Бізнесу дали вказівку готуватися до відкриття, а школярі залишилися без випускних: новини, які ви могли пропустити

Українські бізнесмени повинні будуть працювати за новими правилами і нормами МОЗ, - Шмигаль

Бізнес готується до відкриття

Малий і середній бізнес в Україні може повернутися до роботи вже через тиждень, 11 травня. Про це в ефірі програми "Свобода слова" сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він закликає підприємців вже зараз починати готуватися до відкриття. Адже працювати будуть тільки ті заклади, які зможуть адаптуватися до нових умов і створять безпечне середовище для клієнтів. "З 11 травня буде полегшення карантину. Відкриються заклади громадського харчування і непродовольчі магазини. Але все це буде відбуватися при дотриманні норм і протоколів МОЗ. Це сигнал для того, щоб підприємці могли підготуватися до 11 травня - закупити товар і провести дезінфекцію", - сказав Шмигаль.


Без останнього дзвоника

Українські школярі навчальний рік закінчать дистанційно. Пом'якшення карантину з 11 травня не стосується шкіл, а тому в цьому році в учнів не буде ні останнього дзвінка, ні випускного. А дистанційні заняття мають завершитися до 31 травня. Далі протягом місяця вчителі будуть оформляти документи для переведення учнів у наступний клас і атестатів про базову освіту. Їх випускники отримають вже після ЗНО, його скасовувати в цьому році не будуть. Відповідне розпорядження з'явилося на сайті Міністерства освіти.


Парламентські вибори в Сербії

У Сербії парламентські вибори повинні відбутися в червні. Про це заявив президент Александр Вучич. Голосувати за депутатів громадяни повинні були ще 26 квітня. Однак через пандемію коронавірусу вибори скасували. В країні, нагадаємо, все ще діє режим надзвичайного стану і комендантська година. Тепер призначити парламентські вибори вирішили на 21 червня. Але учасникам передвиборних перегонів доведеться зіткнутися з певними труднощами. Наприклад, їм не можна буде проводити будь-які збори в закритих приміщеннях.


Американські кораблі в Баренцевому морі

Американські кораблі зайшли в Баренцове море вперше за тридцять років. Три есмінця ВМС США і один британський фрегат будуть відпрацьовувати там операцію щодо забезпечення безпеки судноплавства в складних погодних умовах за полярним колом. Про неї заздалегідь попередили Міністерство оборони Росії, чиї військові бази розташовані на узбережжі. Це зробили, щоб знизити ризик і не допустити випадкової ескалації напруги. Востаннє кораблі ВМС США були в Баренцевому морі в середині 80-х років минулого сторіччя.


Читайте також, яку погоду синоптики обіцяють у вівторок, 5 травня.