Стало відомо, яку площу Чорнобильського заповідника знищили пожежі

Пожежі охопили близько 11,5 га Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника

Під час пожеж у зоні Чорнобилю, що тривають вже більше 20 днів, вогонь знищив 11,5 тис. га території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Про це розповів директор заповідника Олександр Галущенко, передає Укрінформ.

Так, таке число гектарів відповідає 5% території, найбільше вогонь пошкодив південно-західну частину заповідника. З них ліси - близько 35%, перелоги - 55%, водно-болотні угіддя - 10%. За словами Галущенка, відповідно до попереднього зонування, йдеться про переважно зони антропогенного навантаження та буферні зони.

Крім того, через пожежі постраждала флора і фауна: внаслідок інтенсивного горіння були втрачені або сильно пошкоджені певні рослинні групи. Тоді як для фауни негативний вплив визначають наразі неістотним: на час пожеж у більшості ссавців та птахів були ще відсутні кладки яєць, а молодняк – не народився. А найбільш вразлива група - кулики, тетерикові та водоплавні птахи, які гніздяться на землях, у цей час ще не приступили до масового гніздування. Однак можливі поодинокі випадки загибелі кладок, хоча є імовірність, що процес буде відновлено.

"Великі ссавці і копитні втекли. На локальному рівні кормова база втрачена, але вони повернуться туди через деякий час. Найбільші втрати - малі ссавці, малі птахи, рептилії, амфібії", - йдеться у повідомленні.

За словами Глущенка, тварини повернуться у місця згарищ через 2-3 місяці після пожеж.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що досі тривають пожежі у Чорнобилі та на Житомирщині: через вітер виник новий осередок вогню.