Головна Новини Суспільство події Антитютюнова ГО «Життя» записала всіх у лобісти тютюнових компаній, - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Антитютюнова ГО «Життя» записала всіх у лобісти тютюнових компаній, - ЗМІ

ЗМІ вказали на необ'єктивність глави ГО «Життя» Лілії Олефір, яка заявила про падіння продажів сигарет на 20%, але залишила без уваги факт скорочення легального ринку на 40%

8 травня 2020, 14:05 comments2189
Поділіться публікацією:
Антитютюнова ГО «Життя» записала всіх у лобісти тютюнових компаній, - ЗМІ

Директор антитютюнової ГО "Життя" Лілії Олефір в своєму інтерв'ю озвучила безкомпромісну позицію борців з курінням, яку коротко можна охарактеризувати давньою формулою: "Хто не з нами, той проти нас". Водночас, як до методів і ініціативам самої організації виникає все більше питань. Про це пише "Апостроф".

Як зазначає видання, "не потрібно бути занадто розумним, щоб, проаналізувавши цілком конкретні кейси та почитавши ініціативи "антитютюнових комсомольців", знайти цілу купу прикладів того, що їх підходи не просто не працюють, а наносять попутний збиток відразу за декількома напрямками" .

На сьогоднішній день кількість громадян України, які курять щоденно, приблизно відповідає середньоєвропейським показникам — близько 20% відсотків. Тобто в Європі акцизи вище, ціни на сигарети відрізняються в рази, але рівень куріння статистично приблизно однаковий з українським.

У той же час, в своєму інтерв'ю пані Олефір заявляє, що Україна демонструє успіхи в боротьбі з курінням: "Так, це можна побачити в підвищенні податків і акцизів на тютюнові вироби ... Ця політика є виграшною для України, тому що зростають надходження в бюджет, а вживання товару зменшується".

За її словами, постійне підвищення акцизів на сигарети, призвело до падіння продажів сигарет на 20%. Але це ж призвело до того, що в минулому році контрабанда склала 7% всього ринку тютюнових виробів, але зусилля антитютюнового лобі спрямовані виключно проти легальних виробників і ніяк не проти контрабанди і контрафакту.

Стверджуючи, що тютюновий лобізм носить масовий характер, Олефір залишила без уваги той факт, що необдумане жорстке регулювання призвело до скорочення легального ринку на 40%. Нелегальний ринок сигарет за період з 2017 року виріс в 6 разів. Споживання при цьому падає куди меншими темпами. По суті, там, де стискається легальний ринок, його місце займає контрабанда.

Як підкреслює автор матеріалу, потрібен пошук компромісних рішень, які підуть на користь суспільству в цілому — і його здоров'ю, і економіці. Куріння шкодить здоров'ю і поширення тютюнової продукції має бути врегульовано, але методами, які дійсно будуть ефективно впливати на ситуацію.

Раніше повідомлялося, що Україну очікує нова тютюнова криза.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!