД. – Можна лише припускати, що реальні цифри в 7-10 разів перевищую офіційну статистику Міністерства охорони здоров'я. До того ж, медична система в Україні перебуває, скажімо так, не в кращому стані. І щоб не допустити колапсу (коли через перенавантаження не тільки хворим коронавирусным захворюванням, але і будь-яким іншим хворим вчасно не зможуть надати медичну допомогу) уряд запроваджує заходи обережності. Вважаю, що нам треба максимально знизити інтенсивність подорожей між містами та регіонами, пересування по населених пунктах. Слід максимально довго залишатися вдома, щоб убезпечити себе, рідних і близьких".

Експерт не сперечається з тим, що значно постраждає економіка. Але в даному випадку, вважає Мусієнко, потрібно керуватися політичними рішеннями.

"Мова йде про здоров'я і життя людей. Мені здається, вибір очевидний – на користь здоров'я і життя. Буде це – буде з часом і робочі місця. Так, буде нелегко. Уряд має готувати ряд компенсуючих заходів для бізнесу та соціально незахищених верств населення. Але пріоритет – на користь здоров'я і життя людей. Ми повинні вийти з цього карантинного, кризового період з усвідомленням того, що потрібно збільшувати витрати на медицини, науку, інновації".

"Економічним обґрунтуванням ніхто не перейнявся"

Доктору наук з державного управління, кандидатові технічних наук, професорові, держслужбовцю шостого рангу Геннадія Рябцева останні дії Кабміну нагадують броунівський рух. А саме – хаотичне переміщення молекул під впливом зовнішнього середовища.

"Вживаються заходи, на перший погляд, схожі на узагальнення всіх можливих пропозицій, висловлених керівниками різних міністерств – без будь-якої попередньої підготовки, аналізу, – зазначає Геннадій Рябцев. – Однак такі "мозкові штурми" можуть бути ефективні лише в разі, якщо ці речення готуються в комплексі – з використанням принципів системного підходу, якщо вони засновані на ефективному використанні наявних ресурсів. Якщо розглядати кожне запропонований захід окремо, він може мати сенс. Та не потребує використання великих ресурсів. Але реалізація всіх запропонованих заходів в комплексі може чинити на економіку України набагато більш руйнівний вплив, ніж коронавірус".

Експерт нагадує, що регламент Кабміну зобов'язує розробників проектів нормативно-правових актів супроводжувати їх економічним обґрунтуванням.

"На жаль, економічним обґрунтуванням цього разу ніхто з членів уряду не турбувався, – говорить Рябцев. – У зв'язку з цим виникає питання: за рахунок яких коштів держбюджету буде реалізований запланований комплекс заходів, зокрема, надання допомоги, пільг по оплаті житлово-комунальних послуг, здійснення певних виплат, закупівля необхідних для боротьби з коронавірусом коштів".

При цьому, підкреслює експерт, слід врахувати, що скасування або відстрочення сплати ряду податків і зборів скоротить надходження до бюджету, дефіцит якого вже становить понад 60 млрд грн.

"В таких умовах потрібно було б перед затвердженням переліку необхідних заходів отримати чітке уявлення про те обсязі ресурсів, які можна спрямувати на боротьбу з коронавірусом, – вважає Геннадій Рябцев. – Відкладання цього на "потім" може призвести до недофінансування заходів, необхідних в умовах надзвичайної ситуації. І ще: сумніваюся, що хтось в уряді спрогнозував, як продовження карантину позначиться на стані десятків тисяч зупинених підприємств сфери послуг, іншого малого і середнього бізнесу".

"В травні може статися соціальний вибух"

Політичний оглядач, магістр державного управління Володимир Воля впевнений: дискусія в української влади щодо того, чи варто вводити ті чи інші заходи, посилювати карантин, вводити надзвичайний стан (ПП), показує, що йде гра – хто візьме на себе відповідальність за перемогу або провали пропонованих заходів.

"Проти введення надзвичайного стану виступав великий і частково середній бізнес. Вони продовжують працювати і наповнювати бюджет. І вони, схоже, поки що перемагають, – зазначає експерт. – Цікава позиція глави МВС. Арсена Авакова. Спершу його помічник і ряд представників МВС говорили про необхідність саме надзвичайного стану. А потім Аваков сказав, що в режимі  поки немає необхідності. Швидше за все, у владі йшли складні дискусії. Не виключаю, що президент Володимир Зеленський переконав Авакова. Або той після критики навколо можливого введення НС і розмов, що міністр внутрішніх справ таким чином посилює свій вплив і перетворюється фактично в диктатора, вирішив зайняти вичікувальну позицію. Мовляв, нехай подальші події покажуть, хто правий, хто винен. Те ж певною мірою стосується позиції прем'єра Дениса Шмигаля. Він теж виступав проти ПП, мотивуючи це економічними міркуваннями. У підсумку, як бачимо, ввели НС і продовжили карантин".

Володимир Воля вважає, що вже на початку квітня настане момент істини щодо того, потрібно було вводити НС і ще більше посилювати заходи – чи ні.

"Якщо коронавірус буде поширюватися високим темпами, розпочнеться перший раунд призначення винних, – говорить експерт. – Думаю, це відбудеться в першій половині квітня. В даній ситуації слабким місцем можуть виявитися прем'єр Шмигаль, міністр охорони здоров'я Ємець із заступниками. Можливо, люди, які відповідають за економічний блок, а також ті чиновники з Офісу президента, хто формує позицію Зеленського щодо карантину, його параметрів і необхідності (не)посилювати ті чи інші заходи. Аваков, вчасно зробив крок убік і зайняв вичікувальну позицію, та швидше за все, залишиться".

Свою роль може зіграти і економічна складова, впевнений аналітик.

"Під час карантину, як відомо, багато не працюють, не заробляють. І якщо чинний карантин виявиться неефективним, якщо все ж доведеться вводити ПП, це буде означати збільшення економічних втрат більше, ніж у два рази. Збитки тих, хто вже не заробляє, будуть збільшуватися. Зросте соціальна напруженість. І до травня ми можемо отримати соціальний вибух, який змете багатьох, – припускає Володимир Воля. – При цьому людям буде вже все одно – ПП або не ПП, яка влада. Якщо буде соцвзрыв, він буде глибоко антисистемним. Програє і нинішня влада, і нинішня опозиції, яка нещодавно була владою. Навіть після таких катастрофічних потрясінь ніхто не захоче повернення "старих облич" недавнього минулого. Але запит на реальних професіоналів".

Як повідомляв портал "Коментарі", Кабінет міністрів України під час позачергового засідання одноголосно прийняв рішення про введення режиму надзвичайної ситуації по всій території країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!