Лікарі пояснили, скільки живе коронавірус на різних поверхнях

На деяких поверхнях коронавірус живе всього пару годин, але є й ті, де він може залишатися активним протягом декількох днів.

Як довго коронавірус може жити на різних поверхнях розповіли українські лікарі-блогери. Десь він помирає вже через пару годин. Але є і ті, де вірус зберігає здатність до життєдіяльності упродовж двох або, навіть, чотирьох-п'яти днів. І весь цей час він несе загрозу для людини. Мова йде не тільки про Covid-19, а про групу коронавірусів в цілому.

Лікарі-блогери навели тільки кілька прикладів поверхонь, з якими ми контактуємо найчастіше.

Отже, найменше коронавірус може прожити в відкритому повітрі. Уже, максимум, через 3 години від нього не залишиться й сліду.

Не найсприятливіші умови для вірусу на металевих поверхнях. На міді він може прожити до 4 годин, а на алюмінії від 2 до 8 годин. У той же час, на нержавіючій сталі коронавірус може залишатися активним набагато довше, а саме 2-3 дня.

На медичних рукавичках, які активно використовують в якості захисту від коронавірусу, він може прожити до 8 годин. На папері, а мова йде в тому числі і про гроші, збудник живе цілих 5 днів. Правда, набагато менше на картоні - всього 24 години.

Загрозу для людського здоров'я може нести дерево, скло і пластик. На них коронавірус прекрасно себе почуває і активний протягом 4-5 днів, а в деяких випадках зберігає життєздатність до 9 днів. І після контакту з такими поверхнями людина, цілком, може захворіти. Для порівняння, віруси грипу на поверхнях можуть зберiгатися не бiльше, ніж дві доби.

Але є і хороша новина, знищити коронавірус на тій чи іншій поверхні можна за допомогою звичайного дезинфікуючого засобу, наприклад, побутової хімії або антисептика.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Як довго коронавірус залишається активним на поверхні⁠? ⠀ Спільнота @sviy.doc не стоїть осторонь пандемії коронавірусу у світі та надає лише достовірну інформацію☝️ ⠀ Ми тверезо оцінюємо ситуацію і закликаємо Вас серйозно поставитися до заходів карантину! ⠀ Новий неопублікований неоглядовий аналіз отримав певну увагу останніми днями, щодо висновків про те, що вірус #COVID19 може залишатися життєздатним у повітрі - до 3 годин, на міді - до 4 годин, на картоні - до 24 годин, а на пластику та нержавіючій сталі - до 2-3 днів. ⁠ На сьогодні не було опублікованих досліджень, що спеціально розглядали б #коронавірус ☝️ ⠀ Але було проведено дослідження минулого лютого в журналі Journal of Hospital Infection, який проаналізував кілька десятків раніше опублікованих статей про коронавіруси людини. ⠀ Воно не включає #COVID_19, але може дати кращі уявлення про те, як довго цей збудник може виживати поза організмом. ⁠ Автори дійшли висновку, якщо цей новий коронавірус нагадує інші коронавіруси людини, як його "двоюрідні брати", які спричиняють #SARS та #MERS, він може залишатися на поверхнях - таких, як метал, скло або пластик - протягом дев'яти днів. ⁠ ⁠ Це порівняно з вірусами грипу, які можуть зберігатися на поверхні лише близько 48 годин❗ ⁠ Є кілька важливих застережень, які слід врахувати! ⠀ Деякі #коронавіруси довго не залишаються активними при температурі вище 86 градусів за Фаренгейтом (30 градусів Цельсія). ⁠ ⁠ Автори також встановили, що коронавіруси можуть бути ефективно знищені звичайними побутовими дезінфікуючими засобами. ⁠ ⁠ На сьогодні це найкраща інформація, яку ми маємо.⁠ ⠀ Джерело: @Medscape Переклад тексту @gv_moms Переклад інфографіки @doc_dinakrylova #свійдок_коронавірус

Публикация от Українські лікарі блогери (@sviy.doc)

Раніше "Коментарі" розповідали як правильно самостійно продезінфікувати квартиру.