Головна Новини Суспільство права людини Карантин в Україні: що отримають жителі Донбасу
commentss НОВИНИ Всі новини

Карантин в Україні: що отримають жителі Донбасу

Експерти розповіли виданню «Коментарі», яким чином епідемія короновируса COVID-19 може відбитися на конфлікті на Сході України

16 березня 2020, 11:09 comments4248
Поділіться публікацією:
Карантин в Україні: що отримають жителі Донбасу

З 16 березня за наказом командувача Об'єднаних сил на Донбаських контрольних пунктах в'їзду-виїзду (КПВВ) протягом двох тижнів посилюються міру пропуску. З боку ОРДЛО будуть пропускати виключно тих, хто має постійну реєстрацію на підконтрольних владі територіях.

Віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков заявив, що тимчасово буде припинено дію положень про не більше ніж 60 днів перебування на тимчасово окупованій території (ОТ) як підставу для скасування дії довідки внутрішньо переміщеної особи (ВПО) та необхідність проходження у визначений строк фізичної ідентифікації. Все це могло стати підставою для припинення соціальних і пенсійних виплат.

"Форс-мажор, якого не чекали"

Правозахисник, юрист Громадського холдингу "Група впливу" Марія Красненко підкреслює, що з цих заяв можна зробити висновок про розуміння українською владою потреб жителів Донбасу – і кроки назустріч.

"Зараз ми очікуємо затвердження цих слів нормативно-правовими актами, – підкреслює Красненко. – Разом з тим, залишаються неприйнятними введені обмеження щодо перетину лінії зіткнення (зокрема – реєстрація місця проживання як підстава для пропуску на підконтрольну або окуповану територію). На жаль, поки що подібний порядок не враховує особливості щодо окремих категорій громадян – ВПО, трудових мігрантів, чиє фактичне місце проживання відрізняється від зареєстрованого і може бути підтверджено. Ми вкотре наголошуємо, що питання комунікацій і реакції держави щодо жителів ОТ у подібних ситуаціях можуть зробити набагато більше, ніж роки переговорів у Мінському форматі. І тому сподіваємося, що держава максимально прислухається до тих рекомендацій, які були надані і опубліковані громадськістю".

Глава Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник Гуманітарної організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес підкреслює, що коронавірус – типовий форс-мажор, якого ніхто не чекав. І він впливає абсолютно на весь світ. І все ж на Донбасі, де шостий рік тривають бойові дії та існує лінія розмежування (зіткнення) – особлива ситуація.

"Звичайно, мене засмутила звістка про посилення заходів пропуску на КПВВ. Це на даний момент одне з найбільш значущих прояви епідемії для Донбасу. Адже мова фактично про обмеження пересування всередині однієї країни, – підкреслює Менендес. – За такою логікою, треба закривати рух між областями на решті частини країни. Втім, ми розуміємо, чому дані заходи запровадили на Донбасі. Українська влада не може контролювати охорону здоров'я на непідконтрольної території. І все ж – це тривожний дзвіночок. В якійсь мірі таким чином відчувають реакцію суспільства на можливе повне закриття донбаських КПВВ і абсолютну ізоляцію ОРДЛО".

Потрапить під удар і значно ослаблена конфліктом економіка Донбасу, упевнений експерт. А це, в свою чергу, буде провокувати соціальне невдоволення.

"Незрозуміло, чи готові до епідемії системи охорони здоров'я як на підконтрольній, так і на непідконтрольної частини Донецької і Луганської областей, – продовжує Менендес. – Чи є в достатній кількості апарати штучного дихання, тести і так далі. Ще один важливий момент – через війну на Донбасі різко зріс відтік молоді та збільшився відсоток літніх людей. А коронавірус, як відомо, особливо небезпечний саме для літніх. У нашому випадку ситуація ускладнюється слабкою соціальним захистом цієї категорії населення, маленькими пенсіями, кульгавою системою охорони здоров'я. Вважають, що влада (і регіональна, і центральна) має розробити спеціальну програму саме для цієї категорії українців".

"Чим менше контактів — тим краще"

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко звертає увагу на те, що будь-яка реінтеграція можлива лише після деокупації. А зрушень у цьому напрямі поки що немає. І тут на ситуацію впливає не коронавірус, а Кремль.

"Однак Росія в даний момент намагається вийти з усіх переговорних процесів як сторона переговорів – і показати російсько-українську війну як громадянський конфлікт, – підкреслює Жовніренко. – Паралельно з цим використовується стратегія постійного проведення обстрілів, щоб деморалізувати і мирне населення, і наших військових, які не можуть зараз дати належну відповідь, не можуть піти в наступ. І цей деморализационный вірус не менш страшний, ніж коронавірус".

У той же час, підкреслює експерт, заходи протидії коронавирусу посилять ізоляцію окупованій частині Донбасу. Яка і без того ізольована внаслідок дій РФ.

"Абсолютно правильні заходи протистояння вірусу, які ввели на КПВВ (обмеження щодо пропуску в ту і іншу сторону), звичайно, не сприяють зближенню. Але без них не можна було, – впевнений Жовніренко. – Зараз для багатьох будинок став фортецею, як у приказці. І чим менше буде різних контактів, тим краще... Ситуація з невидимим ворогом (коронавірусом), який знищує всіх, не залежно від політичних поглядів, могла б прочистити мізки деяких прихильників "русского мира". Але шквал російської пропаганди, "стокгольмський синдром" і загроза обстрілів, неможливість кудись виїхати, фактично нівелюють можливість провести переоцінку цінностей жителями тимчасово окупованих територій".

Як повідомляв портал "Коментарі", в Україні на час карантину, до 3 квітня, будуть закриті 94 пункту пропуску та контролю через державний кордон.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!