Головна Новини Суспільство події VIP-палати і Зеленський: слідами скандалу
commentss НОВИНИ Всі новини

VIP-палати і Зеленський: слідами скандалу

Експерти оцінили для видання «Коментарі» дії президента Володимира Зеленського, який почав війну з VIP-палатами в українських медустановах на тлі епідемії коронавіруса COVID-19

27 березня 2020, 11:25 comments5796
Поділіться публікацією:








VIP-палати і Зеленський: слідами скандалу

Все почалося з того, що загальнодоступним стало розпорядження київської влади про підготовку палат для "елітних" пацієнтів. Мер столиці Віталій Кличко спробував виправдатися, запевняючи, що практика "особливого" підходу існує в багатьох країнах, але стосується тільки керівництва країни, яке знаходиться під держохороною.

У свою чергу, президент Володимир Зеленський вчора у вечірньому зверненні, серед іншого, заявив, що "ні в жодного політика чи бізнесмена в державних і комунальних лікарнях не буде кращих умов, ніж у звичайного українця". Він поставив завдання вирішити питання так званих VIP-палат і скасувати всі нормативні акти, які цього вимагають.

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що президент відреагував на вкрай негативну реакцію громадської думки на цю інформацію.

"Зеленський – дзеркало настроїв свого електорату, – пояснює Володимир Фесенко. – Але у цій історії є і друге дно. Мені здається, що цілеспрямованої витоком цієї інформації хотіли підставити президента і все нинішнє керівництво країни. Але вийшло трохи інакше".

"Зеленський поставив себе на розтяжку"

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмедилова називає пов'язані з коронавірусом звернення, з якими періодично виступає президент, якимось "серіалом 36,6".

"Пішов другий тиждень багатосерійних звернень. Президент намагається, використовуючи свій рейтинг, заспокоювати громадян, не поширювати паніку. Розповідає, які фільми подивитися, книжки почитати, віртуальні музеї відвідати. А тепер ще й – в яких лікарнях лікуватися, – відзначає аналітик. – Зрозуміло, що засудження VIP-умов і VIP-палат – це меседж з метою сподобається пересічному українцеві. Але цим Зеленський фактично поставив себе на розтяжку".

На думку Олександри Решмедиловой, намагаючись бути "ближче до народу" і генерувати думки, які сподобаються пересічному виборцю, президент може розлютити частину свого заможного оточення і топ-багатіїв України.

"Нещодавно глава держави збирав олігархів, великий капітал, просив про допомогу в такій ситуації, – нагадує експерт. – А тепер засуджує дисбаланс умов, в які потрапляють багаті і бідні українці. Це – капкан для Зеленського. Утворюється своєрідний гранд-каньйон між політиками (людьми, як правило, забезпеченими) та іншими багатіями – і президентом (який як би стоїть на боці народу). Заграючи з одними, може збурити інших. А попереду – непрості голосування на позачерговому засіданні парламенту. І треба знайти підхід до кожного. Якщо так далі піде, Зеленському доведеться записувати два звернення – до звичайним українцям і до політиків. І там будуть зовсім різні меседжі".

Аналітик вважає, що акценти варто робити на тому, що держава зробить все, щоб всі виявилися не в одно поганих умовах, а – в одно хороших. І озвучити, яким чином це може бути зроблено хоча б у довгостроковій перспективі.

"Опитування показують, що українці зараз найбільше бояться навіть не кризи, а – опинитися в лікарняній палаті. А все через рівень нашої   медицини, – підкреслює Решмедилова. – І з боку Зеленського краще було б сказати, що всі палати повинні бути гідні, а не усувати VIP-палати. Ну, а якщо вже президент перетворюється на якогось спікера з питань боротьби з коронавірусом, розповідаючи, як йдуть справи в цій сфері, нехай розповідає і про ситуацію в економіці, ситуації навколо конфлікту на Донбасі, ситуації з тарифами. Хоч ці питання і відійшли зараз на другий план, але за них потрібно також тримати відповідь. Це – відкладений гештальт. І про нього теж хочуть чути. Тому що ці проблеми нікуди не поділися. І скасуванням різного роду VIP-умов їх точно не вирішити".

"Проблему не можна вирішити наскоком"

Політтехнолог Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький називає похід Зеленського проти VIP-палат популізм чистої води.

"Справедливості не було в СРСР, немає її і в незалежній Україні, – упевнений експерт. – Навіть те, що показують "слуги народу" в деклараціях – шокує звичайних українців. А адже показують далеко не всі. Йде подвійне життя. У тому числі – у зверненнях президента. Коли він запевняє, що скоро все налагодиться, що буде все по справедливості. А в реальності – все по-іншому".

Голобуцький зазначає, що VIP-палати цілком можуть бути в тих же приватних клініках. Як і приватні апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ).

"Є категорія людей, які можуть собі це дозволити. І готові за це платити. Якщо є можливість, чому їй не скористатися? Багато хто взагалі звикли лікуватися за кордоном. Зараз це неможливо. Як неможливо і швидко створити відповідні умови для всіх, – підкреслює аналітик. – Проблема давня. Вона не вирішувалася раніше, її не можна вирішити "наскоком". І те, що Зеленський сказав, що таким палатам не бути, ще не означає, що їх не буде. Та й навряд чи це покращить загальний стан нашої медицини. Адже якщо епідемія спалахне з повною силою, у нас і звичайних-то палат не буде вистачати. Медичну реформу потрібно було робити давно і якісно. Цього не робили. Тепер пожинаємо плоди. Сподіваюся, що після того, як ситуація стабілізується, будуть зроблені певні висновки. Ось тільки до того часу ми можемо зазнати величезні втрати – і людські, і економічні".

Як повідомляв портал "Коментарі", президент України Володимир Зеленський у своїй розмові з головою Київської міськради Віталієм Кличко закликав останнього прибрати зі столичних клінік VIP-палати після того, як ця інформація викликала великий резонанс в мережі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!