Головна Новини Суспільство події Продовження карантину в Україні до 11 травня: названі плюси і мінуси рішення Кабміну
commentss НОВИНИ Всі новини

Продовження карантину в Україні до 11 травня: названі плюси і мінуси рішення Кабміну

Експерти оцінили рішення Кабміну продовжити карантин в Україні

22 квітня 2020, 16:25 comments4329
Поділіться публікацією:
Продовження карантину в Україні до 11 травня: названі плюси і мінуси рішення Кабміну

Експерти оцінили для видання "Коментарі" продовження карантину урядом України. Нагадаємо, що його закінчення планувалося 24 квітня, але тепер це станеться не раніше 11 травня.

"Рішення базується на математичних моделях"

Продовження карантину – вимушений, але необхідний захід, вважає народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

"Рішення базується на математичних моделях, і дійсно є шанс утримати кількість хворих в рамках позитивного сценарію, – підкреслює експерт. – Про баланс між карантинними заходами і підтримкою економіки прем'єр-міністр Денис Шмигаль говорив у своєму сьогоднішньому інтерв'ю. В уряду є пропозиції для основних груп економічного ризику – пенсіонерів, безробітних, малого та середнього бізнесу. Бізнесу, приміром, пропонують кредити на розвиток під невеликий відсоток з відстроченням виплат".

Подібні заходи, підкреслює Ігор Попов, знаходять розуміння в цільових групах і відповідають економічним можливостям країни.

"Після 11 травня будемо очікувати поступове пом'якшення обмежень і перехід до заходів підтримки економіки", – резюмує експерт.

"Просто продовжувати карантин – багато розуму не треба"

Віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець вважає, що уряд в черговий раз продемонстрував свою неефективність і некомпетентність.

"Просто продовжувати карантин – багато розуму не треба. Особливо, якщо робити це, не маючи на те достатніх підстав, – зазначає експерт. – Зараз, приміром, Кабмін киває на Академію наук, яка нібито розраховує моделі піку захворювання. Але ніхто не повідомляє чіткої методики, за допомогою якої проводять обчислення, а також вихідні дані".

На думку Ростислава Кравця, раз вже уряд заборонив роботу низки бізнесів, що не прописано ні в одному законі, то потрібно розробляти механізми відповідальності та компенсації бізнесу за втрати, як це роблять у всьому світі.

"Немає джерел? Немає резервів? Перенаправте в бюджеті ті кошти, які зараз крутяться в тіньовій сфері. Від тієї ж контрабанди, де гуляють мільярди. Слід також переглянути тарифи на електроенергію, газ, тепло, що є життєво необхідним. Надприбутки у нас часто залишаються в кишенях олігархів, контролюючих той чи інший ринок. Потрібно повернути тарифи до економічно обґрунтованих. Люди не просто так перестали платити. Їм просто нічим. Від слова "зовсім". Одним із заходів підтримки бізнесу, який буквально пускають "під ніж" карантинними заходами, могло б стати заморожування догів зовнішнім кредиторам. Ми повертаємо гроші того ж МВФ, який видає нам їх під нові відсотки, – зазначає експерт. – В Україні є маса прихованих резервів, які можна направити на підтримку бізнесу. Але відповідні заходи потрібно приймати швидко, інакше ми не зможемо зберегти економіку країни".

За словами юриста, влада повинна запропонувати реальні механізми підтримки, а не пускати пил в очі. Він підкреслює, що навіть ті зобов'язання, які були покладені на Кабмін законами від 17 і 30 березня поточного року (для підтримки економіки і громадян України), досі практично не виконані.

"Та ж допомога дітям фізосіб-підприємців, які відносяться до 1 і 2 груп платників податків (у розмірі прожиткового мінімуму на дитину, затвердили сьогодні), це точно не та підтримка, на яку розраховували люди, – зазначає Кравець. – Нагадаю, що в багатьох країнах уряди виплачує людям, відправлених на карантин, 75-80% зарплати, яку ті отримували..."

"Краще потім ми відпрацюємо всі суботи протягом, приміром, усього літа і осені"

"Я противник нескінченного відпочинку, я сам трудоголік. Навіть у вихідний важко не працювати. Але в даний момент підтримую рішення уряду про продовження карантину. Потрібно розуміти сформовану ситуацію, – каже голова Національної Ради економічного розвитку (НРЕР) та Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. – Зараження можливі скрізь. І потрібно максимально берегти себе. Краще ми потім ударно відпрацюємо".

На думку експерта, Кабмін прав, вирішивши не запускати зараз роботу малого і середнього бізнесу, в тому числі сфери послуг, громадського харчування і так далі.

"Попереду – травневі свята. Малий і середній бізнес в такий час, як правило, відпочиває, – пояснює Олексій Дорошенко. – Якщо ми знімемо обмеження, отримаємо, що ніхто особливо не буде працювати, але є можливість спалаху пандемії. Так що логічно поки не вводити повноцінний робочий період. Краще потім ми відпрацюємо всі суботи протягом, наприклад, усього літа й осені".

Голова НРЕР зазначає, що був прихильником відкриття роботи ринків.

"Але вони показали, що хочуть працювати, а дотримуватися умов торгівлі у зв'язку з карантином (як роблять ті ж супермаркети – певна дистанція, масковий режим і так далі) не готові. А раз так, то і заборона на їх діяльність – зрозумілА, – говорить Олексій Дорошенко. – До речі, частина ринків у країні працює. І, наскільки мені відомо, не тільки в Одесі та Харкові, як повідомляв Офіс президента".

Раніше "Коментарі" повідомили, що в Україні продовжили карантин до 11 травня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!