Головна Новини Суспільство права людини Туберкульоз та бунт: у омбудсмена розповіли про ситуацію в Київському СІЗО
commentss НОВИНИ Всі новини

Туберкульоз та бунт: у омбудсмена розповіли про ситуацію в Київському СІЗО

У Київському СІЗО були виявлені масштабні порушення

18 січня 2020, 15:51 comments2573
Поділіться публікацією:
Туберкульоз та бунт: у омбудсмена розповіли про ситуацію в Київському СІЗО

Умови утримання ув'язнених в "Київському слідчому ізоляторі" не відповідають українському законодавству, а також міжнародним рекомендаціям і нормам у сфері поводження із засудженими та особами, узятими під варту. Про це повідомляє прес-служба Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Так, співробітники громадської організації "Український центр запобігання катуванням", серед яких колишні політв'язні Кремля, провели повторний моніторинговий візит в Київське СІЗО.

Під час інспекції в ізоляторі були виявлені порушення вимог роздільного тримання. Більшість камер не мають достатнього штучного освітлення, на вікнах занадто багато решіток, в деяких камерах стіни вологі і покриті цвіллю. Приміщення не обладнані бачками з кип'яченою питною водою і припливно-витяжною вентиляцією.

Крім того, в деяких камерах немає шибок на вікнах та опалення. Ув'язнені змушені закривати вікна ковдрами і спати у верхньому одязі. На вимогу правозахисників ці недоліки були усунені. У деяких камерах не вистачало ліжок та в'язні спали або по черзі, або на підлозі. У той же час, в новому корпусі є камери, які "знаходяться в зразково-показовому стані і не використовуються".

Також зафіксовані факти відмови в'язням у забезпеченні майном, зокрема постільною білизною. Воно було виявлено на складі, але адміністрація СІЗО продовжує "рекомендувати" родичам ув'язнених передавати в ізолятор постільну білизну, подушки та ковдри.

Більш того, було встановлено порушення прав ув'язнених на охорону здоров'я та медичну допомогу. Нові засуджені та ув'язнені після прибуття не проходять санітарну обробку, та первинний медогляд, через що медики не контролюють стан їх здоров'я. Рентгенологічний кабінет знаходиться в аварійному стані, немає води, на стінах цвіль, фактично немає каналізації. Обладнання застаріло, рентгенологічний та флюорографічний апарат не працюють.

"Під час візиту було виявлено 20 ув'язнених, які перебували в контакті з хворими на туберкульоз і яким протягом тривалого часу не було проведено дослідження", — йдеться в повідомленні.

Крім того, між ув'язненими є конфлікти, які можуть привести до тяжких наслідків, в тому числі до бунтів.

Звіт за підсумками моніторингу буде направлений в Міністерство юстиції, Офіс генерального прокурора та інші органи влади.

Як повідомляв сайт "Коментарі", у Харкові в результаті конфлікту в Олексіївській виправній колонії №25 постраждали 22 людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!