Головна Новини Суспільство події Карантинні лякалки для українців: чи правильно вчинила влада, закривши парки заради психологічного ефекту
commentss НОВИНИ Всі новини

Карантинні лякалки для українців: чи правильно вчинила влада, закривши парки заради психологічного ефекту

Експерти оцінили дії української влади, яка вирішила під час карантину закрити парки і сквери не стільки для впливу на епідемічний процес, скільки для психологічного ефекту на людей

12 травня 2020, 12:51 comments4897
Поділіться публікацією:








Карантинні лякалки для українців: чи правильно вчинила влада, закривши парки заради психологічного ефекту

Заступник міністра охорони здоров'я — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко визнав: влада закрила парки і сквери не стільки для впливу на епідемічний процес, скільки для психологічного ефекту на людей. Тобто, фактично, нас не тільки обмежували в правах, але і просто залякували. Експерти висловили виданню "Коментарі" думки відносно подібних заходів впливу з боку влади.

Говорячи в ефірі одного з українських телеканалів про закриття зелених зон, головний санітарний лікар Віктор Ляшко зізнався: "Завдяки цьому психологічному ефекту у людей з'явилося відчуття небезпеки і необхідність дотримання карантинних заходів, які впроваджувало уряд". Практику нібито перейняли в інших країн (Китаю, Італії), розуміючи, що раз інфекція – невидима, потрібно створити якийсь психологічний ефект.

"Свідоме завищення загрози, що тягне за собою погіршення здоров'я громадян – це злочин"

"Санітарний лікар Віктор Ляшко якийсь час створював нетипове враження розумної і пристойної людини. Але після його одкровень, що суспільство свідомо лякали, перебільшуючи загрози хвороби, з'ясувалося, що враження оманливе", – вважає аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков.

За словами експерта, лікар, навіть санітарний, не може не знати, що стрес вбиває не гірше вірусу.

"А для літніх людей, що потрапляють в групу підвищеного ризику, прогулянки на свіжому повітрі в парках і скверах є трохи чи не єдиним способом зміцнення їх імунітету, – каже Олександр Кочетков. – Тому свідоме завищення загрози, що тягне за собою погіршення здоров'я громадян – це злочин. І Ляшко зізнався, як мінімум, в співучасті".

Аналітик сумнівається, що за цим фактом буде проведено скільки-небудь серйозне розслідування, виявлені та покарані винні.

"Наші високопоставлені чиновники ставляться до своїх публічних заяв вкрай легковажно – приблизно як у гумористичному шоу, – пояснює Олександр Кочетков. – Ніхто з влади за нісенітницю і беззаконня, які вони регулярно несуть в ефірах, ніякого покарання не поніс, навіть у вигляді звільнення з посади. Яскравий приклад – лідер фракції "Слуг" Давид Арахамія, який публічно визнав, що зміни регламенту для прийняття закону про банки суперечать Конституції України. Тож Віктор Ляшко з його нетриманням язика – на жаль, радше, правило, ніж виняток".

"Так, можливо влада подула на воду"

У нас немає тих проблем, пов'язаних з пандемією, які існують в Італії, Великобританії, Росії чи США. Хоча всі розуміють, що наша охорона здоров'я знаходиться далеко не на європейському рівні, підкреслює політичний консультант Олександр Вербицький.

"Давайте чесно і відверто: у нас не було повного карантину. Ключові підприємства металургійної, гірничодобувної, обробної промисловості продовжували свою діяльність, як і сільське господарство, – говорить експерт. – IT-індустрія працювала на удальонці, що для неї традиційно звично. А ось сфера послуг, так, змушена була перебудуватися і працювати під замовника з доставкою додому або за дзвінком. Не всі та не скрізь, але це – факт. Фітнес був замінений зарядками і домашніми тренуваннями, зачіски стали робити вдома, як і манікюр. Кафе і ресторани в більшості своїй призупинили свою роботу, або зробили вигляд що зупинили. Парки і сквери? Скажіть, а в яких містах, крім дуже великих (яких не так багато в країні) актуальні вечірні прогулянки? В Україні (контрольована частина території) 433 міста, не рахуючи селищ міського типу. Дайте відповідь самі собі, як часто ви гуляєте в парках і скверах і наскільки це для вас важливо?"

