Головна Новини Суспільство права людини "Доводилося перелазити паркани, щоб дістати їжу", - забутий дипломатами українець
commentss НОВИНИ Всі новини

"Доводилося перелазити паркани, щоб дістати їжу", - забутий дипломатами українець

В'ячеслава Усова з Одеси не додали в перший список евакуації в Нові Санжари через коронавірус. Хлопець розповів "Коментарям" про голод в Китаї і думки втекти в Україну "в самоволку"

2 березня 2020, 15:05 comments4469
Поділіться публікацією:
"Доводилося перелазити паркани, щоб дістати їжу", - забутий дипломатами українець

Інтернет рясніє історіями про життя чотирьох українських "уханьців", яких не взяли на борт літака через температуру та відмову залишити собаку. Втім, у полі зору дипломатів, які зараз вирішують питання про повернення наших додому через коронавірус, потрапили не всі. Так, 24-річний одесит В'ячеслав Усов не був у списку тих, кого відправили на карантин у Нові Санжари. В ексклюзиві "Коментарів" хлопець розповів, що змушений був лазити через паркани, щоб дістати їжу, а тепер мріє опинитися в ізоляції в Україні, де буде в безпеці і без постійного відчуття голоду.

"Евакуацію я пропустив"

picture

Слава розповідає, що в Ухань прилетів півроку тому і влаштувався в місцевий клуб, щоб підзаробити. Коли з'явилися новини про евакуацію, одесит, за його словами, залишив заявку, але чомусь у список не потрапив.

“Я звертався в наші місцеві чати з проханням додати мене в групу з евакуації, але цього не сталося. Я, сподіваючись, що вірус незабаром таки закінчиться, чесно сказати, не особливо стежив за вильотом, так як думав, що, можливо, його і немає, — зізнається В'ячеслав Усов, — 2 лютого я дзвонив в посольство і залишав там свої дані. Мене розпитали про моє становище, але евакуацію я все одно пропустив".

Слава говорить, що перші два тижні в повністю відрізаному від світу місті жилося терпимо. Молодий чоловік не усвідомлював небезпеку вірусу і те, що ізоляція може тривати настільки довго, та ще й призвести до недоїдання.

“Через два тижні карантину для нас — іноземців — почалися складності. Так як вийти з квартири було заборонено, доводилося робити це потай, перелазити паркани, щоб дістати їжу. Прилавки магазинів спорожніли, до того ж ціни зросли в кілька разів. Сенс такого заробітку в Китаї, якщо ти залишив всі гроші в цій країні", — нарікає одесит.

Мріє про Нових Санжарах та української годівлі

Зараз Слава живе в квартирі і отримує від свого менеджера близько 150 доларів (приблизно 3 670 грн) раз на два тижні, щоб мати можливість купувати їжу. Здавалося б, на продукти повинно вистачити, але не в сучасному Ухані, визнається Слава. Мовляв, більшість магазинів не працює, замовлення доводиться робити в Мережі втридорога, доплачуючи за доставку. Причому, багатьох позицій — м'яса, риби, молочки і овочів — на онлайн-полицях часто немає.

“Я спортсмен, тому харчування для мене — основа основ. Коли почалися проблеми з їжею, я не на жарт засмутився. Їжі дійсно не вистачає, і це при тому, що зараз тимчасово не займаюся спортом", — говорить молодий чоловік, зізнаючись, що хоче якомога швидше опинитися в Нових Санжарах, де, як він чув, годують смачно і вдосталь.

Слава відчуває, що залишатися в Ухані небезпечно, і якщо його не забере Україна, буде думати, як втекти додому "в самоволку". Втім, сподіваємося, до крайнощів не дійде: за словами В'ячеслава, сьогодні посольство України в Ухані зв'язалося з ним і попросило скинути на електронку всі його дані, щоб включити в оновлений список з евакуації.

Як раніше повідомляли "Коментарі", сьогодні 28-річний Святослав Гарасюк з Хмельницького, якого не евакуювали з Уханя додому через підвищену температуру, подолав 40-денний рубіж в китайській ізоляції. Незважаючи на відеозвернення до президента Володимира Зеленського та топ-чиновників країни 26 лютого, відповідь на головне питання, коли приблизно Слава і його друзі по нещастю покинуть Китай, хлопець так і не отримав. "Коментарям" українець розповів про життя під замком і з перманентним почуттям, що на батьківщину його вже ніколи не пустять.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!