Головна Новини Суспільство події Обхід ПДВ та підстава для Зеленського: чому "гуманітарний вантаж" Епіцентру - вчинок за гранню добра і зла
commentss НОВИНИ Всі новини

Обхід ПДВ та підстава для Зеленського: чому "гуманітарний вантаж" Епіцентру - вчинок за гранню добра і зла

Експерти прокоментували скандал навколо закупівель «Епіцентру» під виглядом «гуманітарки» з Китаю, оформлених із звільненням від сплати ввізного мита і ПДВ

1 травня 2020, 17:37 comments5198
Поділіться публікацією:
Обхід ПДВ та підстава для Зеленського: чому "гуманітарний вантаж" Епіцентру - вчинок за гранню добра і зла

Компанія "Епіцентр", супермаркети якої продовжують роботу, незважаючи на карантин, підтвердила, що сплатила авіарейс з Китаю, який здійснював літак Ан-225 "Мрія". Він, нагадаємо, привіз в Україну засоби індивідуального захисту для лікарів. Літак з помпою зустрічали перші особи держави, включаючи президента Володимира Зеленського. От тільки виявилося, що вантаж, оформлений із звільненням від сплати ввізного мита та ПДВ (від якого в зв'язку зі змінами законодавства звільняються всі медичні товари – як гуманітарного, так і комерційного призначення) включав ще і комерційну продукцію. Яка пішла в продаж... Експерти прокоментували цю неоднозначну ситуацію виданню "Коментарі".

"Нова влада обіцяла зламати стару систему. Насправді ж вона стала частиною цієї системи і її схем"

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала називає абсолютно ненормальною ситуацію, коли українська влада дозволяють працювати гіпермаркетам і супермаркетам, а також світовим мережам, "перекривши кисень" за допомогою карантинних заборон малому і середньому бізнесу.

"Робочі місця в більшості своїй створюють останнім часом саме малий і середній бізнес. Але підприємцям заборонили працювати. Тоді як великі мережі не просто працюють, у тому числі обходячи карантинні заходи, але ще і звільняються від сплати податків, отримують інші привілеї, – підкреслює Віталій Бала. – Нова влада обіцяла поламати стару систему. Насправді ж вона стала частиною цієї системи і її схем. І показала себе, м'яко кажучи, не з кращого боку в непростій ситуації боротьби з коронавірусом. Виборчий підхід під час карантину точно позначиться на симпатіях виборців. Тим більше, що показово карати нікого з топ-порушників влада не поспішає. Відіграються на тому ж малому і середньому бізнесі".

На думку експерта, на перший план зараз виходить питання справедливості.

"Ми бачимо, що після скандалу з роботою ресторану одного з нардепів від "Слуги народу", в містах України почали масово послаблювати карантинні заходи. Місцеві влади роблять це й з почуття справедливості, й з почуття протесту. Тому що виборчим карантином центральна влада, за суттю, легітимізувала порушення, – вважає Віталій Бала. – І тут, як мені здається, питання не тільки у відсутності досвіду у Зе-команди, але і в корупційній складовій. Хтось на всій цій ситуації добре заробив. Подивимося, чи зуміють правоохоронні органи знайти чесні відповіді на ці непрості питання".

Зустріч же літака з начебто "гуманітаркою" експерт і зовсім вважає за межею здорового глузду.

"Це щось за граню здорового глузду, за межею добра і зла, – каже Віталій Бала. – Таке враження, що Зеленського підставили з цією зустріччю. Все це вимагає показового шмагання. Питання лише в тому – кого мають намір пороти".

"Оформлять заднім числом документи, придумають піар-казки – і на цьому все закінчиться"

"На жаль, для нашої країни, контрабанда давно стала нормою життя, – говорить заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький. – Загальна практика, коли при перетині межі декларується одне, дешевий або звільнений від мита товар, а завозиться – інший. Дорогий. Наприклад, декларуються, умовно сірники, а завозять смартфони, норкові шуби, чорну ікру. Але в цьому випадку, мова йшла про вантаж під епідемію коронавірусу. Тобто – суспільно значущий вантаж. І комерси як прикриття свого бізнесу використовували президента".

На думку експерта, те, що зараз "учасники афери" намагаються прикрити свою операцію заявами, що вантаж був частково комерційний, частково – гуманітарний – спроба зберегти обличчя. Зеленському і собі.

"Однак всій країні очевидно, що це – брехня. За великим рахунком, всі учасники афери повинні або сісти, або (хто з владної вертикалі) – подати у відставку. Але боюся, що цього не трапиться, – зазначає Валерій Песецький. – Оформлять заднім числом документи, придумають піар-казки – і на цьому все закінчиться. Зеленський ж зробить ще один крок до завершення своєї президентської кар'єри як маріонетки в руках українських олігархічних кланів".

"Епіцентру і багатьом іншим великим бізнесам епічно везе з цією владою"

Лицемірство для української влади – традиційне явище. Але "нові обличчя" тут дали фору всім, вважає політтехнолог Олексій Голобуцький.

"Про моральний аспект у світлі дій влади у ситуації з коронавірусом, карантином та кризою говорити не доводиться. В ситуації із зустріччю того ж "гуманітарного вантажу" ми бачимо суміш непрофесіоналізму, корупції і бажання хайпити на всьому, – зазначає експерт. – Думаю, що "Епіцентру" і багатьом іншим великим фірмам епічно везе з цієї владою. Вона не зажерлася. Це не мультимільйонери. У порівнянні з нашими великими бізнесменами, більшість в Зе-команді – досить бідні люди. Поки Зеленський щось там мовить про необхідність ще трохи потерпіти і підучити на карантині іноземні мови, його оточення загрібає гроші на цьому самому карантині. Тому що незакриття того ж "Епіцентру" – це величезні гроші. Хтось комусь кешем заніс певну суму. І – працюй на здоров'я! Якби малий бізнес міг зробити так, у влади знайшлися аргументи, чому ті ж перукарні можуть працювати. Просто тут ми бачимо різні лобістські можливості".

Олексій Голобуцький підкреслює: якщо при Януковичі та Порошенкові для певного роду схем використали багатоходівки, то при Зеленському тупо роблять двуходівки. Абсолютно нахабно і безоглядно.

"Раніше боялися хоча б політичних наслідків (зрозуміло, що багата людина у нас апріорі не може сісти у в'язницю – за рідкісним винятком). Ці ж – нічого не бояться. Вони розуміють, що прийшли на час. І намагаються цей час максимально використовувати для особистого збагачення. Ми ж бачимо, що оточення Зеленського змінюється. І йдуть, повірте, куди більш багатими, чим прийшли... Ну, а розсьорбувати все, що вони (не без допомоги 73%) наварили, буде вся країна, – зазначає політтехнолог. – Тотальна несправедливість дуже сильно деморалізує суспільство. Але ще страшніше, що наступна влада, швидше за все, буде спочатку набагато страшніше за нинішню. Тому що буде ще цинічніше – благо побачили, що це можна".

Раніше "Коментарі" повідомили, що в Офісі президента розповіли, чому в карантин працює тільки "Епіцентр".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!