Головна Новини Суспільство права людини Посилення карантину: необхідність чи порушення прав українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Посилення карантину: необхідність чи порушення прав українців

Експерти розповіли виданню «Коментарі», наскільки адекватні ситуації заходи і штрафи, а також – чи не стане це грунтом для корупції

6 квітня 2020, 09:58 comments4723
Поділіться публікацією:
Посилення карантину: необхідність чи порушення прав українців

З сьогоднішнього дня, 6 квітня, в Україні набувають чинності посилених карантинні заходи, які уряд продовжує уточнювати-розширювати. За їх невиконання передбачені серйозні штрафи.

Нагадаємо, що серед нових заходів протидії поширенню епідемії коронавіруса:

– носіння захисної маски фактично всюди після виходу з дому,

– обов'язкова наявність при собі документів, що засвідчують особу,

– пересуватися по вулиці можна тільки удвох (виняток — супровід дітей незалежно від їх кількості),

– люди старше 60 років повинні сидіти вдома, так як відносяться до групи підвищеного ризику, а потім вимагають самоізоляції (якщо про них нікому подбати, то дозволено відвідувати аптеки, магазини та інші місця торгівлі, розташовані на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції),

– заборонено відвідувати парки/сквери, зони відпочинку, дитячі і спортивні майданчики, лісопаркові та прибережні зони (при цьому вигул домашніх тварин дозволено, але тільки однією людиною),

– дітям до 14 років знаходиться на вулиці можна тільки в супроводі батьків або опікунів.

Штрафи за порушення правил карантину становлять від 17 тис. грн до 34 тис. грн. Якщо ж ви порушуєте санітарні правила і норми щодо запобігання інфекційних захворювань,   це може обернутися і кримінальною відповідальністю.

"Громадяни чекають підтримки, а не штрафів"

На думку аналітика, політтехнолога Олександра Кочеткова, при спробі аналізувати логіку авторів карантинних обмежень, закрадається підозра, що ця логіка – нелюдська.

"Ось чому з собакою в парку гуляти двічі на день можна, а з дитиною – не можна жодного разу? А з дитиною і собакою одночасно – можна чи ні? Але сама нелюдська безглуздість – це саме штрафи! – підкреслює аналітик. – Тому що вірус торкнеться не всіх, а от фінансові труднощі – всіх поголовно".

Взагалі-то, зазначає Кочетков, громадяни України чекають від влади заходів з підтримки малозабезпечених, а не навпаки.

"Адже зрозуміло, що за нашою традицією штрафувати будуть сухі пенсіонерів, які і так ледве виживають, – говорить експерт. – А ось мажорів,  чіпати не ризикнуть. Заспокоює одне – що рядові поліцейські куди логічніші і людяніші, ніж розробники заборонних заходів та штрафних санкцій. І вони, сподіваюся, проявлять гуманізм та розуміння до людей, для яких прогулянки на свіжому повітрі залишилися чи не останньою радістю у житті".

"Конституція гарантує свободу особистості"

Міжнародний інвестор, фінансист, координатор програми залучення інвестицій Українського інституту майбутнього (УІБ) Сергій Носенко підкреслює, що завжди захищає економічну свободу і вважає повернення до принципів чистого капіталізму єдиним порятунком для України. Однак виходить так, зазначає експерт, що захищати тільки економічну свободу недостатньо – у нас в країні все погано і з базовими свободами і правами громадян.

В якості одного з прикладів порушень цих прав і свобод Сергій Носенко призводить рішення Київської міськдержадміністрації закуповувати камери для розпізнавання осіб і вимірювання температури. Раніше стало відомо, що КМДА в рамках боротьби з поширенням коронавіруса закупила 400 відеокамер марки Hikvision так званого "термального скринінгу". Дані з камер будуть надходити, в тому числі, до представників поліції, "Муніципальної варти", Держслужби з надзвичайних ситуацій. Сума договору – майже 65 млн грн (з ПДВ).

"Хочу нагадати начальникам усіх мастей, а також бажаючим заробити на пандемії, що у нас ще є Конституція гарантує базові свободи особистості! Згідно з яким без вашої згоди вас не можуть записувати, фотографувати і так далі, – підкреслює експерт. – Відмінність розвиненого суспільства (такого, як у США) від недорозвиненого   в тому, що як тільки влада в карантинних потугах починає наближатися до "червоних ліній" (типу – всіх закрити, нікуди не випускати, ізолювати цілі міста), їх у розвиненому суспільстві тут же б'ють по руках. Вірус вірусом, але якщо в штатах спробують позбавити базових прав, у тому числі на пересування, буде суд, який підтримає Конституцію".

У нас же виходить, що всі закони, включаючи Конституцію – це лише папірці, резюмує Носенко.

"Влада – в руках бюрократів, які творять, що хочуть своїми розпорядженнями і наказами. Не можна займатися спортом, не можна гуляти в парку, не можна збиратися по троє... Це, вибачте, брєд, і в чистому вигляді сталінізм, – підкреслює експерт. – Але ще найголовніше питання, яке мене насторожує: чому люди мовчать і проковтують це все?"

"Обвал жорсткостей викликає обвал непорозумінь"

Директор Київської академії політичних перспектив, політичний експерт Михайло Железняк вважає, що українці відчують два серйозних етапи посилення карантинних заходів.

"Перший – це незвично непрацюючий транспорт. Другий етап – це вже безпосередньо комендантську годину, якщо її вирішать ввести, – каже політексперт. – Будь-якого іншого проміжного етапу українець не помічає і не розуміє, навіщо той вводиться... Жителі України зараз дістають останні гроші з "схованок". Причому у багатьох цих запасів просто немає. І в цій ситуації драконівські штрафи за "карантинні порушення" виглядають абсурдно. Як спроба забрати останнє".

На думку Михайла Залізняка, влада вводить посилення "семимильними кроками", щоб потім заявляти: ми попереджали, ми посилювали, ми намагалися запобігти гірше... І, при більш-менш позитивному результаті, спробувати, наприклад, після 9 травня запустити українську економіку.

"Ось тільки обвал жорсткостей і викликає обвал здивувань, – підкреслює експерт. – Простий приклад. Їде патрульна поліція. І бачить, як спортсмен робить "жахливе порушення", займаючись на спортмайданчику. Щоб йому щось пред'явити потрібні поняті, відео-фіксація, пояснення порушника. Як це все планується в реалі? І що, поліція буде бігати за такими "порушниками", переставши ловити злодіїв, грабіжників, ґвалтівників і так далі? Другий момент – у більшості аптек як не було, так і немає захисних масок. І стандартна "відмазка" буде — а де ці маски купити? Якщо влада посилює вимоги, то повинна дати інструменти до їх виконання. Не відбуватися стандартної рекомендацією в стилі: залишайтеся вдома, а, наприклад, влаштувати ту ж безкоштовну роздачу масок в певних місцях... Ну і, ясна річ, що багато питань з тими ж штрафами будуть вирішуватися "на місцях", що дорівнює корупції".

Раніше портал "Коментарі" опублікував матеріал про те, як відрізняються розміри штрафів в Україні та інших країнах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!