Головна Новини Суспільство події Верховна Рада посилила покарання за підпал трави
commentss НОВИНИ Всі новини

Верховна Рада посилила покарання за підпал трави

Штрафи за підпал сухої трави і чагарників виросли відразу в 18 разів.

14 квітня 2020, 08:21 comments2700
Поділіться публікацією:
Верховна Рада посилила покарання за підпал трави

Верховна Рада посилила покарання за підпал сухої трави і підтримала відповідний законопроект. Щоправда, поки тільки в першому читанні. За законопроект проголосували 328 народних депутатів.

Раніше посилити штрафи просив Кабмін. Там вважають, що нинішнє покарання занадто м'яке і не може зупинити паліїв. До слова, за підпал трави і сухостою, якщо це не призводить до загибелі людей та масштабного лиха, українці можуть заплатити всього кількасот гривень.

Новий же законопроект передбачає збільшення штрафів відразу в 18 разів. Наприклад, ті, хто умисно підпалить траву, лісову підстилку або очерети за містом можуть навіть опинитися за гратами на 2, а то і всі 5 років. Або ж заплатять штраф від 92-х до 153-х тисяч гривень. Те ж саме стосується земель сільськогосподарського призначення. У межах населених пунктів за ті ж дії можна заплатити до 6 тисяч гривень.

Якщо пожежа в лісі виникне через необережне поводження з вогнем, то штрафи будуть меншими — від 4-х до 15-ти тисяч гривень. Це для громадян. Для юридичних осіб штрафи вищі. Передбачає закон і покарання за забруднення повітря. Це може бути обмеження свободи до трьох років і штраф до 61-ї тисячі гривень.

Посилити штрафи в Кабміні вирішили після того, як в Україні масово почали горіти ліси і природоохоронні зони. Тільки за вихідні таких пожеж нарахували більше 30-ти. Більшість з них виникли внаслідок підпалу сухої трави. Але наймасштабніший пожежа розгорілася в Чорнобильській зоні. Ліси там не можуть загасити вже майже два тижні поспіль. А напередодні вогонь впритул наблизився до Прип'яті, атомної електростанції і сховищ з радіоактивними відходами, про що "Коментарі" розповідали раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!