Головна Новини Суспільство права людини Стало відомо, як змінилися права працівників в умовах пандемії
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, як змінилися права працівників в умовах пандемії

Під час роботи на карантині працівник має право не писати заяву про відпустку під тиском

10 квітня 2020, 05:00 comments2124
Поділіться публікацією:
Стало відомо, як змінилися права працівників в умовах пандемії

Під час карантину в Україні більшість громадян перейшли на дистанційну роботу чи отримали від роботодавців гнучкий графік. Усе це не є приводом скорочувати зарплату, зазначає голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, повідомляється в Telegram-каналі "Слуги народу".

Так, коронавірус вніс корективи в режим роботи українців, натомість парламент – у Трудовий кодекс, аби захистити працюючих. Зокрема якщо ви працюєте дистанційно, то це має бути зазначено у вашому трудовому договорі. Така робота передбачає оплату праці в повному обсязі. До цього ж, працюючи на відстані, ви самі розподіляє свій час, коли зробити перерву або ж обід. А загальна тривалість вашої роботи не має перевищувати нормативи.

Тоді як перехід на гнучкий графік може призводити до зміни оплати праці чи прав. А якщо підприємство, на якому ви працюєте, простоює, то роботодавець має вам виплачувати не менше двох третин тарифної ставки окладу. Зазначається, що якщо вас скорочують, то роботодавець має попередити вас про це за 2 місяці. Також він повинен запропонувати вам іншу роботу і виплатити вихідну допомогу у розмірі середнього місячного заробітку.

Крім того, в умовах карантину відпустка без збереження заробітної плати можлива виключно за згодою працівника. Ви не маєте писати заяви про відпустки під тиском. Додамо, що у вас є право оформити допомогу з безробіття і зробити це можна онлайн. У повідомленні наголошується, що працедавець має забезпечувати вас засобами захисту: маски, дезінфектори. Слід пам’ятати, що у випадках порушення прав завжди можна звернутися до суду.

Раніше "Коментарі" написали, як впливає пандемія на ринок праці: яким сферам допомагає розвиватися кризова ситуація в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!