Вчені виявили останки крихітного динозавра: йому близько 100 млн років

Вчені знайшли в шматку бурштину маленький череп крихітного динозавра

Вчені на півночі М'янми виявили найменшого динозавра, відомого нині науці. Про це пише ВВС.

Так, досліджувальники знайшли в шматку бурштину маленький череп невідомої істоти. Повідомляється, що це найбільш крихітний динозавр, йому близько 99 млн років. За даними вчених, істота було розміром не більше 5 см, як найменша пташка у світі – колібрі. Тому ця знахідка може допомогти науці дізнатися, як невеликі птахи еволюціонували в динозаврів, що відрізняються великими розмірами.

Зазначимо, що вага птицеподобного мікрораптора не дорівнює більше 100 г. Вчені дали знахідці назву oculudentavis khaungraae, або окулюдентавіс. У повідомленні кажуть, що цьому птаху-динозавру доводилося виживати незвичайним чином. Ось, наприклад, очі істоти побудовані не як у звичайних птахів, а більше нагадують ложку. Дещо подібну будову мають ящірки чи сови. Тому, допускають дослідники, окулюдентавіс міг добре бачити. При цьому, "птицезавр" швидше вів денний спосіб життя.

"Це найбільш дивна знахідка з усіх, що мені доводилося вивчати, - говорить професор О'Коннор. - Мені подобається, як в процесі природного відбору в результаті виходять такі форми. Нам дуже пощастило, що ці останки збереглися і дійшли до нас майже через 100 млн років".

За словами вчених, цей новий вид динозаврів має дивовижні властивості, що дозволяють розвиватися істоті до великих розмірів або ж пристосуватися до певного способу життя. Так, у дзьобі знахідки багато зубів: найімовірніше, що істота харчувалася комахами і була хижаком.

Раніше "Коментарі" написали, що білі ведмеді все частіше пожирають один одного. Про це повідомляють арктичні вчені.