СБУ спростувала інформацію про існування в Україні іноземних біологічних лабораторій

В СБУ заявили, що співпраця між Україною та США у напрямі протидії біологічному тероризму відбувається виключно в межах українського законодавства та в інтересах нашої держави

Служба безпеки України закликала політиків не поширювати неправдиву інформацію про існування в Україні іноземних біологічних лабораторій, повідомляє прес-центр в СБУ.

За даними СБУ, заяви про нібито діяльність на території України американських військових біологічних лабораторій, які останнім часом лунають від деяких політиків чи поширюються у Мережі, є неправдивими.

"На території України не діють жодні іноземні біологічні лабораторії", - заявили в СБУ.

У СБУ пояснили, що співпраця між Україною та США у напрямі протидії біологічному тероризму відбувається виключно в межах українського законодавства і в інтересах України. Так, із 1993 року діє угода щодо надання допомоги Україні у ліквідації стратегічної ядерної зброї та запобіганні розповсюдження зброї масового знищення. Один з її пунктів – своєчасне виявлення та протидія спалахам, що викликані небезпечними патогенами.

Крім того, у 2005 році Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство оборони США підписали рамкову Угоду про запобігання розповсюдженню технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані у ході розробки біологічної зброї.

"У межах цієї Угоди було модернізовано (проведено ремонтні роботи, оновлено обладнання, закуплено витратні матеріали тощо) низку державних лабораторій, розташованих в Одеській, Харківській, Львівській, Київській, Вінницькій, Херсонській, Дніпропетровській областях, - йдеться в повідомленні. - Наголошуємо, що ці лабораторії фінансуються з держбюджету, підпорядковані МОЗ і Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів".

Додамо, що СБУ перевіряє діяльність наукових установ і підприємств біологічної небезпеки. Тому у службі наголосили, що заходи з охорони та збереження колекцій штамів патогенів забезпечено на належному рівні, а випадковий або навмисний несанкціонований доступ до них сторонніх осіб –неможливий.

Раніше "Коментарі" писали, що Зеленський змінив вікові вимоги до військовослужбовців в СБУ.