Головна Новини Суспільство події Карантин в Україні: чи можливі бунти в регіонах через обмеження
commentss НОВИНИ Всі новини

Карантин в Україні: чи можливі бунти в регіонах через обмеження

Експерти розповіли, чи чекати бунту регіональних еліт через карантинні заборони, та як центральна влада може цього уникнути

22 квітня 2020, 12:39 comments4264
Поділіться публікацією:
Карантин в Україні: чи можливі бунти в регіонах через обмеження

Продуктові ринки в Одесі та Харкові продовжили роботу, незважаючи на заборону цієї діяльності Міністерством охорони здоров'я. Ті або інші прояви непокори "волі Києва" відзначалися і раніше в ряді міст України. Чи можливий бунт регіональних еліт, і як центр може цього уникнути, розповіли виданню "Коментарі" експерти.

"Активність відцентрових процесів буде прямо залежати від безглуздості центральної влади"

"Я неодноразово говорив: головна небезпека коронавірусу для України в тому, що він веде до інституціональної кризи, – відзначає аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков. – Тобто, коли різні органи влади не зможуть виконувати свої обов'язки, які вони і так виконують не дуже успішно".

Місцева влада, мери міст, зокрема – вони за природою ближче до людей, підкреслює експерт. А тому змушені реагувати на їх вимоги або невдоволення, краще знають, до яких наслідків можуть призвести ті чи інші дії.

"Приміром, ринок для Одеси – це не тільки торгівля, але і культурна традиція, – пояснює Олександр Кочетков. – Там на закриття ринків реагують куди болючіше, ніж, скажімо, в Києві".

Активність відцентрових процесів буде прямо залежати від безглуздості центральної влади, наскільки вона нерозумно буде вводити обмеження і наскільки жорстко вимагати їх виконання, упевнений аналітик.

"Поки у нас ця сама безглуздість центру компенсується невиконанням на місцях, до якого благодушно відноситься центр, – говорить Олександр Кочетков. – Якщо ж центр у відповідь на те, що регіони намагаються рятуватися самостійно, почне включати "жорстку руку", то ми ризикує одержати непередбачуваний, але гарантовано поганий сценарій".

"На місцях не знають і не розуміють, яка реальна стратегія у керівництва країни щодо карантинних заходів"

Політичний експерт Денис Гороховський вважає повномасштабний бунт регіональних еліт в регіонах вкрай малоймовірним. А ось такі точкові акти непокори, як відмова закривати ринки, будуть виникати, на його думку, все частіше і частіше, якщо офіційний Київ з середини травня не почне послаблювати карантинні заходи.

"І це пов'язане не стільки з бажанням регіонів показати свою автономність, скільки з відсутністю реальних комунікацій між регіонами і центром, – говорить експерт. – На сьогоднішній день все взаємодії зводяться до спуску вниз рознарядок та відсилання наверх звітів. При це, на місцях не знають і не розуміють, яка реальна стратегія керівництва країни щодо карантинних заходів, що відповідати бізнесу, який цікавиться, коли можна почати працювати і так далі".

За словами Горохівського, важливо розуміти, що ті ж ринки не можуть просто відкритися і почати працювати за вказівкою Кабміну: потрібно закупити товар, для цього потрібно, найчастіше, взяти кредит, треба повернути реалізаторів, слід налагодити логістику.

"До таких процесів не можна підготуватися за день, але зате за день можна їх повністю зруйнувати, – зазначає політексперт. – Тому місцева влада бере ініціативу на себе. Правильно це чи ні, ми зможемо судити тільки вже за фактом. Але якщо Київ продовжить тупо штампувати нові директиви, при цьому не озвучуючи свою стратегію, не називаючи будь-які терміни або хоча б маркери і критерії, за якими можна орієнтуватися, то слідом за ринками, ми побачимо схожу ситуацію з порушенням карантину та у сфері обслуговування. Бізнес не може вічно чекати невідомо чого".

"Є явний, необґрунтований перекіс заборонних заходів"

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко вважає дії влади Одеси і Харкова правильними, а обмежувальні заходи з боку держави – неадекватними.

"У регіонах, де грошей менше, ніж у Києві, а влада набагато доступніша для громадян (у тому числі громадян з протестними настроями), ця сама влада краще чує голос народу, – підкреслює Гаврилечко. – І розумно користується можливостями децентралізації, наданими в останні роки. Так що відкриття продуктових ринків я тільки вітаю. Слід розуміти, що на будь-якому відкритому просторі – а ринок саме такий простір – вентиляція значно краще, ніж у будь-якому закритому приміщенні. Шансів заразитися набагато менше. Але ринки чомусь вирішили закрити. Я бачу явний, необґрунтований перекіс заборонних заходів, які дивним чином не стосується мереж – українських і транснаціональних, зате стосуються малого і середнього бізнесу".

На думку експерта, уряд, навіть якщо дуже захоче, не зможе без політичних наслідків продовжити карантин на якийсь час, ні зняти його одномоментно.

"У будь-якому випадку буде маса незадоволених, – вважає Гаврилечко. – А тому заява прем'єра Дениса Шмигаля, що будуть поступово знімати обмеження, це – оптимальний вихід із ситуації. Так можна купірувати можливі супернегативні політичні наслідки. При цьому важливо оголосити, що буде відбуватися, чому і як. Якийсь план, який розвіє страх невідомості. І стане механізмом попередження будь-яких протестних настроїв, включаючи бунти".

Раніше "Коментарі" писали, що карантин вже зробив з Україною і чим загрожує його продовження.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!