Головна Новини Суспільство події Подружжя Марченко і Медведчук передали медичні засоби в різні області України
commentss НОВИНИ Всі новини

Подружжя Марченко і Медведчук передали медичні засоби в різні області України

Лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук та його дружина Оксана Марченко за власні кошти забезпечили необхідним медиків 7 українських лікарень

25 квітня 2020, 22:33 comments3005
Поділіться публікацією:
Подружжя Марченко і Медведчук передали медичні засоби в різні області України

Подружжя Оксана Марченко і нардеп ОПЗЖ Віктор Медведчук передали медичні засоби в сім лікарень у різних областях України, передає телеканал "112".

Так, медичний вантаж включає в себе: дезінфікуючі засоби, медичні маски, рукавички, респіратори, окуляри, медичну техніку і захисний одяг. Все, чого так не вистачає в умовах пандемії, за свій рахунок придбали подружжя-благодійники.

"Так виглядає зі сторони – тисячі масок, деззасобів літри. Але в зв'язку з епідситуацією дуже велика витрата матеріалу. Ми повинні своїм працівникам видавати і спецодяг відповідний одноразовий, і забезпечувати деззасобами, щоб забезпечити той процес лікування", — розповів заступник генерального директора КНП "Лисецька центральна районна лікарня" Ярослав Часник.

Повідомляється, що незважаючи на постійні звіти центральної і місцевої влади про повну готовність українських лікарень до боротьби з пандемією, медустанови в основному забезпечують меценати та благодійні фонди. Оксана Марченко розповідає, в її благодійний фонд приходять листи з лікарень та медичних центрів – і в кожному крик про допомогу.

"Ці листи викликають праведний гнів на адресу влади, святий обов'язок якої – максимально захистити медиків і пацієнтів, оснастити лікарні у цей важкий час необхідним медичним обладнанням, технікою, засобами гігієни, тестами і ліками. Але офіційна допомога доходить не скрізь, — говорить Марченко. — Чужої біди не буває, медики рятують наші життя, часто наражаючи себе на небезпеку. І це на совісті тих, хто ці життя повинен захистити. Так і хочеться сказати владі: "Не питай, по кому дзвонить дзвін, він дзвонить по тобі"".

Крім того, в смт Путила, розташованому майже на румунському кордоні в найбільш ураженій інфекцією в Україні Чернівецькій області, доставили і функціональні ліжка, крім засобів захисту. Лікарі радіють допомозі, адже до них вона надходить вкрай рідко. Як розповіла медичний директор КНП "Путильська ЦРЛ" Галина Вовк, унаслідок поганих доріг і віддаленості в їхню маленьку лікарню доходить менше допомоги, ніж в установи у великих містах. Лікарі відзначили, що в місцевій лікарні є заражений Covid-19 і кілька з підозрою. Хоча медзасобів та апаратури не вистачає.

"Немає функціональних ліжок для хворих, портативних концентраторів, апаратів ШВЛ – особливо дитячого, якого немає у нас взагалі", — каже Климентій Михайлюк, в. о. директора КНП "Путильська ЦРЛ".

Також допомога від фонду Оксани Марченко надійшла в районні лікарні Івано-Франківської області. При цьому, в фонді вважають допомогу маленьким лікарням пріоритетною.

"На жаль, уряд не може забезпечити всіх тих, хто потребує допомоги, в тому числі й лікарні. Ось такі віддалені населені пункти, як цей, вони залишаються на самовиживанні", — пояснив представник Фонду Оксани Марченко Олексій Басманов.

Відзначимо, що в Єзупольскій міській лікарні поки заражених коронавірусом немає, але є багато випадків пневмонії, тому медпрацівники повинні бути підготовлені.

"Дійсно необхідно, щоб ми були захищені, як медичний персонал, у разі потенційної загрози зустрічі з коронавірусом, а також для того, щоб ми могли діагностувати інші захворювання і спостерігати за станом пацієнта", — додала генеральний директор Єзупольської міської лікарні Ганна Худяк.

А ось Тисменицька районна лікарня вже зіткнулася з коронавірусом, хоч і не є опорною. Тому, заглядаючи в майбутнє, лікарі турбуються про брак спеціальної апаратури. І теж розраховують на благодійників.

"Налагоджуємо з фондом якісь переговорні процедури, щодо дихальної апаратури, можливо, концентраторів кисню, які зараз потрібні для цих хворих. У нас є вони. Але здається, коли буде надходження хворих трохи більше, то ці кисневі концентратори були б корисні для тих пацієнтів", — зазначив Роман Сендецький, генеральний директор Тисменицької районної лікарні.

Отримали допомогу і на Київщині: сюди доставили засоби захисту і пульсоксиметри. Незважаючи на розташування поруч зі столицею, тут також цього не вистачає.

"Коли ми зіткнулися з цим захворюванням, з пандемією і карантином в нашій країні, була велика нестача коштів індивідуального захисту, — розповів головний лікар Ірпінського центру первинної медико-санітарної допомоги Андрій Левковський. — Зверталися ми, звичайно, і до держави, і до місцевого самоврядування. Місцеве самоврядування як могло в межах свого фінансування допомагало. Але велику кількість допомоги надають все ж волонтери, надають волонтери нашого регіону і надають фонди, такі як фонд Оксани Марченко".

Також допомога поїде в Ізмаїльську лікарню на Одещині та Мирноградську – на Донеччині. У фонді Оксани Марченко розповідають, що намагаються допомогти всім, хто звернувся.

"У нас багато звернень з різних регіонів, клінік, лікарень про необхідну допомогу щодо медичних засобів, так і відносно певного обладнання. Зараз, враховуючи умови пандемії, дуже важко щось дістати. Тому, що є у наших постачальників, ми намагаємося це купити і розподіляємо по лікарнях", — розповіла голова правління Фонду Оксани Марченко Людмила Кущ.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що в Україні хочуть почати тестувати на коронавірус медиків кілька разів на тиждень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!