Головна Новини Суспільство події В ОПЗЖ вимагають притягнути до відповідальності винних у фальсифікації результатів розслідування вибухів на військових арсеналах
commentss НОВИНИ Всі новини

В ОПЗЖ вимагають притягнути до відповідальності винних у фальсифікації результатів розслідування вибухів на військових арсеналах

Нардепи ОПЗЖ Віктор Медведчук і Ренат Кузьмін вимагають за законом оцінити дії керівників головних відомств країни під час розслідування вибухів на військовому арсеналі у Харківській області

13 травня 2020, 13:30 comments2476
Поділіться публікацією:
В ОПЗЖ вимагають притягнути до відповідальності винних у фальсифікації результатів розслідування вибухів на військових арсеналах

У діях Петра Порошенка, Юрія Луценка, Василя Грицака, Олександра Турчинова, Степана Полторака і Віктора Муженка нібито є ознаки кримінальних злочинів через фальсифікації результатів розслідування вибухів і пожеж на військових арсеналах ВСУ. Про це йдеться в депутатському зверненні голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука і народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Рената Кузьміна, направленому в. о. директора ДБР Олександру Соколову.

picture

"У лютому 2017 року на 65-му арсеналі ГРАУ ВСУ в Балаклії Харківської області аудиторська перевірка виявила факти масштабних розкрадань на 560 млн грн. Пояснення повинні були бути надані до 30 березня того ж року, однак 23 березня 2017 року на цьому арсеналі сталася пожежа і вибухи, в результаті яких був фактично знищений найбільш великий склад боєприпасів в Україні. Збиток склав більше 12 млрд грн. Крім того, загинули дві цивільні особи і ще дві людини отримали поранення. Також було зруйновано та пошкоджено 392 об'єкта", — повідомляють парламентарії.

У депутатському зверненні зазначається, що при основному мотиві підриву 65-го арсеналу (приховування від аудиторської перевірки факту розкрадання боєприпасів) тодішньому главі країни Петру Порошенку і секретарю РНБО Олександру Турчинову доповіли відразу. Однак, дізнавшись про справжні причини пожежі, Порошенко нібито наказав подальше розслідування припинити.

"Це свідчить про повну обізнаність Порошенка і його оточення, у тому числі секретаря РНБО Турчинова, міністра оборони Полторака, начальника Генштабу Муженко, про реальні обсяги розкрадання військового майна і боєприпасів. Не виключено, що вказівку припинити розслідування обставин пожежі Порошенко дав саме з метою приховування власної участі у схемах розкрадання", – припустили нардепи.

Результатом такої вказівки, вважають в ОПЗЖ, стала нібито помилкова версія про бомбардування складів безпілотником. Депутати припускають, що ця версія могла бути сфабрикована, тому експертів Харківського НДІСЕ відсторонили від участі в справі, а проведення подальших експертиз доручили експертам Київського НДІСЕ.

"Зазначена версія стала єдиною в кримінальному провадженні, навіть незважаючи на те, що вона не узгоджувалася з матеріалами оглядів місця події та судових експертиз. Саме на ній наполягали органи досудового слідства, керівники Генеральної прокуратури і екс-голова СБУ Василь Грицак. У свою чергу тодішній президент Порошенко і міністр оборони Полторак всіляко підкреслювали для журналістів і суспільства, що події на арсеналі – це диверсія, яка має "російський слід"", – зазначили Медведчук і Кузьмін.

Нардепи вимагають розслідувати дії Порошенка, Луценка, Грицака, Турчинова, Полторака, Муженка на предмет того, чи є в них ознаки кримінальних злочинів, передбачених низкою статей ККУ: ст. 28 (вчинення злочину організованою групою), ст. 343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, судового експерта з метою перешкодити виконанню ними службових обов'язків), ст. 365 (перевищення службових повноважень працівниками правоохоронних органів), ст. 366 (службове підроблення), ст. 191 (привласнення майна в особливо великих розмірах), ст. 410 (викрадення військовослужбовцям боєприпасів, іншого військового майна), ст. 411 (умисне знищення військового майна загальнонебезпечним способом, що спричинило загибель людей і інші тяжкі наслідки).

"Враховуючи вищевикладене, народні депутати просять вважати це депутатське звернення заявою про кримінальні правопорушення і внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань", — йдеться в повідомленні.

Раніше "Коментарі" розбиралися, кому доведеться відповісти за вибухи на військових складах України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!