Головна Новини Суспільство події Падіння цін на ринку електроенергії може бути вигідне олігархам - Герус
commentss НОВИНИ Всі новини

Падіння цін на ринку електроенергії може бути вигідне олігархам - Герус

На ринку електроенергії відбуваються масштабні маніпуляції, через які ціни впали на третину, - нардеп Андрій Герус

28 травня 2020, 12:01 comments2086
Поділіться публікацією:
Падіння цін на ринку електроенергії може бути вигідне олігархам - Герус

Різке падіння цін на ринку електроенергії може бути вигідне олігархам, які таким чином хочуть збагатитися. Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook голова комітету з ПЕК Верховної Ради, народний депутат України Андрій Герус. До маніпуляцій може бути причетне державне підприємство "Оператор ринку", передбачає нареп.

ДП "Оператор ринку" зараз очолює Володимир Євдокимов. Він колишній член НКРЕКП. У свій час його затримали детективи НАБУ. Вважають, що Євдокимов може бути причетний до впровадження формули Роттердам+, через яку споживачі електроенергії отримали збитки на суму 18,87 мільярдів гривень. Зараз керівник ДП "Оператор ринку" знаходиться під слідством.

Андрій Герус та інші експерти енергетичних ринків не раз говорили про те, що основним бенефіціаром формули Роттердам є енергетичний холдинг ДТЕК, який належить українському олігарху Рінату Ахметову.

Компанії Ахметова є одночасно і виробниками електричної енергії і великими споживачами. Саме великим гравцям енергетичного ринку зараз може бути вигідний різкий обвал цін, вважає Герус.

"З заявок на купівлю на ринку на добу вперед" зникло понад 20 000 МВт-год або близько 30% ринку, і це обвалило ціни. У понеділок- середу ціна впала на 35% порівняно з минулим тижнем. Судячи з масштабності подій, такі дії можуть бути вчинені тільки найбільшим учасником ринку. Такий масштабний обвал ціни на ринку є явною маніпуляцією і зловживанням, щоб неринковим способом створити фінансові проблеми конкурентам. Вже найближчим часом це, ймовірно, буде використано для нових медіа-атак, мовляв влада довела галузь до "глибокої енергетичної кризи", — написав Андрій Герус.

Також депутат офіційно звернувся до Служби безпеки України і Антимонопольного комітету України, щоб там розібралися з тим, що відбувається на ринку електроенергії.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, коли в Україні зростуть ціни на електроенергію для населення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!