Олександр Вербицький зазначає, що в країні всього 7 великих агломерацій, які можна назвати і промисловими і одночасно зонами ризику (техногенного, екологічного, епідеміологічного).

"А є й інша держава, якщо хочете – інша Україна, яка підживлює ці агломерації своїм інтелектом, робочої силою, всіма ресурсами, включаючи фінансові, – продовжує експерт. – Наскільки питання відпочинку в парках і скверах у цьому зв'язку цікаве? Думаю, абсолютно не важливе. Є інше питання – наше ставлення до заборон. Ми звикли їх обходити усіма можливими шляхами, засобами і способами. Смажити шашлики де завгодно – і у будь-який час року. Спалювати траву (у підсумку весь Київ був у диму, горіли ліси в Чорнобильській зоні). Звикли порушувати правила дорожнього руху... Що вже говорити про так званий карантин?"

А тому заходи щодо заборони гуляти в парках і скверах, влаштовувати так звані пікніки (що переростають часом у відверті п'янки) політконсультант вважає цілком виправданим заходом.

"Як і бажання Чернівецької області продовжити карантин. Зауважте – добровільно! – підкреслює Олександр Вербицький. – Якщо повернутися до питання про міста і агломерації, то саме вони і є ті самі небезпеки, про які говорив Віктор Ляшко... Так, можливо влада подула на воду. Але, на щастя, у нас і молоко не втекло, як в Італії або в Росії".

"Все це підриває довіру до влади, до уряду, до державних інституцій"

Урядові постанови, пов'язані з карантином, оскаржуються. Є вже десятки позовів в окружних адміністративних судах України, зазначає доктор права, адвокат Іван Ліберман.

"Як тільки буде визнано хоча б одним судом у частині або цілком цю постанову незаконною, з'являться підстави для того, щоб стягнути з держави Україна (навіть якщо доведеться пройти всі інстанції, у тому числі ЄСПЛ) і приватним особам, і фізособам-підприємцям, і цілим компаніям досить великі суми за шкоду, – каже Іван Ліберман. – Мова піде про компенсації і моральної, і матеріальної шкоди в зв'язку з тим, що люди були обмежені у своїх конституційних правах".

Коментуючи одкровення головного санлікаря України, доктор права підкреслює, що влада фактично визнала: вона не тільки залякувала людей, але і свідомо вводила в оману, маніпулювала, накручувала ситуацію.

"Це обернеться тим, що люди тепер більшість постанов Кабіна будуть наступного разу ділити в рази щодо довіри. А то й ігнорувати. Все це підриває довіру до влади, до уряду, до державних інституцій, – підкреслює Іван Ліберман. – Було б добре, щоб відповідальність поніс конкретний представник Кабміну, який підписує постанову, що обмежує наші конституційні права. Але українське законодавство прописане так, що судитися можна лише проти держави Україна, а не проти конкретно Іванова, Петрова, Сидорова... Таким чином, платити за помилки конкретних чиновників буде держбюджет. Тобто – ми самі, зі своїх податків".

Саме тому експерт вважає, що слід змінювати законодавство. Щоб була персональна матеріальна відповідальність (аж до кримінальної) за прийняття подібних рішень.

"Не виключаю, що знайдуться люди, які зареєструють кримінальне провадження стосовно конкретного прем'єр-міністра України, який дав хід цієї постанови, – каже Іван Ліберман. – За статті 364 КК України – зловживання владою службовими повноваженнями. Там прописана серйозна відповідальність за такі неправомірні дії. Аж до позбавлення волі".

Раніше "Коментарі" повідомляли, як в Україні з 11 травня будуть працювати парки, сквери, прибережні зони та спортмайданчики.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!