Головна Новини Суспільство права людини Карантин як спосіб контролю: чи стежить влада за українцями
commentss НОВИНИ Всі новини

Карантин як спосіб контролю: чи стежить влада за українцями

Експерти розповіли виданню «Коментарі», які ще карантинні посилення може ввести українська влада. І не буде у неї спокуси залишити деякі нові заходи контролю за громадянами і після того, як пандемія і карантин підуть у минуле

7 квітня 2020, 11:06 comments3387
Поділіться публікацією:
Карантин як спосіб контролю: чи стежить влада за українцями

З 6 квітня в Україні набули чинності посилених карантинні заходи, які уряд продовжує уточнювати-розширювати. За їх невиконання передбачені серйозні штрафи.

"Кризи потрібні, щоб запроваджувати системи контролю"

Директор Інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов зазначає: "Нас вже навчили самоізолюватися. Можуть навчити і самоліквідуватися. Я маю на увазі не фізичне, а соціальне самознищення. Це зараз активно обговорюється філософами, соціологами – інтелектуалами зі всього світу. Якщо узагальнити дискурс, то слід зазначити, що вся історія людства – це історія покарання і контролю".

За словами експерта, зміна системи контролю і покарання – це і є історія біоса (соціального життя людської цивілізації).

"Закони політології кажуть, що кризи існують, щоб вводити нові форми контролю за населенням, – пояснює Савінов. – Причому після криз норми контролю (або норми дисципліни) вже практично не повертаються в попередній (не настільки жорсткий) стан. Відбувається природна архівація системи контролю".

Владі вигідні кризи саме з тієї причини, що вони можуть змінити соціальні й правові норми таким чином, щоб посилити системи контролю, впевнений аналітик.

"Раніше суспільство було дисциплінарним. За злочини страчували або саджали у в'язницю. Але вдосконалення засобів контролю призвело до того, що суспільство стало контрольованим, – продовжує Савінов. – Масою зеків керувати значно складніше (треба утримувати в тюрмах, встановлювати якийсь режим), ніж масою боржників. Зараз поясню. У свій час Мішель Фуко в книзі "Наглядати і карати" наводив приклад, як один наглядач бачить всіх, хто сидів в різних камерах. І люди навіть, коли наглядача немає у вежі, ведуть себе належним чином. Ось так контроль над сучасним суспільством відбувається методом самоконтролю. Твоє вибування з соціальних правил призводить до того, що ти не отримуєш дохід. Стаєш тим самим боржником".

Нинішня ситуація, впевнений експерт, тільки збільшує рівень системи контролю.

"Вона побудована на так званому індивідуальному коді (номер вашої банківської карти, ідентифікаційний код, пароль та допуск в соцмережі). Ми існуємо вже більше віртуально. В тому числі, розплачуючись все частіше не реальними грошима, а здійснюючи транзакції, – каже Савінов. – Замість кари, в'язниці, таборів, тепер людину позбавляють частини його ідентифікації коду. Він покараний – ізольований від соціальних і суспільних зв'язків. Проблема віртуальності покарання була в тому, що влада не могла змусити людину, наприклад, не виходити на вулицю. А тепер бачимо – як це може бути. Причому заборона виходити на вулицю (плюс заборона на роботу низки підприємств) – це фактично позбавлення можливості отримання грошових коштів".

Вся історія людства – удосконалення системи контролю, впевнений аналітик. І якщо ще недавно влада (силовики, спецслужби) могла з допомогою мобільних телефонів відстежувати тільки ваше місце розташування, то незабаром будуть знати стан вашого здоров'я, ледве ви доторкнулися до телефону.

"Коронавірус став черговою сходинкою у розвитку структури суспільства контролю, яка все більше вдосконалюється, посилюється, перебирається з онлайн середовища в офлайн. Тому це вже не відмотати, – підкреслює Савінов. – На вулицях встановлять більше камер, у телефони заллють спеціальні програми... Ми не розуміємо, наскільки великий крок даного періоду розвитку  контролю суспільства, тому що не знаємо, на яку глибину кризи нас заженуть. Скільки з нас перетвориться у боржників – зеків нової епохи? Який відсоток населення виявиться фактично розореним, тобто поза соціальних і суспільних відносин?"

За великим рахунком, тюрма тепер потрібна лише для соціально неадекватних людей, вважає аналітик. Решта, завдяки технічним засобам,  і так "під ковпаком" у умовних "камерах", резюмує Віктор Савінов.

"Жорсткі заходи варто ввести раніше"

Політолог, директор Департаменту внутрішньої політики та комунікації Українського інституту політики Олена Броницька не виключає, що в разі погіршення ситуації (різке зростання захворювання) можуть ввести заборону на пересування приватного транспорту.

"На тих же пропускних пунктах не завжди вимірюють температуру. Та й не завжди вона є у вже інфікованої людини, – зазначає експерт. – Я б залишила лише ті маршрутні і спеціалізовані авто, які розвозять громадян (чия праця у даній ситуації не можна припиняти) від місця роботи до місця роботи. Як на мене, варто ще раніше вводити більш жорсткі заходи на межі, з обов'язковою самоізоляцією для усіх".

На думку Броницкої, звинувачення на адресу української влади, що вона нібито користується карантином, щоб "закрутити гайки" і закріпити своє становище, необгрунтовані.

"Ті або інші заходи обмеження (і нерідко – куди більш жорсткі) вводяться повсюдно. У тому числі в тих країнах, де права і свободи куди більше цінують, ніж в Україні, – підкреслює політолог. – Адже коронавірус – загальна біда. І карантинні заходи реально допомагають знизити ризик зараження... Що стосується різноманітних технічних засобів, які дозволяють відстежувати місцезнаходження громадян. Думаю, якщо такий контроль і буде навіть після карантину (тим більше, що діджіталізація – одна з "фішок" нової команди), то цим не стануть зловживати".

"Досить закручувати гайки"

Політичний експерт Євген Магда вважає, що ліміт посилення карантинних обмежень вичерпаний.

"Причин для цього декілька. Головне – влада не демонструє здатності продукувати рішення, ЗРОЗУМІЛІ для громадян, – зазначає політексперт. – Підприємець через майже місяць після введення карантину не розуміє, на яку компенсацію він може розраховувати через падіння ділової активності. Найманий робітник – держава захистить його права і створить нові робочі місця. Про пенсіонерів і соціально незахищених категоріях громадян і говорити нічого".

Ситуація, на думку експерта, посилюється програмою дій уряду (у якої немає цифр як економічних показників) і ганебно незначною кількістю проведених тестів на коронавірус.

"Що стосується можливого прагнення "закрутити гайки" після карантину, то я б не радив владі грати з вогнем з тими, хто поніс значні втрати, але добре пам'ятає, що таке Майдан", – попереджає Євген Магда.

Раніше портал "Коментарі" опублікував матеріал про те, як відрізняються розміри штрафів за порушення карантину в Україні та інших країнах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!