Справа МН17: ЗМІ назвали російського співробітника ФСБ, причетного до збитого над Донбасом "Боїнгу"

З'явилося розслідування про те, що одним із головних фігурантів справи про збитий малайзійський «Боїнг» над Донбасом виявився заступник голови Прикордонної служби ФСБ РФ генерал Андрій Бурлака

Ключовим фігурантом справи про МН17 щодо збитого у 2014 році малайзійського "Боїнгу" над Донбасом виявився заступник голови Прикордонної служби ФСБ генерал-полковник Андрій Бурлака. Про це сьогодні заявили розслідувачі The Insider, Bellingcat і ВВС.

Повідомляється, що цей чиновник в опублікованих записах Об'єднаної слідчої групи (JIT) відомий лише як високопоставлений співробітник ФСБ "Володимир Іванович". За даними розслідування, саме він авторизував всі постачання бойовикам важкої військової техніки через російсько-український кордон.

Так, раніше у перехоплених розмовах бойовиків, які є в даних справи, фігурували прізвища Бортникова і Шойгу, є голос Суркова, але частина з високопоставлених офіцерів російських спецслужб – була незрозуміла.

The Insider і Bellingcat вдалося встановити, що цією людиною був не хто інший, як заступник керівника Прикордонної служби ФСБ генерал-полковник Андрій Іванович Бурлака. У розслідуванні йдеться, що формально ніякого відношення Бурлака до війни в Україні мати не повинен. Однак його перельоти, дані яких є в розпорядженні Bellingcat, вказують на те, що в 2014 і 2015 роках він постійно літав в Ростов, Крим і Краснодар — три центру управління української операцією.

"Його перельоти хронологічно збігаються з інформацією, отриманою з перехоплень. Наприклад, 15 липня 2014 року прилітає з Москви в Ростов, а 18 липня, на наступний день після катастрофи "Боїнга", повертається в Москву. А 16 липня в перехоплених розмовах про нього говорять як про "того, хто тільки прилетів із Москви", - йдеться в повідомленні. - Серед його попутників ми бачимо людей, які мають пряме відношення до української операції".

Розслідувачам вдалося ідентифікувати росіянина за допомоги програми GetContact. Журналісти дізналися, що під одним з телефонних номерів, якими користувався "Володимир Іванович", є ще один контакт, позначений як "Володимир Іванович Бурлак".

"Після кількох місяців пошуків, нарешті, ми виявили згадку "Володимира Івановича" у листуванні 2014 року в месенджері Viber (злитої в інтернет в 2015 році), де Олександр Сєров, помічник Дениса Пушиліна (на той момент голови ДНР), спілкується з Алісою Натальченко, асистенткою Пушиліна. У ній вони обговорюють те, що рішення про відпуск буде приймати якийсь Володимир Іванович, він же Андрій Іванович, він же заступник директора ФСБ", - йдеться в повідомленні.

А порівняння голосів із запису справи і голоси Бурлаки не залишили ЗМІ сумнівів, що їх припущення правдиві.

"Національний центр медіа-криміналістики Університету Колорадо в Денвері (National Center for Media Forensics at the University of Colorado at Denver) провів експертизу аудіозаписів, - резюмують розслідувачі. - Професор Каталін Григорас, директор Центру експертизи медіаматеріалів, прийшов до висновку про те, що коефіцієнт відповідності (likelihood ratio LR) цих аудіо записів складає 94, що підтверджує гіпотезу про те, що записи голосу належать одній людині. Слід враховувати, що цей аналіз робиться тільки по звуку. З урахуванням всіх інших обставин, пов'язаних з отриманням цих звукових фрагментів, ймовірність того, що ці голоси належать різним людям, наближвається до нуля".

Нагадаємо, біля посольства РФ в Нідерландах встановили 298 білих стільців в пам'ять про жертви МН17.