Головна Новини Суспільство події Оксана Марченко і Віктор Медведчук допомогли психіатричній лікарні в Сумській області, яка опинилася на межі закриття
commentss НОВИНИ Всі новини

Оксана Марченко і Віктор Медведчук допомогли психіатричній лікарні в Сумській області, яка опинилася на межі закриття

Волонтери привезли допомогу від Оксани Марченко і Віктора Медведчука в психіатричну лікарню в Сумській області

23 травня 2020, 18:30 comments2674
Поділіться публікацією:








Оксана Марченко і Віктор Медведчук допомогли психіатричній лікарні в Сумській області, яка опинилася на межі закриття

З початку пандемії коронавірусу в Україні Оксана Марченко і Віктор Медведчук отримали десятки листів від медпрацівників з благанням про допомогу. Медустанови зустріли новий вірус практично з голими руками – без засобів захисту, ліків і обладнання. Волонтери продовжують їздити Україною і розвозити допомогу від Оксани Марченко і Віктора Медведчука, яку вони надають за особисті кошти. В цей раз приїхали на Сумщину, щоб допомогти обласній психіатричній лікарні, яку торкнувся другий етап медреформи, і лікарня залишилася без фінансування і зараз на межі закриття. Про це повідомляє "Зік".


Як розповів директор Сумської обласної психіатричної лікарні Володимир Кульбачний, другий етап медреформи не приніс позитиву.

"На превеликий жаль, за новим фінансуванням, ми маємо тільки 12% від нашої потреби, — каже він. — Якщо взяти в цифрах, то на 9 місяців нам необхідно 90 мільйонів гривень, а ми отримуємо 17 мільйонів. На ці гроші ми можемо тільки виплатити аванс працівникам, придбати ліки для пацієнтів і мінімальні продукти".

Директор психіатричної лікарні розповідає, що грошей вистачить лише на місяць. І це з мінімальними витратами на продукти та ліки. Як далі утримувати пацієнтів – невідомо. Зараз тут лікуються 500 осіб, 260 з них – довічно, адже вони небезпечні для суспільства.

"При такому фінансування наша лікарня буде змушена закритися, тому що буде просто нікому лікувати людей. А пацієнтів куди – будемо думати. Може, я до себе візьму (жартує – прим. ред.), або директор, а може, привеземо цих пацієнтів працівникам МОЗ і запитаємо у них, що робити з хворими", — зазначає завідуюча відділенням Олена Романська.

Повідомляється, що на допомогу прийшли Оксана Марченко і Віктор Медведчук: вони за власні кошти придбали нові матраци, подушки, покривала і постільну білизну. Так, пацієнти отримали халати, тапці, нижню білизну та рушники, лікарі – респіратори, рукавички, дезінфікуючі засоби. Також привезли термометри і холодильник, клейонки і памперси для догляду за хворими.

"Сьогодні досить велика посилка приїхала сюди. Чому сюди, тому що на сьогоднішній день наша медична система не здатна захистити, допомогти таким людям. Мало того, що вони не допомагають, так вони ще й закривають подібні заклади, залишаючи таких людей на вулиці, залишаючи їх без допомоги, тому як можемо, ми намагаємося допомогти", — розповідає представник Благодійного фонду Оксани Марченко Олексій Басманов.

Відзначимо, що в цій лікарні лікують всі види психіатричних захворювань: шизофренію, епілепсію, різні психози і білу гарячку. Крім того, тут є і відділення, де тримають під замком злочинців, які були визнані божевліьними. В лікарні є навіть дитяче відділення, де допомагають найбільш маленьким пацієнтам, які страждають від ідіотизму, імбецильності та інших захворювань. Лікарі не знають, що буде з пацієнтами, коли закінчаться гроші, лише твердять: у соціум їм не можна – вони небезпечні. Тому сподіваються тільки на благодійну допомогу, адже з нинішнім фінансуванням лікарня протягне недовго.

Нагадаємо, уряд схвалив виділення 2,2 млрд грн на допвиплати медикам.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!