Головна Новини Суспільство права людини Чисельність населення України: експерти оцінили наскільки об'єктивні дані «віртуальної» перепису
commentss НОВИНИ Всі новини

Чисельність населення України: експерти оцінили наскільки об'єктивні дані «віртуальної» перепису

Експерти вважають, що опубліковані Дубілетом дані про чисельність населення України не відображають реальну ситуацію в країні

23 січня 2020, 19:52 comments2829
Поділіться публікацією:
Чисельність населення України: експерти оцінили наскільки об'єктивні дані «віртуальної» перепису

Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет оприлюднив 23 січня дані про чисельність наявного населення України, засновані на трьох методиках (дані мобільних операторів; використання статево-вікової інформації, так званої "ялинки" з двох джерел – з даних Держкомстату та електронних реєстрів України; дані державного реєстру фізичних осіб). На його думку, "традиційний перепис проводити не потрібно". Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи можна довіряти озвученими результатами і такого роду "перепису".

Чисельність населення України: перепис повинен бути реальним, а не віртуальним

Політтехнолог Олександр Кондратенко вважає, що дані оприлюднених досліджень підлягають сумніву, оскільки сам процес складно назвати навіть переписом.

"Яким чином були використані так звані "методології", переважній більшості українців, м'яко кажучи, не зовсім зрозуміло. Перепис населення повинен бути реальним, а не віртуальним, – говорить експерт. – Особисто я скептично ставлюся до заяви пана Дубілета. А ще більше – до його оцінки чисельності населення в Україні без обліку проживаючих на території анексованого Криму та окупованих частин Донецької та Луганської областей".

На думку Кондратенко, озвучені міністром близько 37,3 мільйона українців нібито станом на 1 грудня 2019 року (не включає людей, які постійно проживають за кордоном і на окупованих територіях) – це маніпуляція від нинішньої влади.

"Адже сам Дубілет вже після зазначеної дати говорив про плани провести електронний перепис, – нагадує політтехнолог. – Виходить, результат заднім числом?"

Також експерт звертає увагу на важливий момент, що стосується кількості виборців на місцевих виборах.

"Станом на 31.12.2019, без урахування анексованого Криму і ОРДЛО, виходить трохи більше 28,2 мільйони виборців, – зазначає Кондратенко. – Виникає питання: якщо раптом кількість виборців не зміниться, то скільки "мертвих душ" прийде на вибори? Ось вам і простір для маніпуляцій з волевиявленням... Дані, які вдалося отримати у запропонованому форматі – це звичайно добре і це потрібно, але наскільки вони точні, ми точно дізнаємося на місцевих виборах".

Чисельність населення України: треба знати хто живе в країні

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначає, що настрій на перепис населення був серйозний, а на виході отримали лише частково врівноважені дані.

"37 мільйонів, але без АРК і ОРДЛО? А як же трудові мігранти? – запитує експерт. – Якщо всіх порахувати, то приблизно вийдемо на суму, яку нам і Держстат порахував (41 млн 920 тисяч, враховуючи населення України, яке перебуває на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, – ред.). Тобто, по суті, ми бачимо, що реально добру справу замінили профанацією. Адже важлива не тільки кількісна складова, але і якісна: національність, яку мову використовують у побуті, до яких категорій люди самі себе відносять, який мінімальний достаток мають".

Відповідей по ряду найважливіший питань ми так і не отримали, підкреслює Світлана Кушнір. І нагадує, що у бюджеті 2020 року не закладали коштів на перепис.

"Зрозуміло, виплати за боргами, інші витрати... Але тоді і не треба було влаштовувати шоу і обіцяти, що чесно зможете провести глибинні дослідження, – говорить політексперт. – Адже важливо розуміти, які групи, масиви українських громадян у нас в країні, їх хоча б приблизні інтереси. Це дуже впливає на планування в економіці та фінансовій сфері... Будемо сподіватися, що справжній перепис таки відбудеться. І ми точно будемо знати – скільки нас (в тому числі – за лінією розмежування, за кордоном) і які ми".

Раніше "Коментарі" писали, що основна мета перепису – отримати інформацію про те, в яких населених пунктах і скільки людей живе, якої вони статі та віку. Ще одне із завдань – зібрати дані про спеціалізовані склад сім'ї, житло, національність.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!